NB I

Idiotizmus a mostani szurkolói kártya

Abszurd, hogy két különböző csapat szurkolói nem ülhetnek le egy szektorba – vélekedik Újpest polgármestere.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A szurkolói kártya mostani rendszere teljesen ésszerűtlen, állítja Újpest polgármestere, Wintermantel Zsolt, aki a DigiSport televízió reggeli műsorának vendége volt. Wintermantel elmondta: az, hogy az újpesti csapat kapta a legtöbb büntetést az élvonalban, nem csak a klub hibája, ugyanis az MLSZ már-már a szólásszabadságot is sérti intézkedéseivel.

– Meg tudnék lenni trágárság nélkül a stadionban, de azt el kell ismerni, hogy mindenhol a világon része a futballmeccseknek az is. Nyilván vannak megengedhetetlen dolgok, mint például a rasszista bekiabálások, rigmusok. Ám az, hogy éles kritikát fogalmazzanak meg a szurkolók akár a szövetséggel szemben, és emiatt büntetés járjon, az nonszensz. Nagyon úgy látszik, hogy ez teljesen öncélú, semmilyen rendszer nincsen benne. Hol igen, hol nem büntetnek. Például ott volt a tavalyi, újpesti győzelemmel záruló kupadöntő, amit az MLSZ rendezett. Ott is volt sok rendezői hiányosság, ott is voltak bekiabálások, de akkor az MLSZ nem büntette meg saját magát a rendezési hiányosságok miatt – jegyezte meg Wintermantel Zsolt, hozzátéve, hogy gyakorlatilag a szurkolók szólásszabadságát is korlátozzák a szövetség intézkedései, miközben például Debrecenben a rendezők megengedhetetlen, megalázó módon kezelték az oda ellátogató újpesti fanatikusokat.

A polgármester az Újpesttel kapcsolatos korábbi MLSZ-vizsgálatról is beszélt, melyből kiderült, rengeteg pénz tűnt el a klub akkori kasszájából, ám érdekes módon ezt az ügyet a szőnyeg alá söpörte a szövetség.

– Nekem jogászok azt mondták, ebből a jelentésből a hűtlen kezelés, a hanyag kezelés, a sikkasztás alapos gyanúja is megállapítható lett volna, ha ez eljut valamelyik hatósághoz. De az MLSZ jól fizetett hivatalnokai, vezetői úgy döntöttek, hogy ezt beteszik a fiók mélyére. Nem tudom, hogy ha az MLSZ úgy érzi, hogy neki fontos, hogy népneveljen a stadionban, fontos, hogy az őt ért kritika miatt büntessen, akkor miért nem fontos a hazai foci tisztaságának érdekében fellépnie – tette hozzá.

Újpesten a klubvezetés bejelentette – majd később visszavonta –, hogy amennyiben a továbbiakban is a szurkolók miatt kell súlyos büntetéseket fizetnie a klubnak, úgy inkább önként bezárják a stadiont, és a folytatásban zárt kapuk mögött játsszák a hazai meccseket.

– Ez egy nagyon szerencsétlenül, egy teljesen rosszul működő rendszerre adott válasz volt. Látjuk azt, hogy az MLSZ büntetett – legutóbb a Pécs elleni mérkőzésen két szektort be kellett zárni. Kérdezem én, mi értelme van Magyarországon szektort bezárni, mikor negyed-nyolcadházzal mennek a mérkőzések. Most azt sikerült elérnie az MLSZ-nek, hogy azok, akiket meg akart büntetni, és nem engedett be Újpesten a D-szektorba, ők most átmentek az A-teraszra, ami egyébként sokkal közelebb van a pálya széléhez, nincsen háló, és nagyjából huszonöt-harminc méterre van a VIP-szektortól. Megtörtént az, aminek nem kellett volna megtörténnie, de ennek a nulladik lépését az MLSZ idézte elő.

A polgármester hozzátette, nem azzal van baj, hogy megpróbálják visszaszorítani a trágárságot, a rendbontást a stadionokból, hanem azzal, hogy ezeket a jelenlegi rendszer teljesen ésszerűtlenül próbálja kezelni.

– Azért küzdök, hogy életszerű legyen a szabályozás, életszerű legyen a működés. A szurkolói kártyáról sem azt mondom, hogy nem lehetne egy jól működő rendszer, hozzáadott értékkel. De ahogy mondtam, az Újpesten élő, Győr-szurkoló, így Győr Klubkártyával rendelkező barátommal nem tudunk kimenni az Újpest nem Győr elleni hazai meccsére, mert külön szektorba kell ülni. Ha ez nem idiotizmus, akkor nem tudom, hogy micsoda.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik