Hírek

Elrajtolt a REAC-os bundaügy tárgyalása

Rávezetésként kórusban nevettek az egybegyűltek; később Kenesei és Lázár is vallomást tett.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Péntek reggel a Pesti Központi Kerületi Bíróságon folytatódott – illetve tulajdonképpen megkezdődött – a REAC-os bundaügy tárgyalássorozata, amelynek mind a 17 vádlottja – Kenesei Zoltán, Lázár Mátyás, Sallai Balázs, Horváth Gábor, Kapcsos Vince, Cseri Gergő, Erős Károly, Kovács Balázs, Kőhalmi András, Varga Zoltán, Aczél Zoltán, Somorjai Tamás, Nyerges Krisztán, Pomper Tibor, Torma Gábor, Farkas Balázs és Pusztai Olivér – megjelent a Markó utcai épületben. Egyedül a házi őrizetben lévő Lázárnak adódtak problémái, ugyanis jelzett a nyomkövetője, ezért rendőri kísérettel érkezett.

Szabadi Péter ügyész ismét felolvasta a vádiratot, amelynek legfontosabb részeit korábban a Rangadó.hu hozta nyilvánosságra először – ide kattintva elolvashatják!

Keviczki István bíró elmondta, a következő tárgyalási nap decemberben lesz, azt követően pedig januárban és februárban folytatódik az ügy. A bevezető és az adategyeztetés során is bizonyította, hogy korábbi oldott stílusát és kellemes humorát az elmúlt egy évben is megőrizte. Nem túlzás, időnként mindenki dőlt a röhögéstől, annak is köszönhetően, hogy a bíró vevő volt a poénokra.

Kenesei Zoltán vallomástétele következett, aki a terhére rótt cselekmények elkövetését nem ismerte el. Elmondta, hogy válófélben van a feleségétől, már különélnek, és a közös gyerekük az édesanyjával maradt. A házi őrizet ellenére alkalmazottként munkaviszonyban áll, adminisztratív részmunkaidősként számítógépes árubesorolást végez, ebből havi nettó 50 ezer forintos keresete van. A vagyonáról nem nyilatkozott, de azt elárulta, hogy tartozása nincs. Az is kiderült, hogy a bundaügy egri szálában október 15-ig meghosszabbították a nyomozati szakaszt.

Az elsőrendű vádlott ezután elmondta: ami a vádiratot illeti, már a bevezető szakasszal sem ért egyet, hiszen Sallai Balázst manipulációra, illetve közvetítői szerepre nem kérhette, mert abban az időszakban még nem is ismerte. Soha nem ajánlott neki pénzt, meccsek manipulációjáról nem beszélgettek. További kérdésekre nem kívánt válaszolni.

Lázár Mátyás sem ismerte el a terhére rótt cselekmények elkövetését. Pletykaszinten hallott róla, hogy Sallai Balázs foglalkozott mérkőzések manipulálásával, de ehhez neki – elmondása szerint – semmi köze nincs. Lázár érdekesnek tartja, hogy amikor a korábbi REAC-játékos tanú volt az ügyészségen, nem vetődött fel az ő neve, de amikor gyanúsított lett, akkor már igen…

Már annak idején is voltak vendéglátóipari érdekeltséget – Ladánybenén diszkót üzemeltetett –, amikor a Stadler FC-ben játszott. Idehaza hol jobban keresett, hol kevésbé. Az albán FK Tirana és a román FC Bihor Oradea csapatához csak a pénz miatt igazolt, ezután Szlovákiába szerződött. Hazatérését követően (2003 körül) a Kispest-Honvéd játékosa lett, majd ismét külföldön, Vietnamban folytatta. Ekkoriban már nem volt meg a diszkója, pedig 2004 körül felhagyott a profi labdarúgással, és megyei szinten focizott. Ismét elmondta, hogy a kétezres évek közepétől fogadásokból élt.

Az ismeretségi körében más is játszott, de ő ezt önállóan csinálta, figyelemmel kísérte a külföldi bajnokságokat és a magyar NB I-et, és megélt belőle. Ezt bizonyította a házi őrizet alatt is, hiszen visszautalta számára a nyereményösszeget az ügyészség, mert legálisnak tartották.

A bíró kérdésére elmondta, hogy játékos-pályafutása során idehaza bundázásról még pletykaszinten sem hallott, soha. Előfordult, hogy a minél sikeresebb fogadások érdekében informálódott korábbi csapattársainál, hogy milyen formában vannak az aktuális csapataik, de olyasmiről például sosem esett szó, hogy megkapják-e a fizetésüket. Keviczki István ekkor már komolyra vette a figurát, szigorúan vezette a meghallgatást. Lázár elmondta: játékosok menedzselésével foglalkozott, néha önállóan, néha Keneseivel együtt, de papírjuk nem volt róla, tehát nem hivatalosan tevékenykedtek, csak a kapcsolataikat kihasználva próbáltak segíteni néhány játékosnak.

A fogadásokra visszatérve elárulta, hogy még az előzetes letartóztatásban sem állt le vele. Szinte kizárólag nagy bajnokságok meccseire és NB I-es találkozókra fogadott, U19-es mérkőzésekre nem. Arra nem emlékszik, kitől hallotta, hogy Sallai Balázs benne van a bundázásban, és arra sem, hogy erről Keneseivel beszéltek-e. Amikor ezt a témát komolyabban elkezdte feszegetni a bíró, Lázár a védőjével való konzultáció után kijelentette, hogy több kérdésre nem válaszol.

FRISS:

A bíró végül nem tartotta a délelőtt ismertetett menetrendet, mert nem rendelt el ebédszünetet, 14 óráig tartott a tárgyalás. Kőhalmi András hosszú, majdnem másfél órás vallomást tett, melynek során a bíró, az ügyészek és a védők kérdéseire is válaszolt. Elmondta, hogy azon a nyáron érkezett Rákospalotára, új csapattársait korábban nem ismerte, ezért ősszel még külsősként tekintettek rá, nem volt a belső kör tagja. Márpedig nem életszerű, hogy ismeretlenül betoppant nyár közepén, majd szeptemberben beveszik a bundában… A támadó középpályás nem érzékelte, hogy csapattársai eladták a meccseket.

Lehet, a bíró úgy gondolja, hogy – a vádiratban foglaltaknak megfelelően – úgy zajlott az eredmények manipulálása, hogy Kutasi Róbert bement az öltözőbe, és kihirdette a bundázást, pedig nyilvánvalóan nem így történt. Kőhalmi hetven napot töltött előzetes letartóztatásban, de úgy érzi, ha bevallja, amivel gyanúsítják, korábban kijöhetett volna. Ha kellett volna, még több időt a fogdában tölt, de nem ismert be olyasmit, amit nem követett el. Nem érti, Sallai Balázs miért rángatta bele az ügybe.

Aczél Zoltánról elmondta: élt-halt a csapatért, a játékért. Szakmailag felkészültebbnek érezte, mint az újpesti edzőjét, jobban tudott motiválta, jobb kezek között érezte magát nála. Mindig nyerni akart, mindig a legjobb csapatot küldte pályára, nem volt olyan taktikai húzása, amit ne értett volna. Nem fordult elő olyasmi, hogy a jó formában lévőket nem játszatta, vagy lecserélte. Végig a pálya szélén rohangált, hátrányban is. Nem volt közönyös, nem tudja róla elképzelni, hogy a bundázásban benne lett volna. Hasonlókat mondott Erős Károlyról is, aki akkoriban csapatkapitány volt a REAC-nál.

Olvasói sztorik