Nemzetközi foci

Terry már legenda, Rooney és Hart az lehet

Gerrard elhagyja a Liverpoolt, de a Premier League-ben még így is elég klubikon játszik.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az elmúlt héten Steven Gerrard bejelentette, hogy az idény végén nem hosszabbít szerződést a Liverpoollal, hanem Amerika felé veszi az irányt. A vörösöknél valószínűleg még a legpesszimistább szurkolók sem gondolták volna, hogy StevieG valaha is elhagyja szeretett klubját, és nem onnan vonul vissza. Persze, az igazsághoz hozzátartozik, hogy David Beckham amerikai szerződése óta nagy divat lett, hogy a tengerentúlon, esetleg a Távol-Keleten, vagy az arab világban vezetnek le a világhírű futballisták.

Utóbbira példa a 2006-os aranylabdás sztár, Fabio Cannavaro. A legújabb divat és célállomás India lehet. 2014-ben egyébként is rengeteg olyan labdarúgó akasztotta szögre a stoplist, akiket korábban a szurkolók csillogó szemmel néztek. Névdobálás nélkül egyvalakit emelnénk ki, őt pedig úgy hívják, hogy Ryan Giggs. A legenda szó hallatára mindenkinek a topklubok legjobb játékosai ugranak be először, pedig az élvonal kisebb klubjainál is ugyanúgy ikonnak számít egy-egy játékos.

A Rangadó.hu ezúttal összeveti, hogy a négy topliga – Anglia, Spanyolország, Németország és Olaszország – mellett Magyarországon kik azok az aktív játékosok, akik a mai napig is fontos játékosai klubjuknak, és a visszavonulásuk után akár az adott együttesben legendák is lehetnek.

Sorozatunk első része: Premier League

Anglia olyan ország, ahol hagyomány a futball. A szigetországban régen is különös figyelmet kaptak a labdarúgók, pedig akkor még dolgoztak is, hogy megéljenek. Az alsóbb osztályokban is hasonló a helyzet, bár természetesen ehhez minél lejjebb kell keresgélni. A legendát általában a sikerrel, a kupákkal és a gólokkal hozzák párhuzamba, pedig ha valaki több mint tíz évig minden erejével egy csapatot szolgál, akkor ott megbecsült játékos lesz. Több klub is van a Premier League-ben, amelyben nincs ilyen. Van olyan együttes is, ahol már látni, kinek van meg az esélye azzá válni, és természetesen több olyan is van, ahol klubikonok lépnek pályára hétről-hétre. A Newcastle Unitednél például nem játszik olyan labdarúgó, aki később esetleg Alan Shearer nyomába léphet. Az Arsenalnál sincs jelenleg olyasvalaki, akire ez a jelző ráillene, de Jack Wilshere könnyen azzá válhat, feltéve, ha nem igazol el és elkerülik a sérülések.

Az Aston Villa közönségének Gabriel Agbonlahor a kedvence. A 28 éves támadó erre rá is szolgált, hiszen 2005-óta erősíti a klubot, de csak egy évvel később lett alapember, viszont azóta a Villa legjobbjává nőtte ki magát. A Chelsea nagy klub, komoly sikerekkel, de csak az orosz tulajdonos, Roman Abramovics érkezésével lett meghatározó topcsapata Európának. John Terry sok nagy csatát megélt és komoly eredményeket ért el a londoni kékekkel. Régóta csapatkapitányként erősíti a klubot, és elképesztő tisztelet övezi. Frank Lampard távozása óta pedig ez különösen igaz. A 34 éves középhátvéd már 15 éve szolgálja a Chelsea-t. Egy másik legenda valószínűleg távozik a kékektől, hiszen Petr Cech jobbára a cserepadról nézte csapata őszi szereplését. Didier Drogbától sem lehet elvenni a legenda jelzőt, még akkor sem, ha 2012 és 2014 között nem volt a Chelsea játékosa.

Az Evertonnál a 33 éves Leon Osman képviseli az állandóságot. A tapasztalt középpályás tíz évig kirobbanthatatlan volt a liverpooli klub kezdőjéből, de idén már csak csereemberként számolnak vele. A Manchester City kiemelkedése az arab tulajdonos, Manszúr sejk 2008-as érkezésével kezdődött, ezért nehéz lenne klubikont találni, mert gyakorlatilag az egész keret kicserélődött. Egyedül Joe Hart volt a gyárvárosiak játékosa a sejk érkezése előtt. A 27 éves kapus 2006-ban mutatkozott be a felnőtteknél, de csak a 2007–2008-as szezonban lett alapember. Mi tagadás, jó úton van, hogy egyszer legendának tartsák.

A városi rivális Unitednél néhány éve még nem lett volna gond felsorolni, hiszen Gary Neville vonult vissza először, majd Paul Scholes, végül Ryan Giggs. Idén már egyikőjük sem erősíti a vörösöket játékosként. Mégsem marad legenda nélkül az MU. Wayne Rooney már közel jár ahhoz, hogy a szurkolók így hívják, hiszen 2004-óta szolgálja a klubot. Ahogy jött, egyből kezdőjátékos lett, és máig kirobbanthatatlan a csapatból. Az sincs kizárva, hogy a 29 éves játékos Manchesterben fejezi majd be az aktív futballt, de az még nem mostanában lesz.

Olvasói sztorik