Nemzetközi foci

Spanyoloknál is vannak klubikonok

A Barcelona mellett több kisebb klubnak is van aktív legendája, de azért a katalánok viszik a prímet.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az elmúlt héten Steven Gerrard bejelentette, hogy az idény végén nem hosszabbít szerződést a Liverpoollal, hanem Amerika felé veszi az irányt. A vörösöknél valószínűleg még a legpesszimistább szurkolók sem gondolták volna, hogy StevieG valaha is elhagyja szeretett klubját, és nem onnan vonul vissza. Persze, az igazsághoz hozzátartozik, hogy David Beckham amerikai szerződése óta nagy divat lett, hogy a tengerentúlon, esetleg a Távol-Keleten, vagy az arab világban vezetnek le a világhírű futballisták.

Utóbbira példa a 2006-os aranylabdás sztár, Fabio Cannavaro. A legújabb divat és célállomás India lehet. 2014-ben egyébként is rengeteg olyan labdarúgó akasztotta szögre a stoplist, akiket korábban a szurkolók csillogó szemmel néztek. Névdobálás nélkül egyvalakit emelnénk ki, őt pedig úgy hívják, hogy Ryan Giggs. A legenda szó hallatára mindenkinek a topklubok legjobb játékosai ugranak be először, pedig az élvonal kisebb klubjainál is ugyanúgy ikonnak számít egy-egy játékos.

A Rangadó.hu ezúttal összeveti, hogy a négy topliga – Anglia, Spanyolország, Németország és Olaszország – mellett Magyarországon kik azok az aktív játékosok, akik a mai napig is fontos játékosai klubjuknak, és a visszavonulásuk után akár az adott együttesben legendák is lehetnek.

Sorozatunk második része: Spanyolország

Az Ibériai-félszigeten egy bombaerős bajnokságban hatalmas sztárok játszanak hétről-hétre. Elsősorban a két gigászt kell kiemelni, a Barcelonát és a Real Madridot. Időnként egy-egy csapat komoly vetélytársként feltűnik, és beleszól a bajnoki címért folytatott küzdelembe. A kétezres évek elején a Valencia volt ez az együttes, napjainkban pedig az Atlético Madrid. Utóbbi bajnoki címvédőként vágott neki a jelenlegi kiírásnak. Az állandóságot nem csak klubok, hanem játékosok is jelenthetik. Ha ez alapján járunk utána a dolgoknak, akkor a kis csapatok futballistáit is meg kell említenünk. Természetesen a katalánok és a blancók legendáit tartják a legtöbbre világszerte, de Spanyolországban több középmezőnybeli és alsóházi csapatnak is olyan játékosai vannak, akik több mint egy évtizede képviselik együttesüket, tehát joggal illethetjük őket a klubikon jelzővel.

A sort először a világsztárokkal kezdjük. A Barcelonában többen is játszanak, akik már több mint tíz éve meghatározó alakjaik a katalán csapatnak. Xavi Hernandez a gránátvörös-kékek csapatkapitánya, aki soha nem húzta fel más klub szerelését, hiszen saját nevelésű játékosként 1999-ben mutatkozott be az első csapatban. A 34 esztendős passzkirály mindent megnyert a Barcával, de még az idei szezonban is meghatározó embere az együttesnek. Lionel Messi neve már etalon a futball világában. Az argentin szupersztár is a katalánok nevelése, és főszerepet játszott a klub sikersorozatában. A harmadik muskétás Andreas Iniesta, a hangyaszorgalommal dolgozó középpályás szintén a klub akadémiájáról került az első csapathoz, neki is elévülhetetlen érdemei voltak a sikerekben.

Az örök rivális Real Madridnál most kihagyjuk az összeállításból Cristiano Ronaldót, de aki kihagyhatatlan, az Iker Casillas. A 33 esztendős hálóőr már több mint 15 éve tagja a fővárosiak felnőtt csapatának. A tavalyi szezonban kétségessé vált, hogy ott fejezi-e be a pályafutását, de végül maradt, és újra az ő nevével kezdődik az összeállítás a bajnokikon. Lassacskán Sergio Ramos is klubikonná növi ki magát. A 28 éves védő 2005-ben a Sevillától került a királyi gárdához, ahol egyből a kezdőcsapatban találta magát.

A kis csapatokban is találunk olyan játékosokat, akikre a klub szurkolói és növendékei felnézhetnek. Az Athletic Bilbao 32 esztendős védője, Andoni Iraola egész pályafutását a baszk klubnál töltötte, ahol 2003-ban mutatkozott be. A nagy múltú Deportivo La Coruna együttesénél Manuel Pablo számít legendának. A 38 esztendős középhátvéd 1998 óta tagja a klubnak. Sok mindent látott már, sőt még a másodosztályba is követte szeretett csapatát. Ebben a szezonban még nem lépett pályára, mert sérülések hátráltatták, de előtte folyamatosan kezdőjátékosként számoltak vele.

A Real Sociedad az utóbbi szezonok sikerei után idén gyengélkedik a bajnokságban, bár a Primera División legutóbbi fordulójában éppen a Barcelonát győzte le. Xabi Prietónak elévülhetetlen szerepe volt a győzelemben – a 31 éves középpályás 2003 óta alapember. Az Alméria csapatában már tíz éve Fernando Soriano képviseli az állandóságot. Egyetlen szezonnal szakította meg ezt a sorozatot, még 2010-ben az Osasuna gárdájához szerződött, de egy éven belül vissza is tért.

Olvasói sztorik