NB I

Kassai: normális, hogy negatívan állnak hozzánk

Kassai Viktor a következő évben szeretne stabil szereplést produkálni a 2016-os Európa-bajnoki részvétel miatt.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A hazai NB I-es bíráskodáson kívül ezen az őszön is több kiemelt nemzetközi meccset vezethetett Kassai Viktor, aki kapott Európa Liga- és Bajnokok Ligája-csúcstalálkozókat is. A magyar FIFA-játékvezető és stábja a nyári világbajnokságról lemaradt, de a DigiSport televízió hétfő reggeli műsorában elmondta, az ősszel sikerült újraépíteniük magukat, és helyreállították a nemzetközi tekintélyüket.

– Hányasra értékelné a stábja és önmaga idei teljesítményét?
– Nem szoktam magamat értékelni, ez az elrendelők dolga. Úgy gondolom, jól sikerült az őszünk. Az elmúlt félszezonban több feladatunk volt. Furcsa lenne, ha kihagynánk a világbajnokságot, ahova ugye nem sikerült magunkat kvalifikálni, ezért mindenképp kettébontanám. A világbajnoki nemszereplés után kicsit újra kellett építenünk magunkat, és úgy gondolom, ez sikerült is az ősszel. Jó úton járunk a csapatunkkal – kezdte Kassai Viktor.

– A világbajnoki kimaradás mennyiben tekinthető sportdiplomáciai vereségnek?
– Több oka is lehetett annak, hogy nem jutottunk ki a világbajnokságra. Az embernek először mindig saját magában kell keresnie a hibát. A mi csapatunk kellőképpen önkritikus volt, hiszen az asszisztensekkel együtt próbáltuk úgy elemezni a szituációt, hogy a mi felelősségünk kerüljön először előtérbe. Ezen azonban már túl kellett lépnünk, hiszen a sportban nem kell a múlton rágódni. Ezt megtettük, és ez az ősz jó jelzés volt arra, hogy jó úton járunk.

– A gonoszkodó kijelentésekhez már hozzá van szokva?
– Teljesen normális, hogy az emberek nem pozitívan, hanem negatívan állnak hozzánk, de ezt el kell tudni viselni. Aki játékvezetésre adja a fejét, annak mindenféle trollkodásra fel kell készülnie. Mi azért vagyunk, hogy meg lehessen találni minket.

– A lesállások megítélése az egyik legbonyolultabb problémakör?
– Az egyik legnehezebb. Nagyon sok nehéz probléma van a mi életünkben. Az asszisztensek szempontjából nagyon fontos, hogy centiméteres eseteket is el kell tudni dönteni. A helyszínen, élőben kell eldönteni, hogy néhány centis les, vagy nem les volt az adott szituáció. Ez mindenképp nagy kihívás az asszisztens kollégák számára.

– A mérkőzések közbeni együttműködést lehet másként gyakorolni az éles helyzeten kívül?
– A játékvezetőnek csak élesben lehet gyakorolnia dolgokat. Hiába csinálunk különböző gyakorlatokat egy olyan pályán, ahol nincsenek játékosok, nincsenek nézők. Az elmúlt években már vannak gyakorlati foglalkozások, de mégsem ugyanaz a kettő. A mérkőzés hangulata, tétje teljesen más reakciókat vált ki a játékosokból és a játékvezetőkből is.

– Az őszi építkezés során melyik mérkőzés után volt a legelégedettebb a teljesítményével?
– A legutóbbi mérkőzésen volt a harmincadik Bajnokok Ligája-csoportmeccsem. Természetesen sosem voltunk hibátlanok, de az élet erről szól, nem mindig lehet tökéletesen csinálni. Ez a harminc mérkőzés kellőképpen bizonyosság arra, hogy nem csináltuk rosszul a dolgunkat.

– Eljátszott már a gondolattal, hogy milyen lenne a spanyol élvonalban vagy a Bundesligában játékvezetőnek lenni? Melyik lehet a legnehezebb?
– Teljesen egyértelmű, hogy minél komolyabb bajnokságban vezet valaki, annál nagyobb a nyomás. Más mentális szintet jelent a hétköznapok elviselése. Magyarországon más azért a helyzet, hiszen annyira nem vagyunk középpontban. A meccseken persze ismernek minket, megtalálnak és általában nem is dicsérnek, de ez teljesen normális. A hétköznapokban sokkal nyugalmasabb életünk van, mint esetleg egy spanyol vagy német kollégának.

– Nem bánja?
– Az nem döntéskérdés, hogy én mit szeretnék. A játékosoknak megvan a lehetőségük, hogy eligazoljanak külföldre, ha a tehetségük erre feljogosítja őket. Nekünk nincs, de ezt el kell fogadni.

– A Bajnokok Ligája- és Európa Liga-mérkőzéseken azért van presszió. Milyen az, amikor Jürgen Klopp üvöltözik az emberrel?
– Nagyon fontos, hogy úgy kell fellépni bármilyen játékos vagy edzővel szemben, hogy az adott személy tudja, ki vezeti a meccset. Olyan személyiséggel kell rendelkeznünk, hogy megelőzzük azt, hogy üvöltözésre kerüljön sor. Kellőképpen normálisan kell kezelni a játékosokat. Ennek kapcsán nagyon sok kritikát kapunk itthon, de emiatt nem illethet minket kritika. Természetesen vannak játékosok, akik kicsit érzékenyebbek erre, de ez teljesen normális a labdarúgásban.

– Az NB I-ben van olyan játékos, akivel kiemelkedően sok konfliktusa volt, és aki megpróbál beszólogatni?
– Mindig van néhány olyan játékos, aki szereti túljátszani a szerepét, és aki több verbális kommunikációval közeledik. Egy jó játékvezető tudja kezelni ezeket a dolgokat és meg tudja oldani ezeket a problémákat.

– Milyen célokat tűztek ki a stábbal a következő évre?
– A legfontosabb az lenne, hogy stabil szereplést tudjunk produkálni a kétezer-tizenötös évben. Ne felejtsük el, hogy kétezer-tizenhatban Európa-bajnokság lesz, és a tizenötös év a kvalifikáció. Mennyiségtől függetlenül – hiszen az már rangot jelent, ha a BL-ben működünk közre – úgy kellene végigdolgoznunk az évet, hogy jó teljesítményt tudjunk nyújtani, és legyen esélyünk arra, hogy kijussunk az Európa-bajnokságra.

Kassai Viktor tagja az elitnek

Az UEFA közzétette a játékvezetők 2015-ös besorolását. Kassai Viktor továbbra is az elitcsoport tagja, Bognár Tamás pedig idén szenzációs évet teljesített a nemzetközi és a hazai mérkőzéseken is, ezért az első csoportba került, ahol Vad István is található. 2015-ben már három játékvezető vezethet BL- és EL-csoportmérkőzéseket.

A második csoportban nincs magyar bíró, a harmadikba sorolták Andó-Szabó Sándort, Fábián Mihályt és Farkas Ádámot.

Olvasói sztorik