Nemzetközi foci

Döntött az UEFA a Nemzetek Ligájáról

A legfelső divízióban 12, az utolsó osztályban 16 csapat harcolhat az Európa-bajnoki pótselejtezőért.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Csütörtökön Svájcban ülésezett az Európai Labdarúgó Szövetség végrehajtó bizottsága. Téma volt a 2018-ban rajtoló Nemzetek Ligája is, amely a válogatottak felkészülési mérkőzéseit hivatott felváltani.

Mint arról már korábban beszámoltunk, az európai válogatottakat erősségük alapján négy divízióba sorolják, azokon belül pedig négy-négy csoportot hoznak létre. A három-, illetve négycsapatos csoportokban körmérkőzéseket játszanak a nemzeti együttesek – a győztes, amennyiben nem a legfelső szinten játszik, egy szinttel feljebb léphet, míg az utolsók kiesnek. Az első meccsekre 2018 szeptemberében kerül sor.

Az ülésen eldőlt, hogy az A-, illetve a B-divízióban három-három válogatott kap helyet a négy-négy csoportban; a C-divízióban két háromcsapatos és két négycsapatos csoport lesz; a legalsó osztályban, a D-divízióban pedig négycsapatos csoportokat alakítanak ki a válogatottak 2017. november 15-i UEFA-koefficiens alapján.

Az A-divízió csoportgyőztesei részt vehetnek a 2019 júniusában megrendezendő négyes döntőben.

Könnyebb, vagy nehezebb kijutni az Európa-bajnokságra?

A ligának köszönhetően jóval rövidebb lesz a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőszakasza: utóbbit 2019 márciusa és novembere között rendezik. A csoportok első és második helyezettjei egyenes ágon jutnak ki a tornára, míg a maradék négy helyért a Nemzetek Ligájának csoportgyőztesei (16 csapat) szállnak harcba, egyenes kieséses rendszerben – vagyis attól kezdve a selejtezőkből az első kettő automatikusan továbbjut, a többi helyezés viszont nem ér pótselejtezőt.

Amennyiben a Nemzetek Ligája csoportgyőztesei között van olyan együttes, amely már a selejtezőkben kvalifikálta magát a tornára, úgy a divíziójában mögötte álló csapatra száll a selejtező joga. Ha az adott divízió utolsó csapata is kvalifikálta magát az Európa-bajnokságra, akkor az eggyel alacsonyabb osztály első csapata mérkőzhet a kontinensviadalért.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik