NB I

Hazai siker az élő halottak estéjén

A megszűnés szélén álló ETO FC 3-2-re győzött a kiesés szélén álló Haladás ellen.
OTP Bank Liga, 27. forduló
Győri ETO FC – Szombathelyi Swietelsky-Haladás 3-2 (2-1)
Győr, 1700 néző. Játékvezető: Iványi
Győr: Pogacsics – Brdarovszki (Nagy Á., a szünetben), Lipták, Lang, Ibanez – Windecker (Pátkai, 60.), Kamber, Bucsa – Rudolf G. (Mayer, 79.), Priskin, Koltai. Edző: Miriuta László
Szombathely: Rózsa – Nagy P. (Rocchi, 69.), Angyal, Alcibiade, Jánvári – Németh M., Iszlai – Hegedűs J. (Gaál, a szünetben), Martínez, Halmosi – Radó. Edző: Mészöly Géza
Gólszerzők: Rudolf G. (8.), Koltai (39.), Lipták (49.), illetve Martínez (28.), Radó (66.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A halálos ítélet kimondása után egy nappal a megszűnés szélén álló Győri ETO a kiesőhelyen álló Haladást fogadta az élvonal 27. fordulójában.

A nyolcadik percben egy győri oldalszabadrúgás után Rózsa Dániel kiütötte a labdát, de Priskin Tamás lecsapott rá, keresztbe passzolta, éppen Rudolf Gergely elé, aki magabiztosan a hálóba lőtt (1-0). A 14. percben Radó András lőtt közelről a kapu fölé, a túloldalon pedig Rudolf kísérlete suhant el a kapufa mellett.

A 23. percben Martínez lövése után az egyik győri játékos kezén változtatott irányt a labda, de a bíró nem adott büntetőt. Öt perccel később Németh Márió szögletét a remek ütemben berobbanó Martínez fejelte a hálóba (1-1). A 35. percben Lipták Zoltán távoli bombáját Rózsa szögletre ütötte. Négy perc elteltével Lipták passza után Brdarovszki adta be a labdát, amit Koltai védhetetlenül a hálóba fejelt (2-1).

A szünet után Lipták előbb megszelídített egy beadást, majd a dermedtek figyelő szombathelyiek mellett maga elé tette, végül a hálóba lőtt (3-1). A 61. percben Rudolf az öt és feles sarkáról a kapu mellé lőtt. Öt perccel később Halmosi pontos, lapos beadását Radó lőtte közelről a kapuba (3-2). Ezután Ibanez fejelte ki a labdát a gólvonalról egy szombathelyi szögletet, illetve Nagy Patrik fejesét követően.

A 75. percben Németh Márió szöglete zúgott el a kapufa mellett. A hajrában kitámadott a Haladás, ezt kihasználva a 89. percben Kamber szerezhetett volna gólt, de végül a kapu fölé lőtt. A halálra ítélt győri csapat életjelét adott magáról és szimbolikus győzelmet aratott a kiesés felé egyre inkább sodródó Haladás ellen.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Glázer Róbert, a Rába ETO egykori kiváló játékosa majd vezetőedzője elemezte:

Hosszú éveken keresztül futballoztam az ETO-ban, és a mai napig drukkolok a csapatnak. Azért is mentem ki a mai mérkőzésre, mert reméltem, hogy legalább öt-hatezer ember ott lesz. Végül kevesebben voltak, de aki kijött, az fantasztikus hangulatot teremtett, le a kalappal a szurkolásuk előtt. Ez is bizonyítja, hogy ha jó a hangulat, akkor jobb és küzdelmesebb a mérkőzés, ez egyértelműen rányomta a bélyegét a találkozóra.

A győriek általában jól szoktak kezdeni, most is ez volt a jellemző, fantasztikus húsz percet produkáltak. Utána viszont a Haladás jó periódusa következett, tényleg nem lehetett megmondani, hogy a vendégek a kiesés ellen játszanak, mert kulturáltan, szépen futballoztak. A második félidőben kiegyenlítődött a játék, bár kicsit jobban dominált az ETO, de nem volt nagy különbség. Rendkívüli lelkesedéssel játszott mindkét csapat, de a hazaiak közelebb álltak a győzelemhez.

Ugyanabban a hadrendben játszottak a felek, függetlenül attól, hogy a cseréket követően hogyan alakult át a felállás, mert maga a szerkezet ugyanaz maradt, 4-2-3-1. Nagyon sok szép megoldás volt, lüktetett a játék, szép gólokat láthattunk. Számomra meglepő volt, hogy az első félidő utolsó tíz percét megnyomta az ETO, mert eddig ez nem volt rá jellemző. Ilyenkor egy kicsit mindig elaludtak vagy visszavettek. Bár három-egy után, a második kapott gól időszakában némileg visszaesett a csapat. Nyilván minden erejét mozgósította a Haladás, de nem tudott egyenlíteni. Az összkép alapján az ETO megérdemelten nyert.

Az első félidőben nem tetszett Radó András játéka, de a második felvonásra nagyot javult és nagyon pozitívvá vált a teljesítménye. A szombathelyiek rendkívül együtt voltak, nem lehetett érezni, hogy új edzőjük van – nyilván jobban haraptak –, nagyon egységesnek tűntek, jól futballoztak. Nem tudom, egész évben miért nem ezt tették. Kimondottan jó, közönségcsalogató mérkőzés volt, remek hangulattal.

Remélem, hogy Győr városa – és itt nem csak a polgármesterre és az önkormányzatra gondolok – 130 millió forintot valahonnan elő tud teremteni azért, hogy az NB III-ban el tudjon indulni a klub. Az már tényleg nagyon nagy szégyen lenne egy ilyen futballkultúrával rendelkező városnak, ha ez sem jönne össze. Ha ezt hagyják, akkor nagyon nagy hibát követnek el a politikusok és a gazdasági emberek, akik ezt megoldhatnák.

Nem tudom elképzelni, hogy az ETO ne tudjon elindulni legalább az NB III-ban. Akkor is vérzett a szívem, amikor a Ferencvárossal megtették ezt. Nem tudom, meg tudták volna menteni a klubot, de nyilván sejtünk bizonyos dolgokat abból, amit olvastunk. Nem akarom elhinni, hogy 130 millión múlik, hogy a megye háromban indulnak a győriek, hiszen akkor nem lesz utánpótlás-nevelés, nem lesz semmi, ez a gyönyörű létesítmény pedig az enyészeté lesz.

Ha megmentik most azt ETO-t, akkor hazai, saját nevelésű játékosokkal, fokozatosan vissza lehetne jutni az NB I-be. Abban is bízom, hogy a Gyirmót be fog kerülni, és Győr biztosan elbírna két NB I-es csapatot. Húsz évet futballoztam az ETO-ban, majd egy évig az edzője voltam, tehát nyilvánvaló, hogy a szívem csücske. Nagyon nagy hiba lenne, ha nem tudnák megmenteni.

Olvasói sztorik