NB I

Thomas Doll jelentős erősítést tervez

Megerősített kerettel akar nekivágni az Európa Liga-selejtezőnek a Ferencváros német vezetőedzője.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Megerősített kerettel akar nekivágni az Európa Liga-selejtező küzdelmeinek Thomas Doll, a friss Magyar Kupa-győztes Ferencváros vezetőedzője. A német szakember a trófea szerdai megszerzését fantasztikus élménynek nevezte. A hirado.hu-nak a siker utáni ünneplésről annyit árult el, hogy a játékosok az öltözőben énekeltek, mindenkit, még az elnököt is a levegőbe dobálták. „Estére kimenőt kaptak a fiúk, de ez normális egy ilyen cím után.”

A nevek egyelőre nem publikusak

A zöld-fehérek trénere rendszeresen egyeztet a klubvezetéssel, hogy a nemrég megszerzett Leandro de Almeidán kívül kiket igazoljon a csapat a következő szezonra. Doll fejében vannak konkrét nevek is, ezeket azonban egyelőre nem áll módjában közölni. Annyit azonban elárult, hogy „minden területre, azaz a védelembe, a középpályára és támadószekcióba is” keresnek játékosokat.

A csapat ugyan remek formában van, 2015-ben még nem kapott ki tétmeccsen, de az európai kupaporondhoz ez nem feltétlenül elég.

„Vannak ugyan tehetséges fiataljaink, de nekik még egy kis időre van szükségük, hogy egyszer majd helyettesíthessék Hajnal Tamást vagy Gera Zoltánt. Kreatív játékosokra van szükségünk, hiszen mi van, ha Lamah vagy Varga Roland megsérül, vagy valami miatt nem számíthatunk rájuk? Szükségünk van a szélen is valakire, továbbá az is lehet, hogy Pavlovics visszamegy a Werder Bremenhez, hiszen ő kölcsönben játszik nálunk” – indokolta a játékosvásárlási szándékot.

Hozzátette, hogy az igazolásoknál figyelembe kell majd venniük az MLSZ új rendelkezését is, amely szerint a nemzetközi kupákban szereplő csapatok keretében nem szerepelhet tíznél több idegenlégiós, a pályán pedig legfeljebb öt külföldi lehet, amennyiben a klub igényt tart a szövetség plusztámogatására.

Thomas Doll szerint ha a csapat jó formában van és senki sem sérült, akkor van esély túljutni az Európa Liga selejtezőjén. Meggyőződése egyébként, hogy a jelenleg remek formában lévő csapat megnehezítette volna a HNK Rijeka dolgát is, amely tavaly júliusban kettős győzelemmel búcsúztatta a Fradit az Európa Liga-selejtező második fordulójában.

A futballistennek is a te oldaladon kell állnia

A 49 éves edző úgy véli, egy csapat sikerességében legalább negyven százalék szerepe van a biztos anyagi háttérnek.

„A legfontosabb, hogy legyen lehetőséged játékost igazolni. A játékos a másik klubhoz megy, ha ott ezer euróval többet kap. Ez normális, hiszen kevés idejük van pénzt keresni, 30-35 évesen befejezik a pályafutásukat.” Az edzésmunka és a játékoskeret mellett a szerencse is nagyon sokat számít. „A futballistennek is a te oldaladon kell állnia” – mondja Doll. Szintén fontos a játékosok mentális állapota. „Nagyon sok dolognak kell stimmelnie, hogy jó játékos legyél, nem csak a focinak. A magánéletednek, hogy mit csinálsz az edzés után. Mi ezt csak akkor tudjuk kezelni, amikor a játékosok itt vannak. De mi van akkor, amikor épp nem itt vannak? Milyen a magánéletük? Milyen a családi helyzetük? Boldogok vagy problémák vannak a barátnőkkel vagy másokkal?”

A szezon legjobb játékosának választott Gera Zoltánról a vezetőedző úgy nyilatkozott, hogy nem csak a pályán vezéregyéniség, hanem azon kívül is egyfajta egyensúlyt nyújt a csapatnak.

„Nagyon fontos játékos, és nem csak a pályán. A csapattársai is tisztelik őt, mint ahogy ő is tisztel mindenkit, még a fiatal játékosokat is. Nagyon fontos szerepe van a csapatban.” Mivel azonban Gera már 36 éves, nem szabad ugyanannyira terhelni, mint a fiatalokat, neki kicsivel hosszabb regenerálódásra van szüksége. Néha például plusz pihenőnapokat kap, hogy a családjával lehessen, esetleg egy-egy kupameccsen nem kell játszania, hogy a hétvégére újra friss legyen.

Ha szívből és érzelemből játszol, szeretettel látlak

Az utánpótlással kapcsolatban a német tréner azt mondta, szeretne jövőre néhány fiatal játékost is beépíteni az első csapatba.

„Nagy Dominik közel van a nagy csapathoz, Nagy Ádám nemrég debütált az NB I-ben, és Haris Attila is nagyon különleges játékos. Persze, még tanulniuk kell, de sokat tanulhatnak Hajnal Tamástól vagy Gera Zolitól az edzéseken. A labdafedezés és a testbeszéd mellett azt is el kell sajátítaniuk, hogy nem dől össze a világ, ha hibáznak, hiszen egyből jön a következő szituáció, a pályán nincs időd mérgesnek lenni. Tehetséges fiataljaink vannak, segítünk is nekik eljutni a nagy csapatig, de az ajtón egyedül kell belépniük. Ha elég őrült vagy és nem félsz, meg tudod tenni a következő lépést. Szép dolog a tisztelet, de nem szabad túlzásba vinni, hiszen a helyedért meg kell küzdened a másikkal. Mindenkinek van esélye, ha szívből és érzelemből játszol, szeretettel látlak.”

A nyári szünet Thomas Doll megítélése szerint kevés az ideális felkészülésre.

„Normálisan három-négy hét pihenésre lenne szüksége a csapatnak, de ez most nem lehetséges. Június 11-én akartuk kezdeni a felkészülést, de úgy döntöttünk, mivel megbízunk a játékosainkban, adunk nekik néhány nap pluszpihenőt, így csak június 14-én kezdünk. Aznap délben lesz az első edzés, a tengerentúli játékosok azonban kicsivel később csatlakoznak. Somalia is kapott lehetőséget később csatlakozni, de ő kis túlzással már inkább magyar mint brazil, így előbb visszajön. Viszont mindenki házi feladattal megy vakációra, egy edzéstervben le van írva a játékosoknak, hogy mit kell csinálniuk, amíg távol vannak.”

Doll szerint erre azért van szükség, mert csak néhány hetük van, és nem akarja még egyszer olyan állapotban viszontlátni a csapatot, mint tavaly nyáron. „Hét-nyolc új játékos érkezett tavaly, akiket nehéz volt beépíteni. Az első meccsünk Máltán hihetetlen volt, nem a saját szintünkön játszottunk. Aztán a bajnokságot is rosszul kezdtük, négy vereséggel valahol a hatodik-hetedik helyen álltunk. Nem volt könnyű időszak a klub számára.”

A szakember úgy véli, inkább legyen csak tíz nap szabadságuk a játékosoknak, de a csapat játsszon jó focit. „Decemberben több mint egy hónap szabadságot kapnak. Angliában például végigjátsszák a telet, nekik nyáron van hosszabb pihenőjük. A mi pihenőnk decemberben lesz. Tudom, hogy mindenki júliusban és augusztusban akar nyaralni menni, de most mindenkinek profiként kell viselkednie. A felkészülésünk jó lesz, mivel változtattunk az edzésterven, hogy ne mindennap ugyanaz a tréning legyen. Az is lehet, hogy lesz majd csapatépítés vagy csak egy napra elmegyünk valahova, hogy ne mindig a Népligetben legyünk.”