Hírek

Bundakísérlet vagy birkapörkölt?

Vízteleki János ismét hangsúlyozta: csak viccelt, amikor a 200 ezer forintos összeg elhangzott.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Csütörtökön a Fővárosi Törvényszéken – Vízteleki János tanúinak meghallgatásával – folytatódott a hazai bundaügy tárgyalása. Elsőként a Solt FC egykori vezetőségi tagja, Kerti István került sorra, aki 2009 óta baráti viszonyban van a vádlottal. Akkor ismerkedtek meg, amikor a vádlott az Orgovány edzőjeként tevékenykedett. A meghallgatás elején elmondta, hogy nem hall tökéletesen és nem érzi jól magát, ezért ülve tett vallomást. Szívritmusszabályzója van, ezért a főbejáratnál be sem akarták engedni, mert sípolt a detektoros kapunál. Írásos igazolást mutatott az állapotáról, de így is csak nagy nehezen nyert bebocsátást az épületbe.

A vádiratban szereplő, 2011 áprilisában játszott Ladánybene–Solt megyei első osztályú mérkőzéssel kapcsolatban elmondta: azt pletykálták, hogy a soltvadkertiek megkeresték a ladánybeneieket, hogy verjék meg a Soltot. A tanú szerint ez a sok pletyka közül csak egy volt, és azért keltette fel az érdeklődését, mert velük, az ő klubjukkal kapcsolatos. Ezután azért kereste meg Vízteleki Jánost, mert tudta, hogy ő ismeri a Ladánybene rutinos játékosait, például Lázár Mátyást és Kenesei Zoltánt.

A bírónő nem értette, miért keresnek meg valakit, hogy jól játsszon és hogy nyerjen. Annak idején Vízteleki azt mondta a tanúnak, hogy a pletykának nincs semmi alapja, ezért nem jelentette a megyei szövetségnek. Azt nem tudja megmondani, hogy a vádlott kinél informálódott a dologgal kapcsolatban, de az biztos, hogy nem ajánlott neki pénzt arra az esetre sem, ha esetleg kiderít konkrétumokat a mendemondákkal kapcsolatban.

Vízteleki János hangsúlyozta, hogy korábban a Solt edzője volt, és egy ideig a távozása után is heti szinten kereste őt Kerti István, szakmai kérdésekben. Felhívta a bírónő figyelmét, hogy a motivációs pénz és a vesztegetési pénz között különbség van. Erre Gimesi Ágnes úgy reagált: az a baj, hogy a telefonban (a lehallgatás szerint) 200 ezer forintos motivációs pénzről beszélt, ami komoly összeg. A tanút megkérdezte, tapasztalatai szerint előfordult-e korábban ilyen jellegű motiválás, de ő azt mondta, legfeljebb egy ebédmeghívás (paprikás krumpli vagy birkapörkölt).

Vízteleki ismét elmondta, hogy igazságtalannak érzi a vádat, végül arról panaszkodott, hogy a kirendelt ügyvédje azt sem tudja, miről van szó.

A következő tanú nagyjából öt éve ismeri a vádlottat, vele baráti és üzleti kapcsolatban is áll. Gödöllőről mentek haza autóval, amikor megtörtént az ominózus telefonbeszélgetés Lázár Mátyás és Vízteleki között, ezt a tanú végighallgatta. A lényeg az volt: a vádlott – aki akkoriban a Maglód edzője volt – viccesen 200 ezer forintot ajánlott azért, hogy a Ladánybene rutinos játékosai ne menjenek el a Solt elleni találkozóra.

A vádlott nem kért más ügyvédet, bár szerinte a jelenlegi csak melegedni jár a bíróságra. Hozzátette: neki továbbra sem kell ügyvéd, mert nem követett el semmit. A bírónőre azt mondta: a tanúk kihallgatását azok alapján irányítja, amit hallani akar, ő pedig kész lenne hazugságvizsgálatnak is alávetni magát annak érdekében, hogy mihamarabb véget érjen a büntetőeljárás. Gimesi Ágnes meglepően higgadtan reagált az elhangzottakra, és részletesen tájékoztatta, felvilágosította a vádlottat. Vízteleki végül mégis új jogi képviselő kirendelését kérte, a mai tanúk visszahívására nem tartott igényt.

A tárgyalás 10 órakor véget ért, folytatás némi őszi szünet után november 11-én és 13-án.

Olvasói sztorik