Nemzetközi foci

Ilyen lesz a Nemzetek Ligája

Az UEFA nyilvánosságra hozta a lebonyolítási rendszer részleteit. Még a leggyengébb válogatottak is kijuthatnak az Eb-re.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Nemzetek Ligájának célja, hogy kiváltsa a tét nélküli barátságos mérkőzéseket, egyúttal egy újabb rangos európai trófeát hozzon be a nemzetközi porondra. A lebonyolítási rendszer valamelyest a jégkorongban megszokott, különböző divíziókra osztott világbajnoki szisztémára hasonlít. De nézzük is meg, pontosan miről is van szó.

Az 54 UEFA-tag válogatottat a koefficienslista alapján négy különböző osztályba sorolnák: A, B, C és D divíziók. Ezeken belül alcsoportokat hoznának létre, minden osztályban négyet-négyet. Az A és B divízióban ezen csoportokba három-három válogatott kapna helyet, a C-ben két három és két négy csapatos csoport kerülne kialakításra, míg a D-ben négy kvartett mérné össze tudását.

A B, C, és D osztály csoportgyőztesei automatikusan egy osztállyal feljebb lépnének, míg az A, B és C divízió csoport utolsói kiesnének. Eközben az A osztály négy csoportgyőztese egy a klasszikus Európa-bajnokságokhoz hasonló négyes tornán mérkőzne meg 2019 nyarán.

Hogy az alsóbb osztályokban is legyen miért küzdeni, az UEFA minden csoportgyőztesnek Eb-pótselejtezős helyet biztosít. Mindezt ráadásul úgy, hogy az így kiosztásra kerülő négy Európa-bajnoki helyért az azonos divíziók csoportelsőivel kell megmérkőzni, azaz még a D, vagyis a koefficiensek alapján leggyengébb válogatottak közül is kijuthatna egy a kontinensviadalra.

Az Európa-bajnokságon a 2016-os francia tornától 24 nemzet vesz részt, 2020-ban az Euro-helyek közül 20 kerülne kiosztásra a klasszikus selejtezőcsoportos rendszerben, négy pedig a Nemzetek Ligája legjobbjainak jutna.

A tervek szerint a csoportkörre 2018 szeptembere és novembere közt kerülne sor, míg a négyesdöntőre 2019 júniusában. Az Eb-pótselejtezőn pályára lépő 16 csapat pedig 2020 márciusában meccselné le egymás közt, hogy mely négy együttes jut még ki a kontinensviadalra.

Az UEFA-nál arra is gondoltak, hogy mi történik, ha egy válogatott korábban már kvalifikálja magát az Eb-re. Ebben az esetben a csoportban utána következő kapja a selejtezős-, majd pedig az indulási jogot.
A rendszerben még lehetnek változások, de az már most világosan látszik, hogy a selejtezőkön eddig kevésbé eredményes válogatottak – így többek között a magyar csapat is -, remek lehetőséget kap a Nemzetek Ligáján keresztül arra, hogy kijusson az Eb-re.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik