Nemzetközi foci

A spanyolok nem félnek a fiataloktól

A Primera División több együttesénél is vannak 21 év alatti, meghatározó játékosok.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A pénz nagy úr a modern futballban – mint az élet bármely más területén. A csúcsbajnokságok legjobb csapatainak tehát nem jelent gondot a fiatal tehetségeket elhozni a nevelőegyesületüktől. A vélemények megoszlanak, van, aki szerint minél előbb játéklehetőséget kell adni nekik, de akad olyan is, aki ezt túlságosan korainak tartja. Manapság már elképesztő összegeket utalnak át fiatal játékosokért, aztán általában kölcsönadják őket. Példaként akár egész Hollandiát említhetnénk, hiszen nagyon jó az utánpótlásképzésük, és korán bedobják a fiatalokat a mély vízbe, de megtartani még a nagyobb klubok sem tudják őket.

A Rangadó.hu összeveti, hogy Anglia, Spanyolország, Németország és Olaszország mellett Magyarországon mennyi játéklehetőséget kaptak a 21 éven aluli labdarúgók az elmúlt fordulók során.

Sorozatunk második része: Spanyolország

Ha fiatal tehetségekről esik szó, Spanyolország valószínűleg mindenkinek beugrik. A válogatott is elképesztő sikereket ért el a közelmúltban, de rá kellett ébredniük, hogy arra a bizonyos aranygenerációra most már rászorul a vérfrissítés. Több klub is remek utánpótlásbázissal rendelkezik, de talán a legkiemelkedőbb a Barcelonáé, hiszen olyan játékosok kerültek ki az akadémiáról, mint Iniesta, Xavi, Messi, vagy éppen Pedro. A katalánok akadémiája talán a magyarok számára is a legkedvesebb, hiszen jelenleg is ott pallérozódik Tajti Mátyás. Az Athletic Bilbao sem lóg ki a sorból ilyen téren, hiszen náluk a keret 95 százaléka saját nevelésű játékosokból áll.

Érdekes, hogy a spanyol pontvadászatban nem egy csapat magaslik ki a mezőnyből, amely a legtöbb fiatal, 21 éven aluli labdarúgót foglalkoztatja. Szinte minden csapatban van egy-két olyan tehetség, aki már bontogatja a szárnyait a felnőtt csapatban, vagy éppen stabil embere annak. A felsorolás alól két klub kivétel, hiszen az Eibar és a Rayo Vallecano együttesénél nincs ilyen játékos, de van olyan csapat is, ahol akad, csak nem játszik. Ennek ellenére általánosságban elmondható a spanyolokról, hogy nem félnek beledobni a mély vízbe a fiatalokat.

Több olyan tehetség is van, akire érdemes lesz odafigyelni a jövőben. Ezt a tábort erősíti a Bilbao középhátvédje, Aymeric Laporte is. A húszéves francia játékos fiatal kora ellenére is stabil kezdőnek mondhatja magát, hiszen eddig 14 meccsen jutott szóhoz az idei szezonban. Maradva a baszk csapatnál, a 19 éves Unai López nevét is érdemes megemlíteni (9 meccs). A Barcelonánál úgy tűnik, csatárposzton jó ideig nem lesz probléma, erről Sandro Ramirez és Munir gondoskodik. Mindkét spanyol támadó 19 éves, előbbi kilenc mérkőzésen egyszer, míg utóbbi hét találkozón kétszer volt eredményes a Primera Divisiónban. A Valenciánál José Gayá már 19 évesen is az állandóságot biztosítja a középpályán, 16 bajnokin egyszer volt eredményes.

A Sevilla jelenleg a tabella hatodik helyén áll, és ebből két fiatal játékos is kivette a részét. A húszéves Denis Suáreznek 14 meccsen egy találat a mérlege, míg a Barcelona-nevelésű, szintén húszéves spanyol Gerard Deulofeu tíz bajnokin egyszer talált a kapuba. A Granada 18 éves nigériai támadójára, Success Isaacre is érdemes odafigyelni, hiszen 13 meccsen egy gólt szerzett. A Celta Vigo védője, Jonny Castro már a 15. bajnoki meccsénél jár az idei szezonban. Még lehetne sorolni, de ebből is látszik, hogy Spanyolországban bíznak és igyekeznek beépíteni a fiatal játékosokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik