NB I

Szurkolói Iroda: Mi kell még?

A közlemény hangsúlyozza, hogy a sporttörvény nem szolgálja a hazai lelátók benépesülését.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Mi kell még, hogy az illetékesek újra átgondolják, hogy a hazai lelátók szabályozására megalkotott törvény nem áll arányban a probléma mértékével, illetve most már maga a törvény a probléma? A sporttörvény bevezetésekor az volt az indok, hogy a hazai lelátókon bármi áron rendet kell tenni, mert a családok félnek kimenni a mérkőzésekre. A regisztrációs jegyvásárlást szinte sehol, ismét leírjuk szinte sehol nem tartották be. A klubok – akikre felülről ráborult egy mindenféle előzetes egyeztetést nélkülöző törvény – próbáltak felfelé is megfelelni, és helyi szinten kezelni a törvényből adódó lehetetlen, életszerűtlen helyzetet.

A regisztráció bevezetése óta nemhogy nem nőttek, hanem tovább csökkentek a nézőszámok, és a családok száma is nemhogy nőtt volna, hanem csökkent. Kizárólag az ingyenjeggyel, komoly árengedményekkel becsábított nézők száma nőtt.

Az elrontott regisztrációs rendszer javítgatására – kötelező módon – bevezetésre került a szurkolói kártya, amelyet – mintegy hab a tortán – törvényalkotó még a biometrikus azonosító rendszerrel is nyakon öntött.

Ezen intézkedések hatására a szervezett szurkolói csoportok szinte mindenhol elhagyták a lelátót, de a regisztrált és alkalmi nézők viselkedése mellett is büntetéseket kapnak a klubok. Ezeket a nézőket vagy felelősségre kell vonni, vagy azt kell belátni, hogy a büntetések eltúlzottak, vagy azt, hogy a regisztrációnak semmi értelme a jelenlegi viszonyok között.

A szervezett szurkolói csoportok mindig is nyitottak voltak az érdemi tárgyalásokra, csak az őket elhallgattatni kívánó média akarja rendre azt a látszatot kelteni, hogy az ultrák nem konstruktívak. A megoldás érdekében a szervezett szurkolói csoportok érdekképviseletét felvállaló Szurkolói Iroda megyei jogú városok polgármestereivel ismertette elképzelését, megoldási javaslatait a kialakult helyzetről. Újpest polgármestere arra kérte az érintett polgármestereket, hogy fogjanak össze az MLSZ életszerűtlen intézkedései ellen, három megyei jogú város polgármestere pedig a szurkolókkal folytatott egyeztetések után tárgyalt az MLSZ-el arról, hogyan lehetne ismét életet vinni a lelátókra.

Legutóbb a HLSZ is arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi folyamatok nem jó irányba mutatnak és változások kellenek!

Mi kell még, hogy az illetékesek újra gondolják a sporttörvény ide vonatkozó részeit? Tízezrek távolmaradása nem elég? A városuk labdarúgásáért és csapatuk szurkolóiért kiálló polgármesterek közbenjárása nem elég? A HLSZ figyelemfelkeltő közleménye nem elég?

Mi kell még? Igen, az adataink, a biológiai vénatérképünk, mert valakinek az élete lett az adatgyűjtés?

A legutolsó egyeztetéseken már arra vártak tőlünk javaslatot, hogy mivel lehetne a regisztrációhoz kötött jegyvásárlást helyettesíteni, hogy a stadionokból kitiltottak ne juthassanak be a mérkőzésekre. Emberek! Az egész országban nincs 50 ember, aki ki van tiltva a mérkőzésekről, ebből a néhány tucat emberből is többen azért lettek kitiltva, mert klubjuk vezetőit negatív kritikával illették. A stadionokban kialakított kamerarendszerek mellett alig 50 ember távol tartása indokolja több tízezer ember bűnözőként kezelését?

Mi kell még, hogy végre az illetékesek belássák, hogy a sporttörvény nem szolgálja a hazai lelátók benépesülését, és elfogadják azokat a javaslatokat, amelyeket a focinkért még rajongó szurkolók tennének?

Szurkolói Iroda

Olvasói sztorik