NB I

Százmilliót kap az MLSZ

Az elnökség tagjai kedden megdicsérték magukat, szerintük bevált a szurkolói kártyarendszer.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége keddi ülésén tárgyalt az utánpótlás-bajnokságok versenykiírásában tervezett változásokról, döntött hátrányos helyzetű térségek pályáinak felújításáról, elfogadta a női szövetségi kapitány beszámolóját és bemutatta legújabb, az utánpótlásképzést segítő innovációját is – írja az MLSZ honlapja.

Az elnökség meghallgatta és elfogadta az idén februárban kinevezett női A-válogatott szövetségi kapitány, Markó Edina szakmai beszámolóját, amelyből kitűnt, hogy a szakember nem csak a női nemzeti csapat világ- és Európa-bajnoki selejtezőire való felkészítését kívánja megoldani, hanem mélyreható változtatásokat kíván elérni a szakág egészében.

A szövetség a jövő évben kisméretű (20×45 méteres) sportpályák burkolatcseréjére és felújítására létesítmény-fejlesztési programot indít, hátrányos helyzetű térségekben. Az MLSZ által biztosított 100 millió forinthoz az Emberi Erőforrások Minisztériuma további 100 millió forintos költségvetési támogatást nyújt.

Az ülésen szóba került a nemrégiben bevezetett klubkártya-rendszer is. Az MLSZ június 26-i elnökségi ülésén hozott határozatában mondta ki, hogy az OTP Bank Liga csapatainak bajnoki és Magyar Kupa-mérkőzésein a jegyértékesítés során kötelező a szurkolói kártya alkalmazása annak érdekében, hogy a törvényben meghatározott név szerinti beléptetés gördülékeny módon valósuljon meg mindenütt. A kártyarendszer egységesítésére szolgáló átmeneti időszak után, szeptember 15-től már csak szurkolói kártyával (klubkártyával vagy az MLSZ által kiállított futballkártyával) lehet jegyet vásárolni a mérkőzésekre, november óta pedig a magyar válogatott összecsapásainak megtekintéséhez is szükség van kártyára. Az Újpest, a Videoton FC és a DVTK a hazai mérkőzéseire átmenetileg felmentést kapott a kötelező kártyahasználat alól, a három klubnál összesen így is több mint 20 ezren váltottak ki kártyát.

A Ferencváros vezetése kérte, hogy a szövetség a harmadlagos kártyák (köztük a futballkártya) birtokosainak jegyvásárlására lehetőséget teremtő szektor kialakítására a tavaszi szezon végéig adjon haladékot. A klub – kérelme szerint – a rendelkezésre álló rövid idő alatt technikailag nem tudta megoldani a semleges szektorok kialakítását, a Ferencváros ezért a bajnokság végéig haladékot kapott a kötelező semleges szektorok kialakítására. A Videoton helyzete speciális, hiszen az stadion építése csak 2015 őszén indul el, és így a régi stadionban már nem alkalmazzák az eszközt. Erre való tekintettel a Videoton FC szintén a bajnokság végéig haladékot kapott a szurkolói kártya bevezetésére.

December 1-jéig több mint 130 ezer kártyát váltottak ki, ami azt mutatja, hogy a szurkolók túlnyomó része elfogadta a kártyarendszer bevezetését, és gond nélkül használja a jegyvásárlást lényegesen meggyorsító kényelmi eszközt. A legtöbb kártyát, több mint 42 ezret, a Ferencváros állított ki, ami azért nem meglepő, mert a klub közel egy évtizede alkalmazza a klubkártya rendszerét. A szintén új stadionnal rendelkező, tavalyi bajnok DVSC bő 13 ezer, a DVTK 10 ezer, az Újpest FC közel 8 ezer klubkártyát adott ki, de a „dobogó” második helyén nem egy klub, hanem a Magyar Labdarúgó Szövetség áll 20 ezer futballkártyájával. Ezek jelentős részét a Finnország elleni selejtezőt megelőző két hétben váltották ki a szurkolók, akik aztán meg is töltötték a találkozóra a Groupama Arénát. Érezhetően felgyorsította a folyamatot az online előregisztráció lehetősége, amelyet szintén több ezren választottak.

Szalai László, az MLSZ edzőképző központjának vezetője bemutatta a szövetség legújabb innovációját, a központ online szervezési és edzéstervezési rendszerét. A számítógépes rendszer segítségével az utánpótlásképzéssel foglalkozó edzők a több mint 1200 gyakorlatot tartalmazó adatbázis felhasználásával, online segítséget kaphatnak a magas szakmai színvonalú edzésmunka tervezéséhez és végrehajtásához. A komplex, IT technológiai alapú segédeszköz hatékonyan segíti a jövőben az utánpótlás-nevelésben dolgozó szakemberek munkáját.

Az elnökség az ülésen elfogadta a futsal bizottság elnökének, a szakmai bizottság elnökének, valamint az NB II-es bizottság és a női bizottság elnökének beszámolóit. Az MLSZ elnöksége az ülés zárásaként megköszönte valamennyi, a magyar labdarúgásban dolgozó munkatársának az egész éves áldozatkész munkáját.

Olvasói sztorik