NB I

Mészöly szívesen maradna a Halinál

Az edző szerint a szombathelyi keret minden tekintetben alkalmas az élvonalban maradásra.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Jól játszott az NB I utolsó előtti helyén álló Haladás csapata Győrben, a már biztosan megszűnő ETO ellen, ám a debütáló szombathelyi vezetőedző, Mészöly Géza pechjére a vendéglátók is megemberelték magukat, és 3-2-re nyertek az élvonal 27. fordulójában. A korábbi utánpótlás-kapitánynak így három meccse van még a bennmaradásra. Mészöly a Digi Sport televízió reggeli műsorában beszélt a villámfeladatról.

– Mi volt vonzó ebben a négymeccses megbízatásban?
– Hiányzott már a kispad, nagyon szeretek dolgozni. Sokan kérdezték egyébként, hogy miért vállalom ezt a bizonytalan feladatot, de a velem tárgyaló vezetőség meggyőzött arról, hogy jelen pillanatban most itt a helyem. Tudom, hogy nehéz, ezt a játékosok is átérezték, és éppen ezért tudtak csapatként teljesíteni Győrben. Annyi nehézség volt korábban és most is, hogy a sors még nem adja hirtelen a sikert. Meggyőződésem, hogy még sokat kell tennünk a következő fordulókban, hogy a Szombathely az első osztályban tudjon maradni – kezdte Mészöly Géza.

– Minden jel arra utalt, hogy az ETO szinte csak kényszerből játssza le a hátralévő fordulókat, ennek ellenére parádés játékkal rukkolt elő. Bizonyára nem erre számított…
– Mondtam a csapatnak is, hogy azért vigyázzunk, hiszen hat válogatott játékos szerepel a győriek keretében. Láttam az Újpest elleni mérkőzésükön, hogy a sokkból már kikerültek, felszabadultan játszottak. Hihetetlen, hogy Lipták Zoltán mennyit lépett be a játékba, és talán ballal kapura sem lőtt ebben a szezonban, most pedig óriási gólt ragasztott nekünk. Egy nehéz helyzetben lévő csapatnak nagy szüksége van arra, hogy megszerezze a vezetőgólt, amire meg is lett volna a lehetőségünk null-nullnál és egy-egynél is. Rettentően fontos lett volna, hogy akkor mi tudjunk betalálni. Ennek ellenére mindig az eredmény után kellett mennünk, de nem adtuk fel az utolsó pillanatig. Természetesen tudjuk, hogy ennél többre van szükség a hátralévő három fordulóban. A vereség mellett láttam a csapaton a megbeszélt dolgokat és az akaratot. Amit elvártam tőlük, azt megcsinálták, de láttam a hibáinkat is, amelyeket ki kell küszöbölni a következő három meccsen.

– Mit tudott tenni ezzel a kerettel néhány nap alatt? Érzett valamit a csapat körüli káoszból, vitákból?
– Sötétben tapogatóztam, amikor vállaltam a feladatot. Amikor szerdán beléptem az öltözőbe, és láttam a játékosok arcán a tiszteletet, a koncentráltságot, és az edzésen mutatott teljesítményt, akkor megnyugodtam. Persze az edzés és a mérkőzés teljesen más, és minden nap felhívtam a játékosok figyelmét: örülök, hogy ennyire fegyelmezettek és koncentráltak, de majd a mérkőzésen is teljesíteni kell. Összességében azt mondhatom, hogy ezt megtette a csapat. Semmiféle széthúzást nem tapasztaltam, Halmosi Péter vezérletével olyan irányban van a csapat, amely bizakodással tölt el a hátralévő három mérkőzés tekintetében is.

– A vezéregyéniség Halmosi Péter nélkül nem is menne ez a szekér?
– Rajta kívül azért van néhány tehetséges fiatal, Radó Andrást is mindenképp idevenném. A csapatnak is azt mondtam, hogy őt gondolom Halmosi Péter jobb kezének. Ha bármi van Halmosival, Radó ugyanúgy lehet csapatkapitány nálam. Mellettük szerencsére még Iszlai Bencét vagy éppen a külföldieket is említhetem. Vannak olyan játékosok, akikkel igenis csatába lehet menni. Remélem, továbbra is átérzik a jelentőségét a dolgoknak, és az egyéniségüknek megfelelően futballoznak. Ez nagyon fontos lesz a következő három meccsen.

– Ezek szerint minden olyan játékost visszavett a keretbe, akiknek a korábbi edzőkkel konfliktusai voltak. Nem akart foglalkozni a múlttal?
– Amikor vállaltam a feladatot, kijelentettem: azt szeretném, hogy mindenki a rendelkezésemre álljon, de bele szeretnék nézni a szemükbe, hogy valóban ők is úgy gondolják, tudnak tenni a csapatért, és őszintén vállalják, hogy segítenek. Ez így is történt, rögtön az első nap tisztázódott bennem, hogy ezekre a játékosokra százszázalékosan lehet számítani.

– A Haladás kerete erősebb annál, minthogy a másodosztályban szerepeljen?
– Természetesen! Vannak olyan játékosok, akiket még a korosztályos válogatottból ismertem, tehát érzésem szerint Szombathelyen az utánpótlás is biztosítva van. Ez nem jelenti azt, hogy ezekre a játékosokra egyből lehet számítani kilencven perceken keresztül, de hihetetlenül sok tehetség van. A fiatalok és a rutinosok aránya is megfelelő ahhoz, hogy ez a csapat kivívja az NB I-es tagságot.

– Hogyan számol, hány pont kell a sikerhez?
– Odapislantottam, hogy az ellenfeleknek milyen meccseik lesznek, de a legfontosabb, hogy a Nyíregyháza elleni, pénteki meccset három ponttal fejezzük be. Pénteken győzelem kell nekünk, és minden további ezután következik.

– Változik a taktika és az összeállítás ezekre a meccsekre, vagy elsősorban a játékosok lelkével akar foglalkozni?
– Mentálisan nagyon erős csapatot kell majd a pályára küldenünk, de sajnos sérülések zavarják, hogy a legoptimálisabb összeállításban lépjünk pályára. A győriek ellen a szombathelyi védelem két oszlopa, Devecseri Szilárd és Fehér Zoltán sem állt a rendelkezésemre. Alcibiade két napig lázas volt, úgy vállalta a meccset. Sok sebből véreztünk, és ennek fényében is éreztem azt, hogy a játékosok mindent el akarnak követni annak érdekében, hogy győztesen hagyjuk el a pályát Győrben. Remélem, hogy a hátralévő három meccsre össze tudjuk foltozni a játékosokat és lehetőség szerint a legjobb összeállításban lépünk pályára. Természetesen a taktika és az edzések is nagyon fontosak. Minden apró részletre oda kell figyelnünk, hogy százszázalékosan tudjunk teljesíteni pénteken este.

– Egyszeri rövid feladatról van szó, vagy bennmaradás esetén folytatná jövőre is a Haladásnál?
– Nem csak négy mérkőzésben gondolkodtam, de a vezetőséggel abban maradtunk, hogy most erre a négy meccsre koncentrálok, és utána meglátjuk. A tapasztaltak alapján el tudom képzelni magam hosszútávon is a Haladásnál, de ez a jövő zenéje. Most egy hétben gondolkodunk, nem is háromban, ezért a legfontosabb jelenleg, hogy a napi munkára tudjak koncentrálni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik