NB I

Bundaügy: „Ez egyre zavarosabb lesz”

A bíró, a védők és a hallgatóság is nehezen értette meg az ázsiai fogadási mechanizmust – továbbra is sok az ellentmondás.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Pénteken a nemzetközi bundaügy újabb tárgyalására került sor a Fővárosi Törvényszéken.

FRISS:

Félórás szünet után régebbi e-mailek felolvasásával folytatódott a tárgyalás. Ezekből kiderült, hogy Perumal és társai nem voltak megelégedve a magyar játékvezetők dél-amerikai tevékenységével, illetve repülőjegy-foglalásokról is szó volt az üzenetekben.

Érdekesség, hogy a Rangadó.hu a hallgatóság egyik – az angolt anyanyelvi szinten beszélő – tagjától megtudta, hogy a tolmács nem mindig pontosan fordítja a kérdéseket illetve a válaszokat, fél 1 körül pedig egy e-mail értelmezésével adódtak komoly problémák. „Szavak vannak összehányva tulajdonképpen” – kommentálta a patthelyzetet a tolmácsnő.

A bíró ismét idézett egy korábbi vallomásból, amelyben Perumal azt mondta, Kenesei, Schultz és ő manipulálták a finnországi meccseket, ehhez képest Kenesei leszögezte: Siófok-meccseket és finn találkozókat sem manipulált soha, Szingapúrban nem találkozott Perumallal. Hasonlóan fogalmazott Schultz László is.

A tárgyalássorozat hétfőn és szerdán folytatódik, akkor nem Perumal lesz a „sztárvendég”, de később, novemberben ismét sorra kerül minimum három tárgyalás erejéig, mert nem végeztek a korábbi vallomásaival. A szingapúri elmondta, hogy Debrecenben él, a felesége Budapesten tanul, és ikergyerekei vannak. Hétfőn és szerdán a bundázó, de nem vádlott játékvezető, Lengyel Kolos érkezik tanúként.

Korábban írtuk:

A közelmúltban beszámoltunk róla, hogy lejárt a bundaügy két vádlottja, Kenesei Zoltán és Lázár Mátyás előzetes letartóztatása, ezért házi őrizetbe kerültek, a bíró pedig szerdán nyomkövető alkalmazását rendelte el esetükben.

A pénteki tárgyalás reggel 9-kor kezdődött volna, de bizonytalan ideig csúszik, mert Lázár nem hagyhatja el zuglói otthonát. Illetve elhagyhatja, de a rendőrök azt mondták neki, hogy legkésőbb a BVSC-pályánál lekapcsolják és letartóztatják.

Mivel a tárgyalásra a bírói idézés szóban történt, így a vádlott nem tudja hiteles dokumentummal igazolni, hogy nem szökésben van például, hanem a törvényszékre megy. Egyébként nem csak ő késik a nemzetközi bundaügy vádlottjai közül, ezért bizonytalan, hogy a mai tárgyalás mikor veszi kezdetét.

Miután Lázár megérkezett, és elkezdődött a tárgyalás, Wilson Raj Perumal korábbi vallomásait olvasta fel a bíró. Az ügy szingapúri koronatanúja azt mondta, hogy Tan Seet Eng, Dino Lalics és Admir Szuljics több Siófok-meccset is megbundázott a 2009–2010-es szezonban, és hogy nehézségek nélkül tudják manipulálni a találkozókat, bevonták Kenesei Zoltánt is. A játékosok közül Horváth Gábor és egy másik ember is részt vett a manipulációban. Példaként említett egy 5-3-as mérkőzést, ami nyilván a Zalaegerszeg elleni találkozó. A korábban elmondottakat ügyvédi és bírói kérdésre most nem tudta hitelt érdemlően alátámasztani.

Azt is vallotta régebben, hogy Schultz László szállította a bundapénzt, de most kijelentette, hogy ez csak sejtés a részéről, és nem emlékszik, hogy bármikor átvett volna tőle pénzt. Kiderült: Lalics és Szuljics korábban börtönben ültek (az nem derült ki, melyik országban, vélhetően valamelyik ex-jugoszláv tagállamban), de a bundamaffia milliós nagyságrendű megvesztegetésének köszönhetően kiengedték őket.

Perumal korábbi elmondása szerint a nemzetközi barátságos meccsekre minimum 600 ezres, a finn mérkőzésekre minimum 400 ezres, a magyar találkozókra pedig minimum 300 ezres összeggel fogadtak (ez vélhetően szingapúri dollárban értendő). A manipulálások nyolcvan százalékos valószínűséggel sikerültek úgy, ahogy ők akarták. A kínai fogadóirodáknál bármelyik mérkőzésre lehetett fogadni, de nem javasolhattak meccset, hogy vegyék fel a listára. Tan Seet Eng rendelte meg telefonon a fogadásokat, és később ő gyűjtötte be a pénzeket. A tanú elmondta: nincs bizonysága arról, hogy Kenesei és Lázár fogadott volna az ázsiai internetes fogadóoldalakon.

A finnországi kihallgatási jegyzőkönyvben az is szerepel, hogy Tan Seet Eng ügynökként Magyarországon fogadott, de a szingapúri most azt mondta, ez sem igaz. Zamecsnik Tamás ügyvéd megkérdezte, milyen tolmáccsal, milyen nyelven zajlott a kihallgatás, elolvasta-e a dokumentumot, és ha nem azt írták le, amit mondott, miért írta alá? „Mert ez az én vallomásom volt és alá kellett írnom” – reagálta Perumal, a levegő pedig egy pillanatra megállt a teremben.

Ezután az ügyész is rávilágított, hogy a tanú ellentmondásba keveredett korábbi állításaival, de a szingapúri most azt mondta, egyik korábbi jegyzőkönyvben sem szerepel olyasmi amit nem mondott volna. Minden alkalommal lefordította neki a tolmács, és ezt követően írta alá. A bíró kijelentette: ez egyre zavarosabb lesz. És igaza van…

Nyilas Levente közölte: mivel még mindig egyáltalán nem látja át, hogyan zajlik a fogadás, mi a mechanizmusa, Perumal részletesen mesélje el. A példa: ha Kenesei bundázásra szánja el magát, fel hívja Tan Seet Enget, aki felveszi a kapcsolatot az egyik névtelen fogadóirodával (nem internetessel). Ha bundát sejtenek, az ázsiai illegális – szabályozatlan, illetve szabályozhatatlan – internetes fogadóirodák csak azt tudják csinálni, hogy csökkentették a szorzókat az adott ligánál, így történt a magyar liga esetében is.

Ugyancsak egy korábbi vallomásából származik, hogy Kenesei Zoltán azért volt Dél-Amerikában, hogy a játékvezetőket tájékoztassa, hogyan kell bíráskodniuk a befolyásolt meccseken, és vele volt Schultz László is. Most kiderült, akkor még nem is ismerte személyesen a két magyart, akikről csak egy barátjától kapott információkat, aki közvetlen kapcsolatban állt a Kenesei, Schultz párossal, de ez a barát is csak annyit mondott, hogy volt egy meg nem adott gól, és ezzel kapcsolatban Zoli beszélt valakivel – Perumal ebből gondolta, hogy Kenesei intézi a mérkőzések manipulálását a bírókon keresztül. Ez a bizonyos barát állítólag azt hallotta, hogy Kenesei headset segítségével kommunikált a játékvezetővel.

Ezt követően Kenesei szót kért, és közölte, hogy nem volt kint ezen a meccsen, Schultz László pedig hangsúlyozta, hogy ő ekkor nem is tartózkodott Argentínában.

Olvasói sztorik