NB I

Hányszor szexelt Lipcsei Betta?

A REAC-os bundaügy idei utolsó bírósági tárgyalásán számos érdekes kérdésre választ kaptunk.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szerda reggel folytatódott volna a REAC-os bundaügy tárgyalássorozata a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, de az ülés nem kezdődhetett el időben, mert a másodrendű vádlottat, Lázár Mátyást ezúttal sem engedték ki a rendőrök a házi őrizetből, pedig Keviczki István bíró szerint most is időben elküldték a megfelelő iratokat a szükséges helyre. Felfoghatatlan, hogy 2014-ben mit tudnak rendszeresen szerencsétlenkedni a hatóságok egy ilyen – egyszerűnek tűnő – dologgal kapcsolatban.

Időközben a tűzjelző sziréna is megszólalt az épületben, de kiderült, hogy vaklármáról van szó. A mai tárgyaláson tesz vallomást a REAC egykori vezetőedzője, Aczél Zoltán.

A kényszerszünetet sem töltik haszontalanul az érintettek: a védőügyvédek és az ügyészek egymás között alaposan megvitatják a hazai és a nemzetközi futballélet aktualitásait.

A bíró negyed 11-kor közölte, hogy Lázár már elindult otthonról, ezért 11-kor végre elkezdődhet a tárgyalás, amelyen Farkas Balázs, Pusztai Olivér és Aczél Zoltán vallomását hallgatják meg, utánuk következik Somorjai Tamás és Nyerges Krisztián, viszont Pomper Tiborra és Erős Károlyra a jelentős csúszás miatt ma nem kerül sor.

A tárgyalást 11-kor sem lehetett elkezdeni, mert bár Lázár Mátyás megérkezett, ekkor két ügyvéd hiányzott. Ezek a percek sem teltek unalmasan, a bíró kedélyesen elbeszélgetett a vádlottal arról, hogy a rendőrök néha az éjszaka közepén is vegzálják, mert nem működik megfelelően a házi őrizet ellenőrzéséhez szükséges jelzőberendezése. Cseri Gergő beadott egy írásbeli vallomást, majd a bíró elmondott egy remek sztorit egy közelmúltbeli esetről, amely hasonlított Lázár mostani problémájára.

Negyed 12 előtt néhány perccel kezdődött a tárgyalás érdemi része. Farkas Balázs kapus nem tett vallomást és kérdésekre sem válaszolt. A bíró felidézte, hogy korábban panaszt tett a gyanúsítás ellen, mert azt állította, hogy nem követte el, amivel vádolták. Pusztai Olivér következett, aki elmondta, hogy napjainkban utánpótlásedzőként dolgozik Ausztriában. A bűnösségét ő is tagadta.

Aczél Zoltán részletes vallomással készült, akitől megtudhattuk, hogy újabban az anyósuk is náluk lakik. Felidézte, hogy 2006 szeptemberében, a bajnokság negyedik fordulója után vette át az egypontos REAC irányítását, de a szezon végén sikerült benntartania a rákospalotaiakat. A második idényében a 12. helyen zártak, ekkor Forgács József tulajdonos Ferguson-szintű, tehát élete végéig szóló szerződést akart kötni vele. A harmadik évadban viszont a jó kezdés után erős visszaesés következett, ezért 2008-ban, november végén felállították a kispadról.

Hangsúlyozta: komoly érdektelenség vette körül a Ligakupa-meccseket a klubnál, és ez alól ő sem volt kivétel, mert számára a legfontosabb az élvonalban maradás volt. A vádiratban szereplő REAC–Zalaegerszeg 3-5 (a szünetben 3-0) találkozón például nem is ült a kispadon. Ezután elmondta: soha nem volt bent az öltözőben, amikor Kutasi Róbert – állítólag – kihirdette a bundát. A bundaellenes viselkedéséről híres klubvezető – az MLSZ-bejelentési kötelezettség atyja, a liga elnöke – soha, egyetlen egyszer nem mondhatta az ő társaságában, hogy a következő meccs bunda lesz, de utóbb kiderült számára, hogy ez csak színház volt részéről.

Korábban néhányan azt vallották, hogy a REAC-nál soha nem volt prémiumosztás, ezt most Aczél cáfolta. A Diósgyőr elleni, idegenbeli 1-0-s siker előtt például Kutasi megelőlegezte a bónuszpénzt. A vádban szerepel, hogy Kutasi a Honvéd elleni bajnoki és Ligakupa-meccs időszakában pénzt osztott az öltözőben, erről az egykori edző kijelentette: biztos benne, hogy azon a héten a főnöke nem is volt Magyarországon, mert külföldön síelt. Az öltözőben leginkább együtt tartózkodtak – Aczél és Kutasi – a játékosokkal, ilyenkor előfordult, hogy néhány fiatalt kiküldött, de a klubigazgató gyakran behívott az irodájában egyesével játékosokat.

Az edző kijelentette: csak később, a sajtóból értesült, hogy néhány meccs bunda volt, amelyen ő is ott volt a pálya szélén. Annak idején elég komoly szóbeszédek voltak a fogadási csalásokról, Aczél állítása szerint akkoriban szinte minden edző tartott tőle, hogy nem tisztességes meccsekhez asszisztálnak, rendszeresen visszanézték DVD-n a meccseket, és találgatták, melyik hiba volt szándékos. Az első két évben is voltak gyanús jelek a klubnál, és előfordult, hogy szóvá tette, de egymás utáni két évadban bennmaradt a rákospalotaiakkal, ami korábban még egyetlen edzőnek sem sikerült, tehát ez az időszak leginkább a sikerekről szólt. Amikor a REAC a harmadik szezonban zuhanni kezdett, kétszer lemondott, de nem fogadták el. Eközben Kutasi háromszázszor elmondta az öltözőben, hogy meg ne tudja, hogy bundázás folyik a háttérben.

Felidézte: játékoskorában kétszer keresték meg bundázás miatt, de mindkettőt visszautasította. Korábban az egyik volt REAC-játékos azt vallotta, annak idején még pletykaszinten sem hallott a fogadási csalásról, de Aczél szerint ez kizárt, mert prevenciós szándékkal rendszeresen szóba került az öltözőben. Ismét előkerült a Sport Televízió műsorvezetője, Lipcsei Betta neve, aki annak idején Horváth Gábor barátnője volt. A játékos – az edző kérésére – feljegyzést készített a hétvégi időbeosztásáról, amiben az is szerepelt, hányszor szexeltek egy nap (egyébként kétszer-háromszor). Ez most a bíró kezei között kötött ki, aki kordokumentumnak nevezte a papírt.

Sokszor jelezte, hogy gyanús dolgokat tapasztal, de Kutasi csak annyit mondott, hogy ilyen képességűek a játékosok… Több olyan játékosa volt, akiről annak idején nem tudta volna elképzelni, hogy benne vannak a bundázásban. Kenesei Zoltánt és Lázár Mátyást ismeri, de a REAC-os időszakban semmilyen kapcsolatban nem voltak. Első kérdésében az ügyész a prémiumosztás témakörét feszegette, Aczél válaszként elmondta, hogy a Honvéd elleni bajnoki meccs bónuszpénzét szándékosan osztotta ki a Honvéd elleni Ligakupa-találkozó után. Az ominózus összeg azért sem lehetett bundapénz, mert a Ligakupában többen nem is játszottak azok közül, akik pénzt kaptak.

Az összegre pontosan nem emlékszik, de nagyjából egymillió forint volt, és Kutasi Róbert mondta meg, kik kapjanak belőle. Aczél eleinte 320 ezer forintot kapott havonta Rákospalotán, mindezt úgy, hogy egy zöldségesnél volt bejelentve 12 ezres minimálbérre. Amikor most, a tárgyaláson megkérdezte, hogy ezzel gazdasági bűncselekmény követett el, ügyvédje megnyugtatta, hogy már elévült… Később 480-at kapott, de elmondása szerint azt egy néni, Forgács József könyvelője vitte ki a pályára egy borítékban. Ezután a vádlott egy percre összekapott az ügyészekkel, mert arra utalt, hogy hivatalból járniuk kell a Videoton meccseire, de a vádhatóság képviselői ezt kikérték maguknak…

Ügyvédi kérdésre elhangzott, hogy Aczél nem volt önálló intézkedésre jogosult, vagy vezető beosztású alkalmazott a REAC-ot működtető gazdasági társaságban, az irányításban nem vett részt. Hallomásból tudja, hogy felső vezetői szinten arra volt kitalálva a Ligakupa, hogy a résztvevő klubok bevételeit fedezzék… – a mondat itt félbeszakadt, azt csak mi tesszük hozzá, hogy: a bundázásból. Ismét leszögezte, hogy nem kereste meg senki bundázás miatt; amikor a játékosok prémiumot kaptak a meccsek után, ő soha nem kapott, mert neki csak a bennmaradás kiharcolása után járt a pluszpénz.

Aczél Zoltán vallomástétele 14:20-kor ért véget, ekkor Nyerges Krisztián szólították a terembe. Tagadta a vádiratban a terhére rótt cselekmények elkövetését, hazugságnak nevezte azt is, hogy ő váltotta és vitte volna a bundapénzt a stadionba. Korábban azt vallotta, hogy soha nem vett részt meccsek tisztességtelen befolyásolásában. Somorjai Tamás kifejtette: soha nem vett részt olyan csapatmegbeszélésen, amelyen az volt a téma, hogy veszítsék el a mérkőzést. Ilyen megkeresést egyszer kapott – Horváth Gábortól –, a Diósgyőr játékosaként, amikor már hónapok óta nem kaptak fizetést, mégis elutasította a lehetőséget. Kutasi Róberttől és Aczél Zoltántól sem kapott bundapénzt.

A korábbi csapatkapitányra, Torma Gáborra délután 3 óra után került sor. Tagadta a bűnösségét, és írásbeli vallomást nyújtott be. Annak idején soha nem hallott a bundázásról, de utólag már több dolog is gyanús neki, előfordult például, hogy jól játszott, gólt is lőtt, mégis lecserélték… Ez egyébként a Honvéd otthonában, a 86. percben történt, ezt Aczél Zoltán taktikai megfontolásokkal indokolta. Ismét a prémiumok kerültek szóba: az edző pontonként 100 ezret kapott, de mindezt egyben, a szezon végén adták oda neki. Bár Torma rutinos, meghatározó játékos, csapatkapitány volt, elmondása szerint ebben az időszakban csak néhány alkalommal kapott pluszpénzt, akkor is csak tízezres nagyságrendben.

Kőhalmi András azt vallotta, hogy ő a Torma Gábor által említett 20 ezres összegeknél csak többet kapott prémium gyanánt, de abban megegyeztek, hogy csak egyszer hallották Kutasi bundaellenes felszólamlását. Ezúttal Kovács Balázs volt az utolsó vádlott, aki szót kapott volna, de nem kívánt élni vele, nem tett vallomást és kérdésekre sem válaszolt. Érdekesség, hogy ő a mai napig Forgács József cégénél dolgozik. A bíró felidézte a vádlott korábbi vallomását, amelyben tagadta a bűnösségét, mondván: soha nem játszott a csapata ellen.

Első, szűkszavú vallomása után második nekifutásra részletesebben beszélt a nyomozóknak. Emlékei szerint Kutasi a Honvéd elleni, vesztes Ligakupa-meccs előtt közölte, ha vesztenek, akkor kapnak prémiumot az 1-1-es bajnoki mérkőzésért, de a fiatalokat kiküldte az öltözőből. A pénzt szerinte nem Aczél osztotta, hanem Kutasi, az irodájában, és azok kaptak belőle, akik játszottak hétvégén a kispestiek elleni bajnokin. Állítása szerint olyan nem fordult elő, hogy az edző osztotta volna a pluszpénzt.

A Kecskemét elleni – végül 5-3-ra elvesztett – meccs előtt Sallai Balázs megkereste a bundázás miatt, és ezt ő el is fogadta. Ekkor már nem Aczél volt az edző. Ezer helyett csak ötszáz eurót kapott a csalásért, mert csak egy félidőt játszott, és akkor sem tett semmi különöset a cél érdekében. Érzése szerint Kapcsos Vince és Pomper Tibor is benne volt a balhéban. A következő alkalommal, a DVTK elleni kudarcot követően hat- vagy hétszázezer eurót kapott egy bundameccs után.

Torma Gábor szerint Aczél remekül összetartotta a csapatot, tudta, hogy kell a játékosokkal bánni. A távozása után nagyon hiányzott a munkája, a személyisége, mert akkor már csak papíron volt edzője a csapatnak, aki nem értett hozzá. Torma is megerősítette, hogy Kutasi rendszeresen síelni járt. Hogy a Honvéd elleni bajnoki meccsen is ott járt-e, azt nem tudja, de arra biztosan emlékszik, hogy egy hétig nem találkoztak vele.

Kapcsos Vince is megérkezett, de idő hiányában rá ezúttal nem került sor. A tárgyalássorozat az idei évre – mindhárom ügyben – véget ért, folytatás január 14-én.

Olvasói sztorik