Nemzetközi foci

A Manchester City erre nem lehet büszke

Az angol címvédőnél mindössze két hazai labdarúgó kapott lehetőséget, de korábban sem volt jobb a helyzet.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Több nagy kérdés foglalkoztatja manapság a futballvilágot, ezek közül az egyik a légiósok szerepe. Szükség van rájuk? Szabályozzák őket? Ez nem csak Magyarországon kérdés, hanem a többi bajnokságban is, köztük a négy topligában. Voltak olyan törekvések, amelyek a légiósok szerepét korlátozni akarták, sőt ha például az orosz élvonalat vesszük alapul, ott kitétel, hogy legalább öt honi játékosnak szerepelni kell egy csapat kezdő-tizenegyében.

A Rangadó.hu összeveti, hogy Anglia, Spanyolország, Németország és Olaszország mellett Magyarországon mekkora a légiósok szerepe. Számításba vesszük a jelenlegi szezon utolsó lejátszott fordulóját, illetve a 2013–2014-es és a 2009–2010-es szezon utolsó fordulóit, és kiderítjük, mely együttesekben szerepelnek a legmagasabb, illetve legalacsonyabb számmal hazai játékosok.

Sorozatunk első része: Anglia

A szigetország élvonalában, a Premier League-ben húsz csapat szerepel. Olyan sztereotípia alakult ki az angolokról, hogy ők nem szívesen igazolnak el, hanem elsősorban hazájuk bajnokságában játszanak. Nos, ez némelyik csapatnál valóban látható, de akad olyan is, amelyiknél egyáltalán nem. Az átlag szerint minden csapatban négy angol futballista szerepel a kezdőcsapatban.

A jelenlegi szezonban 16 fordulót játszottak le a csapatok. Jelenleg a Chelsea vezeti a tabellát, de egyre inkább felzárkózik a címvédő Manchester City is. Erre a teljesítményre büszke lehet mindkét csapat, de arra egyáltalán nem, hogy az elmúlt fordulóban csupán két-két hazai játékos kapott szerepet náluk. A londoniaknál a két középhátvéd, Cahill és Terry, míg a gyárvárosiaknál Hart és Lampard képviselte az angol vonalat. Példát leginkább a Leicester City csapatáról lehet venni, hiszen az újoncnál kilenc hazai játékos is pályára lépett a kezdőben.

Az előző szezon utolsó, 38. fordulójában ismét a Manchester City és a Chelsea volt a negatív példa, egy-egy angol játékost tudtak felmutatni a kezdőben. Tehát ha úgy nézzük, idén fejlődésen mentek keresztül. A két labdarúgó egyébként Hart, és a jelenleg az AS Romát erősítő Ashley Cole volt. Pozitívumként említve: az Aston Villában hét hazai labdarúgó is játszott.

Öt évvel ezelőtt az idény 38. fordulójában a Liverpool és a Manchester City vonultatta fel a legkevesebb angol játékost a kezdőcsapatában, szám szerint kettőt. Manchester égszínkék felén tehát nem igen preferáljak az angolokat, pedig akkor még csak építkezett az azóta már két bajnoki címet is nyerő csapat. Abban az idényben a Hull City búcsúzott az élvonaltól, de legalább hat honi játékossal a kezdőjében tette mindezt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik