Nemzetközi foci

Világrekordtól mentheti meg Mészöly a Haladást

A szombathelyi csapat lecsúszott az első helyről, de még mindig dobogós az élvonalban ingázó csapatok között.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Néhány évvel ezelőtt futótűzként terjedt a hír a magyar labdarúgás berkein belül, hogy a 2008-ban az NB I-be visszakerülő Szombathelyi Haladás új világrekordot állított fel az élvonalbeli ingázásával. A csapat akkor 14. alkalommal jutott fel a legmagasabb osztályba, emellett pedig 12 kiesést számlált, sőt ez a szám 13-ra ugrik, ha a Lombard 2004-es kivonulását is idevesszük, amikor az élvonalbeli klub úgy lett másodosztályú a Pápa jogán, hogy osztályozón kivívta az élvonalbeli tagságot.

A Haladásnál tehát 27 osztályváltást regisztráltak az élvonal és a másodosztály között, aminél többet a labdarúgó-statisztikákkal foglalkozó RSSSF szerint egy klub sem mondhatott el magáról akkoriban.

A csapat azóta viszont rendre úgy szerepelt, hogy még csak szóba sem került az újabb kiesés, ennek köszönhetően „elbukta” világelső pozícióját.

Hongkongi és ciprusi klubok előztek

A portál számításai szerint a hongkongi Hong Kong FC (frappáns névválasztás…) immár 28 váltást tett a legmagasabb ligában – idén is van esélye feljutni a másodosztályból, bár hátránya jelentős –, csakúgy, mint a ciprusi másodosztályban nemrég ismét feljutóhelyen végző Arisz Limasszol.

Ahogy arról szó volt, a magyar együttes 27-szeres ingázónak mondhatja magát, ezzel a harmadik helyen áll. Jelenleg a kiesést érő, 15. pozíciót foglalja el az OTP Bank Ligában, de az új szakvezető, Mészöly Géza valószínűleg minden percében azon dolgozik, hogy ne egy világelső csapat vezetőedzőjeként emlegessék a folytatásban.

A dobogó meglesz jövőre is

A közvetlen üldözők egyelőre nem veszélyeztetik a dobogósokat: az immár 25-ször kieső/feljutó ciprusi másodosztályú Pafosz FC (amely az AEP Pafosztól örökölt meg 24 osztályváltást tavaly ősszel) az Arisszal karöltve nemrég kiharcolta újabb első osztályú tagságát. Az albán Besëlidhja Lezhë a feljutásért hajrázik a másodosztályban, de egyelőre 24 egységgel az ötödik helyen áll az ingázók között, így nem léphet nagyot előre, csakúgy, mint az angol másodosztályban tizedikként záró Birmingham City sem.

Könnyen lehet, hogy két, egyaránt 23 osztályváltást számláló klub felzárkózik az élmezőnyhöz. Az angol élvonalban a Leicester Cityt, az olasz első osztályban pedig az Atalantát fenyegeti a kiesés, a szintén 23-23 váltást számláló KV Mechelen, Brescia duó azonban nem növeli idén ezt a számot: előbbi éppen Köteles László csapatával, a KRC Genkkel harcol az nemzetközi kupaindulásért a belga élvonal Európa Liga-rájátszásában, utóbbi pedig nagy eséllyel búcsúzik az olasz másodosztálytól.

Olvasói sztorik