Nemzetközi foci

Világrekord lehet az Újpest menetelése

Sorozatban harminc meccset nyert a csapat, ami több, mint a bejegyzett Guiness-rekord.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az elmúlt hétvégén ért véget a Real Madrid pazar sorozata. A spanyol klub zsinórban 22 mérkőzését nyerte meg – mielőtt vereséget szenvedett volna a Valenciától –, amely alig maradt el a Coritiba világrekordot jelentő 24 meccses meneteléstől. A spanyol Spherasport azonban kiderítette, hogy még a brazil együttes győzelmi sorozatánál is van jobb széria: a többi között az Újpest és a Ferencváros is felülmúlta régebben ezt a produkciót.

Az Újpesté a rekord?

Mint kiderült, a lila-fehér klub zsinórban harminc tétmeccsét nyerte meg 1945 és 1946 között. Az 1945-ös csonka bajnokságot két sikerrel zárta, majd az 1945–1946-os kiírásban zsinórban 28 bajnokin nem veszített pontot. Mivel közben a nemzetközi és a hazai színtéren sem írtak ki kupasorozatot, csak az élvonalban játszott tétmeccseket a csapat. A menetelés az ősi rivális Fradi ellen szakadt meg: 1946. június 9-én csak döntetlenre volt képes a rangadón, így nem jött össze a 31. siker.

Érdekesség, hogy a bejegyzett Guiness-rekordot a Ferencváros is felülmúlta 1931 és 1932 között: sorozatban 25 tétmeccsét nyerte meg az akkori együttes. Szintén jobb mutatókkal rendelkezik a holland Ajax, amely 1971 és 1972 között 26 találkozón diadalmaskodott, míg 1995-ben 25 meccsét nyerte meg egymást követően. Szintén 25 meccses sorozatot tudhat magáénak az ukrán Sahtar Donyeck 2012-ben.

Negyven meccs lehet az abszolút csúcs

Hozzáteszik azonban, hogy a fenti sorozatoknál is lehetnek hosszabb győzelmi szériák: az uruguayi Penarol, a német Dresden és a cseh Sparta Praha – amely 1919 és 1923 között hatvan bajnokiját nyerte meg egymás után, de a kupában többször is vereséget szenvedett, ám így is negyven meccsen győzhetett zsinórban – valószínűleg még hosszabbra nyújtotta hibátlan menetelését, de ezekről egyelőre nincs elegendő forrás, így bizonyított győzelmi sorozatokat tekintve az Újpest számít a jelenlegi világrekordernek.

Olvasói sztorik