Nemzetközi foci

Manchesterben játszik a legtöbb fiatal

A vörösöknél jól építik be a tehetségeket a csapatba, és meg is adják nekik a lehetőséget.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A pénz nagy úr a modern futballban – mint az élet bármely más területén. A csúcsbajnokságok legjobb csapatainak tehát nem jelent gondot a fiatal tehetségeket elhozni a nevelőegyesületüktől. A vélemények megoszlanak, van, aki szerint minél előbb játéklehetőséget kell adni nekik, de akad olyan is, aki ezt túlságosan korainak tartja. Manapság már elképesztő összegeket utalnak át fiatal játékosokért, aztán általában kölcsönadják őket. Példaként akár egész Hollandiát említhetnénk, hiszen nagyon jó az utánpótlásképzésük, és korán bedobják a fiatalokat a mély vízbe, de megtartani még a nagyobb klubok sem tudják őket.

A Rangadó.hu összeveti, hogy Anglia, Spanyolország, Németország és Olaszország mellett Magyarországon mennyi játéklehetőséget kaptak a 21 éven aluli labdarúgók az elmúlt fordulók során.

Sorozatunk első része: Anglia

A szigetországban jó az utánpótlásképzés, illetve az első osztályú klubok stabil tőkével rendelkeznek, tehát meg tudják szerezni más országok tehetségeit is. A Premier League húszcsapatos bajnokság, de nem mindenhol ugyanaz a koncepció. Megfigyelhető, hogy a tabella alsó régióiban elhelyezkedő csapatoknál az életben maradás, vagyis a kiesés elkerülése a cél, ezért a rutin megelőzi a fiatal tehetségek beépítését a fontossági sorrendben. Talán három kategóriába lehet sorolni a klubokat. Vannak, akiknél sok fiatal tehetség van, de nem kapnak lehetőséget, mint például a Manchester City vagy a Chelsea. Akad, ahol nem jellemzőek a fiatalok a keretben, ilyen a QPR vagy a Swansea. A harmadik variáció pedig, akik folyamatosan építik be a fiatalokat a keretükben. Érdekes, hogy szinte az összes topklubot ide lehet sorolni.

A Manchester United ebben a sorozatban élen jár. Öt olyan labdarúgójuk is van, akik folyamatos játéklehetőséget kapnak. Luke Shaw már az angol válogatottban is bemutatkozhatott és tavaly alapembere volt a Southamptonnak. Nyáron az MU rekordösszegért igazolta át a mindössze 19 éves balhátvédet, aki idén eddig nyolcszor lépett pályára a bajnokságban. Tyler Blackett a lehetőséget elsősorban a kevés középhátvédnek köszönheti. A belga sztár, Adnan Januzaj is még csak a 19. életévét tapossa, de már két éve bemutatkozott. Eddig tíz mérkőzésen játszott. Paddy McNair és James Wilson is egyaránt kilenc-kilenc alkalommal lépett pályára. További pozitívum, hogy az öt játékos közül négy angol.

Az Arsenalnál és a Liverpoolnál sincsenek problémák a fiatalítás terén. Előbbinél a 19 éves Calum Chambers stabil kezdőjátékos idén, míg utóbbinál a nyáron érkezett Javi Manquillo, Markovics, Emre Can trió illetve a Real Madrid által többször is megkörnyékezett Raheem Sterling sem panaszkodhat a játékpercekre.

Olvasói sztorik