NB I

Megjelent a Trollfoci-könyv

Nem botránykönyvet készítettek, inkább a magyar szurkolók hangjának gondolják a kiadványt.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Trollfoci elnevezésű, egyre népszerűbb Facebook-oldal szerkesztői ötezer példányban könyvet adtak ki, amelynek ünnepélyes bemutatójára szombat délután került sor Bukarestben. Az esemény apropóját a kiadvány megjelenésén kívül az esti román-magyar Európa-bajnoki selejtező, illetve a napra pontosan egy évvel korábbi holland-magyar (8-1) meccs adta.

A beszélgetés során elhangzott, hogy két éve működik a Trollfoci oldal a Facebookon, jelenleg 197 ezer kedvelője van, de az adminisztrátorok bíznak benne, hogy az esti román-meccs után ez a szám 200 ezer fölé kúszik.

Az oldal reklámarca Rekop György elmesélte, hogy ő is próbálkozott korábban mémet készítésével, de mondták neki, hogy inkább maradjon meg a marketingvonalon… Három adminisztrátor az esti román-meccs alatt is otthon tevékenykedik, hárman viszont itt vannak Bukarestben.

A szerkesztők azért nem vállalják az arcukat, mert egyrészt ez a trollműfaj sajátossága, másrészt mindegyikük köthető valamelyik magyar csapathoz, szurkolótáborhoz, és ha napvilágra kerülne a kilétük, a felhasználók felé elvesztené az objektivitását az oldal.

Hadmin elmesélte, hogy reggeltől estig ötletelnek, napi 8-10 órát dolgoznak, céljuk, hogy szórakoztassanak másokat és magukat, ezért kutatnak folyamatosan az interneten az aktuális események után.

Rekop György hangsúlyozta: nem botránykönyvet készítettek, inkább a magyar szurkolók hangjának gondolják a kiadványt, amely a mexikói világbajnokságtól napjainkig megtörtént eseményekről tartalmaz humoros történeket, és komoly kutatómunkát igényelt. Bemutatkozik benne a Trollfoci szerkesztőgárdája, a személyes történetük is megtalálható benne, hogyan kapcsolódtak be a magyar foci világába.

A szerkesztők mindenhova elkíséri a magyar válogatottat és klubcsapatukat, és szeretnék, ha nem lenne szükség a Trollfocira, de a labdarúgás szereplői, köztük az MLSZ illetékesei is a kezükre játszanak. Senki nem jelentette még fel őket, de fenyegetéseket kaptak. Az a céljuk, hogy a szereplők humorként fogják fel a karikatúrákat. Az egyik játékos, Gyepes Gábor például küldött be egy képet, amikor még a Videotonban szerepelt, és azt kérte, vicceljék meg fiatal csapattársát, Kleinheisler Lászlót. A végeredményt kinyomtatták, és kitették az öltözőszekrényére.

Olyan tartalommal sikerült megtölteni a könyvet, aminek segítségével új szegmenst is meg szeretnének érinteni, nem csak azt akarták visszatükrözni, ami a Facebookon megtalálható, bár nyomtatásban is megjelentek jópofa dolgok, amelyek az interneten is megtalálhatók.

A Trollfocit már többen szerették volna megvásárolni – komoly kiadók is –, de nem kínáltak olyan pénzt érte, ami elfogadható számukra.

Rendszeresen figyelik a statisztikákat: amikor a válogatott Törökországban edzőtáborozott, számos találatuk volt Belekből… Mátyus János elmondta nekik, örül, hogy létezik ez az oldal, és sajnálja, hogy az ő idejükben nem volt.

Olvasói sztorik