NB I

Fogdába csukják Tarsoly Csabát

Kormányközeli forrásból úgy értesült a Hír24, hogy Quaestor-vezér két napon belül előzetes letartóztatásban lesz.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Negyvennyolc órán belül előzetes letartóztatásba kerül Tarsoly Csaba, a Quaestor és a Győri ETO FC tulajdonosa – értesült kormányzati forrásból a Hír24.

Rogán Antal fideszes frakcióvezető kedden a parlamentben úgy fogalmazott: „gyors munkavégzést várunk el a hatóságoktól”. Ami ezúttal biztosan nem porhintés – úgy tudni, valóban erőteljes politikai nyomás nehezedik a nyomozóhatóságra, hogy a Quaestor-ügy összes gyanúsítottján mielőbb kattanjon a bilincs.

A kormány a politikai jelentőséget is hordozó, országos felháborodást kiváltó ügy élét, amely az egyebek mellett kiváló fideszes kapcsolatokkal rendelkező Tarsolyon keresztül a kormányra is „ráéghet”, a gyors, az ellenzék által is sürgetett letartóztatásokkal szeretné elvenni. Bár Tarsolyék előzetes letartóztatását a nyomozóhatóság indítványára a bíróság minden bizonnyal elrendeli, a kormány számára az sem jelentene problémát, ha később, a bírósági szakaszban esetleg mégis kiengedné az előzetesből a vádlottakat a bíróság.

A portál információi szerint készül még egy új, úgynevezett „lex offshore” törvény is, amely lehetővé tenné a „bűnöző brókercégek” külföldi székhelyű vállalkozásokban lévő, vagy időközben oda mentett vagyonának zárolását.

Rogán már a mai napon a ház gazdasági bizottsága elé vitt egy másik törvényjavaslatot, melyet várhatóan sürgősséggel tárgyal és hónap végére el is fogad a parlament. Javaslata lehetővé tenné, hogy még a büntetőeljárás befejezése előtt a bíróság zárolhassa a károkozó pénzügyi szervezetek, illetve tisztségviselőik személyes vagyonát.

Mivel a brókercégeknél csak a bűnvádi eljárás végén lehet vagyoni elzárást elrendelni, ha a bűnösségre vonatkozóan legalább a gyanúsítás megtörtént, ezért a kormány egy olyan passzust is betesz a javaslatba, amelyet a már folyamatban lévő ügyekre, azaz a Buda-Cash-, Honvéd-, Quaestor-ügyekre is alkalmazni lehet.

A jogilag több szempontból aggályos, a pénzügyi szervezetek megkérdezése nélkül, a „hatékonyság” nevében különösen gyorsan eldöntött javaslat kiterjedne a meghatározó tulajdonosok, a cégvezetők, az igazgatótanács tagjai, a felügyelőbizottság tagjai, valamint a könyvvizsgálók személyes vagyonára is – írja a 24.hu.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik