NB I

A Fradinál mindenki álmodozhat

Thomas Doll vezetőedző tart a topligákból érkező ellenfelektől az Európa Liga selejtezőjében.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A Ferencváros legutóbb 2006-ban tudott hazai pályán bajnoki meccset nyerni a Bp. Honvéd ellen, de kilenc év után ismét összejött a siker. A zöld-fehérek Somalia találatával 1-0-ra győzték le a kispestieket az élvonal utolsó előtti fordulójának vasárnap esti zárómeccsén, ezzel matematikailag is biztossá vált, hogy a tabella második helyén végeznek.

Thomas Doll vezetőedző a Sport Televízió késő esti, Harmadik Félidő című műsorában elmondta: nem bánja, hogy néha a felszabadult játék helyett a munka eredményeként győz a csapata.

– Nagyon jó eredmény egy ilyen nagy erőbefektetést igénylő mérkőzés megnyerése a fiúk részéről – utalt a Honvéd elleni sikerre Thomas Doll. – Ha belegondolunk, szerdán is nagyon kemény kilencven percünk volt, nagyon mély volt a talaj és szakadt az eső. Volt néhány hiányzónk is, éppen ezért jó is, hogy nem mindig játszunk olyan tisztán, hanem néha a munka eredményeként győzünk. Ez nagyon jól működött ezúttal kilencven percen keresztül, mindenki hozzátette a magáét, ezáltal ismét megmutatkozott, mennyire nagyszerű karakterek a fiúk.

Gera Zoltán a Paks és a Honvéd ellen sem játszott, a Magyar Kupa-döntőben viszont ott volt a pályán. Hajnal Tamás immár hosszabb ideje sérült, és az ő hiányuk bizony rendkívül feltűnő, mert sokkal kevésbé működik olajozottan a Fradi összjátéka.

Somalia hat poszton játszott

– Mindenki tudja, hogy a játékunk erre a két technikás játékosra is épül. Gera Zoltán nem véletlenül a szezon legjobb játékosa, Hajnal Tamás pedig újra bekerült a válogatott keretbe. Remekül irányítottak a középpályán, fontos gólokat szereztek, és velük egészen máshogy néz ki a játék. Jó dolog viszont, hogy akkor is tudunk mérkőzéseket nyerni, ha ez a két ember éppen nincs velünk. A futball néha más arcát mutatja, de az a fontos, hogy mi sikeresek maradtunk.

Somalia a szezonbeli első gólját szerezte vasárnap, hiszen Thomas Doll taktikai változtatása nyomán távolabb került a kaputól. A keretben ő az úgynevezett gumiember, akit oda rakhat a vezetőedző, ahol éppen szüksége van rá.

– Somalia megérdemelten jutalmazta magát egy nagyszerű szezon után, mert kitűnő teljesítményt nyújtott mind a hat pozícióban. Nagyon jó szakmai stábunk van, a kollégáim is támogatták a gondolatot, hogy több poszton is kipróbáljuk őt. Szóval ez nem csak az én döntésem volt – magyarázta a német szakvezető.

Minden bizonnyal három tétmérkőzés vár még a Fradira ebben az évadban. Egy visszavágó a Ligakupa elődöntőjében, és mivel az első meccset 3-0-ra megnyerték a Honvéd ellen, több mint valószínű, hogy ott lehetnek a fináléban is, a bajnokságból pedig már csak egy forduló van hátra. Ezeken a találkozókon szerepet kaphatnak a tehetséges fiatal játékosok.

Nem szabad túlfűteni a fiatalokat

– A Ligakupában már eddig is nagyon sok fiatalnak adtunk lehetőséget, a múltkori elődöntőben pedig egy nagyon fiatal, tizenhat éves játékos is pályára léphetett. Lehet látni, hogy az utánpótlással is egyre több eredményt érünk el, több játékosunk is ott van az U20-válogatottban. A fejlődésük hatására lassan be is tudnak majd épülni a csapatunkba. A tizenhat évesekre azért oda kell figyelnünk, nem szabad túlfűtenünk őket. Vigyázniuk kell magukra, nagyszerű torna van mögöttük, amelyen bejutottak a döntőbe, és szerdán megint lehetőséget kaphatnak. Jól jöttünk ki a mai meccsből, mert tapasztalt játékosok is szerepeltek.

Rendkívül rövid lesz a nyári szünet a magyar élvonalban, talán még a szokásosnál is rövidebb. A válogatott játékosok esetében ez hatványozottan igaz, hiszen a finnországi Európa-bajnoki selejtező miatt nekik gyakorlatilag nem lesz pihenőjük idén. Az edzőben nem vetődött fel a gondolat, hogy néhányan előbb elmehessenek szünetet tartani.

– Böde Dániel ugyanúgy megy a szünetre, mint mindenki más. Vannak játékosaink a válogatottban, akikre fontos mérkőzés vár Finnországban. Tavaly komoly problémáink voltak abból, hogy nem jutott elég idő a pihenésre, és a felkészülési időszak is rövid volt. Szerintem most jól fogjuk csinálni, június közepén kezdünk, a fiúk megkapják a programjukat, és reméljük, július elején készen állunk az első selejtezőkörre.

Megfelelő a konkurenciaharc

A másfél éve érkezett Thomas Doll úgy véli, a vállalt munkának egyelőre csak az öt százalékát végezte el a Fradinál.

– Azt gondolom, nem csak az én százalékaimat kell nézni, mert nagyszerű az edzői csapat és a háttérstáb minden tagja. Mindannyian hozzájárulnak ahhoz, hogy megfelelő futballt játsszunk. Ezzel adtunk stabilitást a csapatnak, a védelemben jól szerveződtünk. Büszke vagyok arra, hogy egy helyezést előreléptünk, domináns módon tudtunk játszani a büntetőterület körül is. Ez a nagyszerű eredmény a kemény munkának köszönhető, amit együtt végeztünk el.

A keretben lévő konkurenciaharcot megfelelőnek találja, és úgy véli, a szezon során mindenki elég játékidőt kapott ahhoz, hogy megmutathassa, mire képes.

– Egy hosszú szezon során természetesen mindig vannak olyan fiúk, akik szeretnek játszani, és olyanok is, akik nem annyira értenek egyet, ha nem játszhatnak. Nálunk jók a karakterek és jó a konkurenciaharc, nyíltan meg tudjuk beszélni a véleményünket, tiszteljük egymást, és egyértelmű, hogy a végén a vezetőedző dönt arról, ki van a legjobb formában, ki szolgálja a legjobban a csapat érdekeit. Ez természetesen nem mindig könnyű döntés, néha fájdalmat is kell okozni, de ez így működik egy futballcsapatnál. Minden egyes tréner ugyanígy érez ezzel kapcsolatban. Úgy gondolom, mindenki meg tudta mutatni, mire képes, mindenki kapott elég játékidőt. A szezon végére kialakult a kezdő-tizenegy, fontos, hogy a középpálya is kialakult, összhangban vagyunk egymással, és kialakulnak azok az automatizmusok, amelyek végül sikerre visznek minket.

Böde sem mehet hamarabb szabadságra

A nyári szünetben érkező játékosok neveit ezúttal sem árulta el Thomas Doll, de megerősítette, hogy számos poszton erősítéseket tervez.

– Beszélgetéseket folytatunk a klubon belül, az elnökséggel minden héten átbeszéljük ez a témakört. Távoznak is játékosok. A belső védelembe szeretnénk embereket keresni, a középpályát tovább erősítenénk, illetve a szélekre és a középcsatár posztra is keresünk embereket, tehát vannak ötleteink. Mielőtt kiadnék neveket, aláírással biztosítanunk kell ezeket a fiúkat, csak akkor tudjuk nyilvánosságra hozni.

Mióta nyilvánvalóvá vált, hogy a csapat dobogós lesz a magyar bajnokságban, visszatérő téma az Európa Liga. Doll felhívta a figyelmet, hogy nem lesz könnyű a főtáblára kerülni, hiszen a selejtező során topligás ellenfelekkel is szembekerülhetnek.

– Nem szabad elfelejteni, honnan jövünk. Természetesen mindenki arról álmodik, hogy bekerüljön a csoportküzdelmekbe. Mi is szeretnénk továbbfejleszteni a csapatot, több selejtezőt akarunk átvészelni, mint tavaly nyáron, de aki a nemzetközi labdarúgást követi, az tudja, milyen erővel és dinamizmussal játszanak bizonyos csapatok Európában. Ha elképzeljük, hogy a Schalke ellen fogunk játszani, vagy más spanyol, angol, olasz csapatok ellen, akkor bizony nem lesz könnyű dolgunk. Nem szabad ajtóstól rontani a házba, és nem szabad megpróbálni a második lépést megtenni az első helyett. Nem akarom leállítani a fiúkat, mindenki álmodozhat, de ha megnézzük a Bundesliga mérkőzéseit, vagy Angliában, Spanyolországban, Olaszországban a meccseket, akkor pontosan tudjuk, mire is számíthatunk… – mondta végül Thomas Doll.

Olvasói sztorik