Nemzetközi foci

Kassai Viktor továbbra is elitbíró

Az UEFA pozitívan értékelte a magyar játékvezetők idei munkásságát – Bognár Tamás és Vad István is előrelépett.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az UEFA közzétette a játékvezetők 2015-ös besorolását. Kassai Viktor továbbra is az elit csoport tagja, míg Bognár Tamás előrelépett és már az első csoport tagja Vad Istvánnal együtt – írja a Magyar Labdarúgó Szövetség honlapja.

Az Európai Labdarúgó Szövetség Játékvezető Bizottsága legutóbbi, nyoni értekezletén részletesen áttekintette az egyes UEFA-kategóriákat. Górcső alá vették a férfi, a futsal és a női játékvezetők idényét, és felülvizsgálták az országonkénti listákat az összes kategóriában. Minderről hivatalosan is tájékoztatták a tagszövetségeket.

A játékvezetők kategóriába sorolásánál az UEFA Játékvezető Bizottsága különböző szempontokat vesz figyelembe. Ilyen például a teljesítmény, a fitness, a tapasztalat, a nyelvismeret, részvétel az európai szövetség játékvezetői tanfolyamain, valamint a hazai rangsor.

Kassai Viktor továbbra is a nagypályás elit keret tagja egyedüli magyarként. Nagyszerű hír, hogy Bognár Tamás felkerült az UEFA első kategóriába, oda, ahol eddig már ott volt Vad II István. Új FIFA-játékvezető Farkas Ádám, aki sok rangadót vezetett közmegelégedésre az utóbbi időszakban. Andó-Szabó Sándorral és Fábián Mihállyal hattagú a honi játékvezetői FIFA-keret. Az asszisztenseknél Bozó Zoltán és Buzás Balázs először veheti át 2015-ben a FIFA-jelvényt.

A női játékvezetést tekintve nagyszerű eredménynek számít, hogy Urbán Esztert is előre sorolták, női vonalon immár ő is az UEFA első kategóriájának a honi képviselője. A hölgyeknél Gaál Gyöngyi szép jubileum előtt áll: a 2002 óta FIFA-kerettag játékvezetőhölgy idestova tíz esztendeje tagja az UEFA női elit keretének, ahol Kulcsár Katalinnal együtt folytathatják pályafutásukat a jövőben is. A futsalban Kovács Gábor részese a legelőkelőbbek exkluzív listájának, Farkas Balázs pedig a „first” kategóriában kapott továbbra is helyet. Mindez azt jelenti, hogy már mindegyik szakág UEFA elit és first kategóriájában van magyar játékvezető.

Nagy sportdiplomáciai megtiszteltetésnek számít, hogy a korábbi két ország (Skócia és Szlovénia) mellé újabb három nemzetet (Észak-Írország, Izrael és Németország) bízott az Európai Labdarúgó Szövetsége vezetése prof. Hegyi Péterre. Tehát a téli szünetben is van minek örülni a magyar labdarúgásban – a tények bizonyítják, hogy 2014-ben sikerült előrelépni a játékvezetés nemzetközi megítélésében.

Olvasói sztorik