NB I

Fellebbez az MLSZ az UEFA döntése ellen

A magyar szövetség megítélése szerint az eljárás során sérült az egyenlő elbírálás elve.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége keddi ülésén megtárgyalta a bukaresti román-magyar Európa-bajnoki selejtezővel kapcsolatos UEFA fegyelmi határozatát, és arról döntött, hogy fellebbez az európai szövetség ítéletével szemben.

Mint ismeretes, az UEFA fegyelmi bizottsága sokáig halogatott, de végül múlt pénteken megtartott ülésén egyebek mellett a soron következő Európa-bajnoki selejtezőn minimum 2500 fő befogadóképességű szektor(ok) bezárására, valamint 30 ezer eurós pénzbüntetés megfizetésére kötelezte az MLSZ-t a Bukarestben történt szurkolói rendbontások és rasszista magatartás miatt, míg a Román Labdarúgó Szövetséget nézőtéri rendbontás, tűzijáték és petárda használata, illetve dobálása és lézerfény alkalmazása miatt vonták felelősségre, és büntették szektorbezárásra, valamint 32 ezer euróra.

Az MLSZ azért fordul jogorvoslatért az UEFA illetékes bizottságához, mert a magyar szövetség megítélése szerint az eljárás során sérült az egyenlő elbírálás elve, mivel az elkövetett cselekményeket figyelembe véve aránytalannak látszik a magyar, illetve a mérkőzést szervező román szövetség első fokon kiszabott büntetése. A fellebbezést az MLSZ az ítélet hivatalos indokolásának kézhezvétele után, a rendelkezésre álló határidőn belül benyújtja az UEFA-hoz.

Ezzel egyidejűleg az elnökség megállapította, hogy az UEFA fegyelmi határozata komoly kockázatot jelent egy esetleges újabb szurkolói rendzavarás esetén. Erre is tekintettel döntött arról, hogy mind a hazai, mind az idegenbeli válogatott mérkőzéseken szigorítja a jegyeladás szabályait, valamint a beléptetés és a nézőtéri magatartás ellenőrzését. Az elnökség felhívja továbbá a figyelmet, hogy aki büntetést kiváltó nézőtéri magatartást folytat, az nem támogatója a nemzeti tizenegyet, ellenkezőleg, az ellenfeleket segíti.

Magyar csapat a BL-ben

A 2015–2016-os szezontól kezdődően módosított, bővített formában folytatódik a közelmúltban beindított UEFA Utánpótlás Liga (UEFA Youth League). A 2015–2016-os szezonban a 1997. január 1. után született játékosok vehetnek részt majd a versenysorozatban, amennyiben magyar csapat is indul a ligában, úgy a jelenlegi U18-as bajnokság győztese képviseli az országot (kivéve, ha következő bajnokcsapatunk bejut a BL-főtáblára, mert akkor saját U19-es együttesét indíthatja az Utánpótlás Ligában).

Az Utánpótlás Liga elindulása előtt a résztvevőknek negyvenfős keretet kell megadniuk. A keretet minden mérkőzés előtt legkésőbb egy héttel lehet megváltoztatni. A keretben három olyan idősebb, 1996. január 1. után született játékos szerepelhet, aki a szezont megelőzően két évet megszakítás nélkül az adott klubban játszott. A három játékos nevét a szezon kezdete előtt kell megadni, változtatni csak hosszan tartó sérülés esetén lehet. Fontos továbbá, hogy a mérkőzés előtti napon az UEFA-nak be kell nyújtani a negyvenes keretből kialakított húszas keretet, amelynek tagjai rendelkeznek játékjogosultsággal a másnapi mérkőzésen – írja az MLSZ honlapja.

Olvasói sztorik