NB I

Titok lesz a meccs eredménye Pakson

A Dunaújváros játékosainak nem árulják el, hogy áll a Haladás; Mészöly Géza sejtette, hogy az utolsó forduló fog dönteni.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szombat este három kiesési rangadót rendeznek az élvonal utolsó fordulójában. A 25 ponttal 13. helyen álló Bp. Honvéd a sereghajtó Lombard Pápát fogadja, és ha pontot szerez, már biztosan megőrzi élvonalbeli tagságát. Jóval kiélezettebb a helyzet a Szombathelyi Haladás és a Dunaújváros esetében, a két csapat ugyanis 22-22 ponttal követi a Honvédot. A Haladás még éppen bennmaradást érő helyen áll – több győzelmével előzi meg riválisát –, a Dunaújváros viszont már az NB II-t érő 15. pozíciót foglalja el.

A Hali odahaza fogadja a Puskás Akadémiát a záró fordulóban, míg a Dunaújváros a Paks vendég lesz. Két nappal a sorsdöntő meccsek előtt mindkét vezetőedzőnek ugyanazt az öt kérdést tettük fel.

Artner Tamás, az újvárosiak szakvezetője a Rangadó.hu érdeklődésére elmondta, mindenképpen úgy készülnek, hogy nyerniük kell az utolsó fordulóban Pakson. Hozzátette, csapata megérdemelné az élvonalbeli tagságot, de ha nem sikerül a bennmaradás, akkor is adott a folytatás.

– Mire számít az utolsó fordulóban, milyen eredménnyel lenne elégedett, illetve milyen eredménnyel maradhat bent a csapata?
– Akkor lennék elégedett, ha bennmaradnánk. A mutatott teljesítmény alapján a csapatom maximálisan megérdemelné, hogy bent maradjon az első osztályban. A játékunk alapján a szezon végén mi már nem voltunk kiesőcsapat. Sajnos az eredmények viszont elmaradtak a mutatott játékhoz, illetve a helyzeteinkhez képest. Nehéz dolgunk lesz, mivel már nem a mi kezünkben van a történet. Lesz egy Haladás–Puskás mérkőzés, ez is befolyásolja a bennmaradásunkat, illetve megyünk Paksra, ahol borzasztóan nehéz mérkőzés vár ránk – szögezte le Artner Tamás, aki elmondta, ha a Puskás FC kiélezett meccset tud vívni Szombathelyen, akkor akár egy döntetlen is elég lehetne a csapatának az utolsó fordulóban, de úgy készülnek, hogy mindenképpen győzniük kell Pakson a bennmaradásért.

– Amikor átvette az együttest, számított rá, hogy ilyen kiélezett csata vár önökre a legutolsó fordulóban?
– Erre számítottunk. Kilenc fordulóval a vége előtt vettük át a csapatot, akkor az utolsó helyen állt, négy pontra a bennmaradást érő pozíciótól, öt pontra lemaradva a Haladástól. Ezt le tudtuk dolgozni. A legutóbbi három mérkőzésünkön viszont a helyzetkihasználásunk miatt nem tudtuk biztosítani az élvonalban maradást, pedig a játék képe alapján meg lehetett volna tenni. Így viszont erre lehetett számítani, hogy az utolsó fordulóban dőlnek el a dolgok, végig kiélezett küzdelem lesz. Nagyon érdekes lesz az utolsó forduló. Nagyban befolyásolja a bennmaradást, hogy a Puskás Akadémia mennyire tud motivált lenni Szombathelyen, és természetesen, hogy mi mennyire tudunk minőségi futballt produkálni Pakson.

– A meccs alatt a játékosok tudhatják a másik párharc eredményét, vagy ezt nem közlik velük?
– A játékosoknak nem fogjuk megmondani, hogyan áll a másik párharc, de nekünk követnünk kell, hiszen ha olyan eredmény van, ami alapján nekünk a döntetlen is jó, akkor úgy kell meccselnünk. Azonban egyértelműen győzelemre kell játszanunk Pakson.

– A jövője mennyire függ a bennmaradástól?
– A jövőm abszolút nem függ ettől a mérkőzéstől. Leültünk már a vezetőkkel, felkészültünk mindkét lehetőségre. Úgy is kötöttünk szerződést, hogy mindenképpen maradni fogunk. Nagyon bízom benne, hogy NB I-es csapatot tudunk jövőre is irányítani, ez a csapat ugyanis megérdemelné az élvonalat. Ezek a játékosok egész évben hősiesen küzdöttek. Az NB II-ből feljutva tíz mérkőzést játszottak zsinórban idegenben, ilyen nehezített körülmények között is az utolsó pillanatig lehetőségük van az élvonalban maradásra. Ez óriási dolog. Ha netán NB II lesz, akkor olyan csapatot kell felépíteni, amivel jövőre egyből vissza tudunk jutni. Azonban nagyon-nagyon bizakodó vagyok a hétvégével kapcsolatban.

– Úgy tűnik, jövőre tizenkét csapatos NB I-ben szerepelhetnek, ha sikerül kivívni a bennmaradást. Mit szól a létszámcsökkentéshez?
– Magyarországon volt már tizenkét csapatos NB I, semmiben sem volt jobb, mint a tizenhat csapatos. Abban biztos vagyok, hogy színvonal-emelkedéssel nem fog járni a csökkentés. A vezetők ugye ezt azzal magyarázzák, hogy a gazdaság nem bír el tizenhat csapatot, így viszont óriási régiók fognak kiesni a futball vérkeringéséből, és szerintem ez az utánpótlásnak óriási gond és probléma lesz.

Mészöly Gézát, a Haladás vezetőedzőjét is utolértük. A szakember optimista, látja az akaratot a játékosain, de azt is érezte, hogy csak egy végig kiélezett csatában harcolhatják ki a bennmaradást.

– Mire számít az utolsó fordulóban? Ha nyer a csapata, biztosan bennmarad.
– Mindenképpen azt várom, hogy egy olyan koncentrált csapat lépjen pályára a Haladás személyében, amely mindent megtesz a győzelem érdekében, és csak a saját feladatára koncentrál. Az is biztos, hogy lehetnek, lesznek nehézségeink a mérkőzésen, de mindenképpen pozitívan fogunk kijönni a nehéz szituációkból, kisegítik egymást a játékosok a nehéz helyzetekben. Bízom benne, hogy azt az arcunkat mutatjuk, amit már az első naptól tapasztaltam az edzéseken és a mérkőzéseken. Remélem, hasonló jó élménnyel tudjuk zárni ezt a találkozót is, mint a két héttel ezelőtti, Nyíregyháza elleni meccset – mondta Mészöly Géza, aki szerint nem szabad a másik találkozóval foglalkozniuk, csak arra kell koncentrálniuk, hogy a bennmaradáshoz szükséges legjobb eredményt érjék el odahaza.

– Amikor átvette az együttest, számított rá, hogy ilyen kiélezett csata vár önökre a legutolsó fordulóban?
– Azt sejtettem, hogy mind a négy mérkőzést végig kell vinni. Ezt már rögtön a Nyíregyháza elleni győztes találkozó után is elmondtam. Arra a sikerre nagyon büszke voltam, hiszen ebben a helyzetben a győzelmet megszerezni nagyon nehéz. Ez sikerült, és remélem, az utolsó mérkőzésen is hasonló játékkal tudunk előrukkolni. Nagy dolognak tartottam azt a sikert, de éreztem, hogy az utolsó mérkőzésre is szükség lesz a bennmaradáshoz, ott is pontok kellenek a célunk eléréshez.

– Hogyan készül a találkozóra? A meccs alatt a játékosok tudhatják a másik párharc eredményét, vagy ezt nem közlik velük?
– Őszintén szólva ezzel nem foglalkozom. Nem tiltok meg semmit a játékosaimnak, csupán azt kérem, hogy amit megbeszélünk, illetve amilyen elvárásokat az idekerülésemkor elmondtam a játékosoknak, azt csinálják meg, feleljenek meg neki. Az, hogy ki mit tud a másik mérkőzésről, remélem, nem befolyásolja a koncentrációnkat, és a lehető legjobb teljesítményt tudjuk nyújtani.

– A jövője mennyire függ a bennmaradástól?
– Most ezzel a mérkőzéssel foglalkozunk, arra fókuszálunk, hogy a szombaton sikeresen legyünk túl. Utána majd visszatérünk erre a kérdésre is. Azt is elmondtam azonban, hogy ha nem sikerül a bennmaradás, akkor senki ne érezze úgy, hogy megáll az élet. Most mindenki arra koncentráljon, hogy kiadja magából a száz százalékot a csapatért. Én is és a szurkolók is ezt várjuk.

– Úgy tűnik, jövőre tizenkét csapatos NB I-ben szerepelhetnek, ha sikerül kivívni a bennmaradást. Mit szól a létszámcsökkentéshez?
– Bízom benne, hogy minél színvonalasabb és jobb mérkőzések lesznek, és lépésről-lépésre javul a magyar NB I. Az biztos, hogy kemény bajnokságra van kilátás a következő évadban is. Figyelni kell rá, hogy jól induljon az idény, hiszen egy rossz rajttal nagyon be lehet ragadni. Azonban ez a jövő zenéje. Látom benne a pozitívumot, és azt mondom, egyet is lehet érteni a csökkentéssel. Bízom benne, hogy a létszámcsökkentéssel a minőség is emelkedni fog.

Olvasói sztorik