NB I

Bundaügy: „Ez egyre zavarosabb lesz”

Rangadó
Rangadó

2014. 09. 12. 09:09

A bíró, a védők és a hallgatóság is nehezen értette meg az ázsiai fogadási mechanizmust – továbbra is sok az ellentmondás.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Pénteken a nemzetközi bundaügy újabb tárgyalására került sor a Fővárosi Törvényszéken.

FRISS:

Félórás szünet után régebbi e-mailek felolvasásával folytatódott a tárgyalás. Ezekből kiderült, hogy Perumal és társai nem voltak megelégedve a magyar játékvezetők dél-amerikai tevékenységével, illetve repülőjegy-foglalásokról is szó volt az üzenetekben.

Érdekesség, hogy a Rangadó.hu a hallgatóság egyik – az angolt anyanyelvi szinten beszélő – tagjától megtudta, hogy a tolmács nem mindig pontosan fordítja a kérdéseket illetve a válaszokat, fél 1 körül pedig egy e-mail értelmezésével adódtak komoly problémák. „Szavak vannak összehányva tulajdonképpen” – kommentálta a patthelyzetet a tolmácsnő.

A bíró ismét idézett egy korábbi vallomásból, amelyben Perumal azt mondta, Kenesei, Schultz és ő manipulálták a finnországi meccseket, ehhez képest Kenesei leszögezte: Siófok-meccseket és finn találkozókat sem manipulált soha, Szingapúrban nem találkozott Perumallal. Hasonlóan fogalmazott Schultz László is.

A tárgyalássorozat hétfőn és szerdán folytatódik, akkor nem Perumal lesz a „sztárvendég”, de később, novemberben ismét sorra kerül minimum három tárgyalás erejéig, mert nem végeztek a korábbi vallomásaival. A szingapúri elmondta, hogy Debrecenben él, a felesége Budapesten tanul, és ikergyerekei vannak. Hétfőn és szerdán a bundázó, de nem vádlott játékvezető, Lengyel Kolos érkezik tanúként.

Korábban írtuk:

A közelmúltban beszámoltunk róla, hogy lejárt a bundaügy két vádlottja, Kenesei Zoltán és Lázár Mátyás előzetes letartóztatása, ezért házi őrizetbe kerültek, a bíró pedig szerdán nyomkövető alkalmazását rendelte el esetükben.

A pénteki tárgyalás reggel 9-kor kezdődött volna, de bizonytalan ideig csúszik, mert Lázár nem hagyhatja el zuglói otthonát. Illetve elhagyhatja, de a rendőrök azt mondták neki, hogy legkésőbb a BVSC-pályánál lekapcsolják és letartóztatják.

Mivel a tárgyalásra a bírói idézés szóban történt, így a vádlott nem tudja hiteles dokumentummal igazolni, hogy nem szökésben van például, hanem a törvényszékre megy. Egyébként nem csak ő késik a nemzetközi bundaügy vádlottjai közül, ezért bizonytalan, hogy a mai tárgyalás mikor veszi kezdetét.

Miután Lázár megérkezett, és elkezdődött a tárgyalás, Wilson Raj Perumal korábbi vallomásait olvasta fel a bíró. Az ügy szingapúri koronatanúja azt mondta, hogy Tan Seet Eng, Dino Lalics és Admir Szuljics több Siófok-meccset is megbundázott a 2009–2010-es szezonban, és hogy nehézségek nélkül tudják manipulálni a találkozókat, bevonták Kenesei Zoltánt is. A játékosok közül Horváth Gábor és egy másik ember is részt vett a manipulációban. Példaként említett egy 5-3-as mérkőzést, ami nyilván a Zalaegerszeg elleni találkozó. A korábban elmondottakat ügyvédi és bírói kérdésre most nem tudta hitelt érdemlően alátámasztani.

Azt is vallotta régebben, hogy Schultz László szállította a bundapénzt, de most kijelentette, hogy ez csak sejtés a részéről, és nem emlékszik, hogy bármikor átvett volna tőle pénzt. Kiderült: Lalics és Szuljics korábban börtönben ültek (az nem derült ki, melyik országban, vélhetően valamelyik ex-jugoszláv tagállamban), de a bundamaffia milliós nagyságrendű megvesztegetésének köszönhetően kiengedték őket.

Perumal korábbi elmondása szerint a nemzetközi barátságos meccsekre minimum 600 ezres, a finn mérkőzésekre minimum 400 ezres, a magyar találkozókra pedig minimum 300 ezres összeggel fogadtak (ez vélhetően szingapúri dollárban értendő). A manipulálások nyolcvan százalékos valószínűséggel sikerültek úgy, ahogy ők akarták. A kínai fogadóirodáknál bármelyik mérkőzésre lehetett fogadni, de nem javasolhattak meccset, hogy vegyék fel a listára. Tan Seet Eng rendelte meg telefonon a fogadásokat, és később ő gyűjtötte be a pénzeket. A tanú elmondta: nincs bizonysága arról, hogy Kenesei és Lázár fogadott volna az ázsiai internetes fogadóoldalakon.

A finnországi kihallgatási jegyzőkönyvben az is szerepel, hogy Tan Seet Eng ügynökként Magyarországon fogadott, de a szingapúri most azt mondta, ez sem igaz. Zamecsnik Tamás ügyvéd megkérdezte, milyen tolmáccsal, milyen nyelven zajlott a kihallgatás, elolvasta-e a dokumentumot, és ha nem azt írták le, amit mondott, miért írta alá? „Mert ez az én vallomásom volt és alá kellett írnom” – reagálta Perumal, a levegő pedig egy pillanatra megállt a teremben.

Ezután az ügyész is rávilágított, hogy a tanú ellentmondásba keveredett korábbi állításaival, de a szingapúri most azt mondta, egyik korábbi jegyzőkönyvben sem szerepel olyasmi amit nem mondott volna. Minden alkalommal lefordította neki a tolmács, és ezt követően írta alá. A bíró kijelentette: ez egyre zavarosabb lesz. És igaza van…

Nyilas Levente közölte: mivel még mindig egyáltalán nem látja át, hogyan zajlik a fogadás, mi a mechanizmusa, Perumal részletesen mesélje el. A példa: ha Kenesei bundázásra szánja el magát, fel hívja Tan Seet Enget, aki felveszi a kapcsolatot az egyik névtelen fogadóirodával (nem internetessel). Ha bundát sejtenek, az ázsiai illegális – szabályozatlan, illetve szabályozhatatlan – internetes fogadóirodák csak azt tudják csinálni, hogy csökkentették a szorzókat az adott ligánál, így történt a magyar liga esetében is.

Ugyancsak egy korábbi vallomásából származik, hogy Kenesei Zoltán azért volt Dél-Amerikában, hogy a játékvezetőket tájékoztassa, hogyan kell bíráskodniuk a befolyásolt meccseken, és vele volt Schultz László is. Most kiderült, akkor még nem is ismerte személyesen a két magyart, akikről csak egy barátjától kapott információkat, aki közvetlen kapcsolatban állt a Kenesei, Schultz párossal, de ez a barát is csak annyit mondott, hogy volt egy meg nem adott gól, és ezzel kapcsolatban Zoli beszélt valakivel – Perumal ebből gondolta, hogy Kenesei intézi a mérkőzések manipulálását a bírókon keresztül. Ez a bizonyos barát állítólag azt hallotta, hogy Kenesei headset segítségével kommunikált a játékvezetővel.

Ezt követően Kenesei szót kért, és közölte, hogy nem volt kint ezen a meccsen, Schultz László pedig hangsúlyozta, hogy ő ekkor nem is tartózkodott Argentínában.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Valencia's Argentinian defender Ezequiel Garay (R) challenges Atletico Madrid's Spanish forward Diego Costa during the Spanish League football match between Valencia and Atletico Madrid at the Mestalla Stadium in Valencia on August 20, 2018. / AFP PHOTO / JOSE JORDAN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.