Nemzetközi foci

Hárman maradnak a nagyok

Olaszországban is csökken az élvonalbeli indulók száma; az angol, a francia és a spanyol bajnokság marad csak húszcsapatos.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Komoly lépésre szánta el magát az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC): 2016-tól a húsz helyett csak 18 csapat indulhat a legmagasabb osztályban, a Serie A-ban. Ezzel háromra csökken a húsz együttest számláló európai pontvadászatok sora: az angol, a spanyol és a francia bajnokságban lesz továbbra is a legtöbb induló.

A legnépesebb bajnokságokat 18 csapattal követi a német, a görög, a holland, a portugál, a román és a török első osztály, ezekhez csatlakozik az olasz élvonal. Az UEFA égisze alá tartozó bajnokságok közül összesen tíz pontvadászat számlál legalább 18 csapatot; pontosan ugyanennyi kiírásban áll rajthoz 16 együttes – utóbbi csoporthoz tartozik a magyar bajnokság is. San Marinóban két csoportra osztva összesen 15 csapat állt idén rajthoz, míg Izraelben, Luxemburgban és Ukrajnában 14-14 klub indulását engedélyezi a szövetség.

Érdekesség, hogy az európai mezőnyben összesen 25 tagállam szövetsége döntött úgy, hogy elég a 10-12 csapat: a kisebb államok mellett Szlovákia (12), Ausztria és Horvátország (10-10) is azon az állásponton van, hogy nem kell túlzásba vinni az első osztály létszámát.

Négy olyan országot is találunk, ahol még a tízcsapatos határt sem éri el az indulók száma: Moldovában kilenc csapat verseng a legmagasabb osztályban, Andorrában, Örményországban és Gibraltáron pedig nyolc együttes méri össze tudását.

Olvasói sztorik