NB I

Visszatáncolt a szakadék széléről a Haladás

A házigazda szombathelyiek 3-1-re győztek a Nyíregyháza ellen az élvonal 28. fordulójának nyitómeccsén.
OTP Bank Liga, 28. forduló
Szombathelyi Swietelsky-Haladás – Nyíregyháza Spartacus 3-1 (0-1)
Szombathely, 2000 néző. Játékvezető: Solymosi
Haladás: Rózsa – Angyal, Jánvári, Alcibiade – Gaál, Nagy P., Németh M. (Rocchi, a szünetben), Iszlai, Halmosi (Jancsó, 84.) – Radó, Martinez (Grabant, 81.). Edző: Mészöly Géza
Nyíregyháza: Ovszijenko – Fodor F., Ivanovs (Arziani, 78.), Kovacsevics, Bosnjak – Halenar, Abdouraman (Dartsimelia, 76.), Pekár, Kosztics, Zofcák – Seydi (Rezes, 60.). Edző: Mátyus János
Gólszerző: Radó (52., 91.), Halmosi (72.), illetve Halenár (34.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A kiesőhelyen álló Haladás a bennmaradást már biztosító Nyíregyházát fogadta az élvonal 28. fordulójának nyitómeccsén.

A győzelmi kényszerben játszó szombathelyiek a kezdősípszótól megpróbáltak iramot diktálni, de túlságosan pontatlanul és idegesen játszottak ahhoz, hogy komoly mezőnyfölényt és nagyobb helyzeteket tudjanak kialakítani. Ezzel szemben a nyíregyháziak nyugodtan és kényelmesen futballozhattak, bár nekik sehová sem kellett sietniük…

Az első komolyabb lehetőség a hazaiak előtt adódott: Németh Márió 25 méterről, a balösszekötő helyéről végezhetett el szabadrúgást a 19. percben, remek lövését Ovszijenko nagy bravúrral tolta ki a léc alól a jobb felső saroknál. A Haladás ezt követően is fölényben játszott, de Nagy Patrik vérszegény lövését leszámítva nem jelentett veszélyt a vendégkapura. Nagy akarásnak nyögés a vége: az addig az alvó mormoták veszélyességével játszó vendégek a 34. percben vezetést szereztek, gyakorlatilag a semmiből. Zofcák jobbról beívelt szögletét Fodor Ferenc fejelte volna a jobb kapufa mellé, a kapuvonalon álldogáló Halenár azonban nullszögből középre lőtte a kifelé tartó labdát, ami Rózsa kezéről a kapuba pattant (0-1).

A 41. percben Kosztics jobb oldali beadása után Seydi lőtt az égbe hat méterről, a hazai védők asszisztálása mellett. Nem sokon múlt az újabb vendéggól. Alacsony színvonalú első játékrészt láthattunk görcsösen játszó, csupán egy komoly gólszerzési lehetőséget kialakító Haladással és egy türelmesen futballozó, helyzet nélkül is gólt szerző Nyíregyházával.

Mészöly Géza a szünetben valószínűleg rendet tett a fejekben, a második félidőre ugyanis az első játékrészben látottnál jóval harapósabb Haladás futott ki a pályára. A 49. percben Rocchi közeli lövésénél még menteni tudott a vendégek kapusa, de két perccel később már ő is tehetetlen volt. Az 51. percben Iszlai remek ütemben szöktette a bal oldalon kilépő Radót, aki az ötös bal sarkáról szép mozdulattal emelt át a kilépő hálóőr felett (1-1).

A Haladás mindent egy lapra feltéve támadott tovább, de helyzeteket a teljesen visszaálló és kontrákra játszó Nyíregyháza alakított ki. A 61. percben Zofcák jobb oldali szögletét a néhány másodperccel korábban beálló Rezes csúsztatta kapura, Rózsa nagy bravúrral védett. A 68. percben Halenár balról érkező labdájára újfent Rezes érkezett az ötös bal sarkánál, de a remekül kivetődő Rózsa ezúttal is menteni tudott. Egy perccel később Zofcák ezúttal a bal oldalról végezhetett el sarokrúgást, amelyet (ki más!) ezúttal is Rezes fejelt el, centikkel a kapu mellé.

Nyíregyházi helyzetekre szombathelyi gól volt a válasz! A 72. percben Halmosi indította a tizenhatos előteréből a bal oldalon meginduló Radót, az első gól szerzője megverte Kovacsevicset, a kapuvonaltól visszapasszolt, a támadást követő Halmosi pedig a kapu közepébe lőtt (2-1). Felpörgött a mérkőzés, az első félidőben látottaknál sokkal izgalmasabb, gyorsabb és élvezetesebb játékot láthattunk, amelyet immár a felélénkülő közönség is díjazott.

A felfokozott hangulatra jellemző, hogy a nyolcvanadik perc tájékán az indulatok is majdnem elszabadultak a gyepen, de az egyébként kitűnően működő Solymosi játékvezető rendet tett a pályán. A vendégek nem nyugodtak bele a közelgő vereségbe, az utolsó percekben komoly nyomás alá helyezték a hazaiak kapuját, de egyenlítés helyet újra gólt kaptak. A 91. percben Radó kapott remek labdát a bal oldalon, elfektette Fodort, majd jobbal a bal alsó sarokba tekert (3-1). A 92. percben hasonló szituációból újabb gólt szerezhetett volna a meccs hőse, de az ezúttal a bal felső felé tartó labdáját Ovszijenko kiütötte.

A Haladás rendkívül fontos három pontot szerzett a kiesés elleni harcban, amelyre második félidei játékával rá is szolgált.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Kereki Zoltán, a Zalaegerszeg és a Haladás egykori válogatott védője értékelte:

Az első félidő szerintem jobbára a Nyíregyházáé volt. Feszültség, akarás, lelkesedés és kapkodás is jellemezte a játékot. A szünet előtt Seydi óriási helyzet fordulópont lehetett volna, mert ha kettővel elhúz a Spartacus, akkor nagy baj lehetett volna hazai szempontból.

A második félidőben Nagy változás történt, mert Rocchi beállításával eleve támadóbbá vált a Haladás. Pillanatok alatt egyenlítettek, szerintem egy óriási nyíregyházi hibából, hiszen a középpályán eladták a labdát, a hazaiak pedig azonnal leindították őket és gólt lőttek. Amikor Halmosi gólt szerzett, arra gondoltam, hogy ha őt, illetve Iszlait és Rózsát a bajnoki hajrában, a kiesési rangadókon kihagyták volna a csapatból, akkor a tavalyi játékosok többségének elvesztése után már tényleg nem tudom, mi van…

Rózsa Dániel szempontjából az első kapott gól borzasztóan szerencsétlen volt, rosszul ütött bele a labdába, igazán nem tehetett róla, majd a szünet után sorozatban voltak olyan védései, amelyekkel döntően hozzájárult a győzelemhez. Radó András a sérülése után hosszú ideig eléggé közepes teljesítményt nyújtott. Most, amikor igazán nagy szükség van egy ilyen képességű labdarúgóra, úgy néz ki, hogy hozza tehetségét, a tudását.

Egykori Haladás-játékosként szívből gratulálok ehhez a győzelemhez, de még nincs vége… Remélem, a következő két meccsen is eredményesen szerepelnek, és bennmaradnak az NB I-ben.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik