Nemzetközi foci

Bilbao a követendő példa?

A baszk csapat kezdőcsapatában tíz hazai játékos kap lehetőséget hétről-hétre.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Több nagy kérdés foglalkoztatja manapság a futballvilágot, ezek közül az egyik a légiósok szerepe. Szükség van rájuk? Szabályozzák őket? Ez nem csak Magyarországon kérdés, hanem a többi bajnokságban is, köztük a négy topligában. Voltak olyan törekvések, amelyek a légiósok szerepét korlátozni akarták, sőt ha például az orosz élvonalat vesszük alapul, ott kitétel, hogy legalább öt honi játékosnak szerepelni kell egy csapat kezdő-tizenegyében.

A Rangadó.hu összeveti, hogy Anglia, Spanyolország, Németország és Olaszország mellett Magyarországon mekkora a légiósok szerepe. Számításba vesszük a jelenlegi szezon utolsó lejátszott fordulóját, illetve a 2013–2014-es és a 2009–2010-es szezon utolsó fordulóit, és kiderítjük, mely együttesekben szerepelnek a legmagasabb, illetve legalacsonyabb számmal hazai játékosok.

Sorozatunk második része: Spanyolország

Nagyon jól és tudatosan építették fel a rendszert, bár szabályok nem vonatkoznak rá, mégis szép számmal fordulnak elő hazai játékosok a kezdőcsapatokban. Ezzel a két gigásznál, a Barcelonánál és a Real Madridnál sincsenek másként. Azt pedig vélhetően nem nehéz kitalálni, hogy ezt az összeállítást toronymagasan ki vezeti, hiszen az Athletic Bilbaónál köztudottan az a koncepció, hogy helyi, azaz baszk labdarúgókkal töltik meg a keretet. A Primera División tehát olyan bajnokság, amely valóban a hazai labdarúgóknak fekszik a legjobban.

A jelenlegi szezon éllovasánál, a Real Madridnál sincs vészhelyzet, hiszen négy spanyol játékos is lehetőséget kapott a kezdőcsapatban. Ezzel a Sevilla és a Valencia is így volt. Érdekes, hogy ennek a három együttesnek a kezdőjében játszanak a legkisebb számmal hazai játékosok. Az abszolút nyertes a már említett Athletic Bilbao, hiszen Laporte kivételével mindenki spanyol.

A 2013–2014-es szezon utolsó, 38. fordulójában a felállás hasonló volt. A Bilbao a sztereotípiát akkor sem cáfolta, hiszen szintén tíz játékosa volt hazai nemzetiségű, és ismételten csak a francia Laporte lógott ki a sorból. A Valencia azóta javuló tendenciát mutat, hiszen fél évvel ezelőtt mindössze három spanyol játékost tudott felmutatni.

Az öt évvel ezelőtti állapotokra, vagyis a 2009–2010-es szezonra visszatekintve sincs túl nagy meglepetés. A baszkok már akkor is taroltak, sőt akkor még Laporte sem játszott ott, így a kezdő-tizenegyben mindenki hazai volt. Rossz példának ismét a Valenciát lehet felhozni, de ezúttal a denevéreknek sem volt szégyenkezésre okuk, hiszen öt spanyoljuk így is akadt. Abban a szezonban egyébként átlagban hét spanyol nemzetiségű labdarúgó volt az első osztályú együttesek kezdőjében.

Olvasói sztorik