NB I

A magyar-román hazai hősei

Legutóbb Hrutka János gólja szólt nagyot; Puskás Ferenc kilencszer vette be a román kaput.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szombaton este Bukarestben lép pályára a magyar válogatott, Európa-bajnoki selejtezőn. A mieink egy hazai vereséggel, míg riválisaink egy idegenbeli győzelemmel kezdték a sorozatot. Tavaly ősszel a két csapat bukaresti találkozója sima, 3-0-s román győzelmet hozott, és idén sem lesz könnyű dolguk a magyaroknak – kiváló teljesítményre lesz szükség a pontszerzéshez.

A magyar csapat eddig 11 sikert könyvelhetett el Románia ellen – az utolsót 1981-ben –, ezen felül pedig további hat alkalommal döntetlen lett a vége (hatszor pedig kikaptunk). A találkozások során voltak nagyon sima meccsek, és bizony előfordult, hogy a pontszerzéshez is kellett egy-egy extra teljesítmény. A Rangadó.hu összeállításában a magyar-román párharcok azon „hőseit” vesszük sorba, akik góljaikkal kiélezett helyzetben döntötték el egy-egy találkozót.

Hrutka gólja egy pontot ért

A legutóbbi, legszebb gólokat összegző összeállításunkba is bekerült Hrutka János találata: az egykori kiváló védő 1998 októberében 0-1-es állásnál, a 83. percben tekert a léc alá egy szabadrúgást, ezzel mentett pontot a csapat az Európa-bajnoki selejtezőn. Szintén bekerült összefoglalónkba Fazekas László ugyancsak hazai pályán szerzett gólja az 1981-es világbajnoki selejtezőről – egy gól született azon a meccsen, az döntötte el a két pontot.

1972 májusában a hajrában vertük a románokat az Európa-bajnoki selejtezőn: Kocsis Lajos góljára még az első félidőben válaszolt Alexandru Neagu, de a 87. percben érkezett Szőke István, és megszerezte a mieinknek a győzelmet. 14 évvel korábban, 1958. október 26-án Bukarestben játszott barátságos meccset a két együttes: a románok a harmincadik percben szereztek vezetést, de a Vasas Mihály, Tichy Lajos páros a 72. és 78. percben is bevette a kaput, így győzelemmel térhetett haza a csapat.

Puskás ellen a románoknak sem volt ellenszerük

A korábbi években nem sok alkalommal okozott gondot a román válogatott a mieinknek: 1958 előtt kilenc hivatalos meccsen találkozott a két csapat, melyből nyolcat nyert a magyar fél, egy pedig döntetlennel zárult. Ebben az időszakban Puskás Ferenc számított a leggólerősebb „románverőnek”: egymaga összesen kilenc gólt jegyzett.

A két csapat első hivatalos találkozóját 1936-ban játszották: Bukarestben Silviu Bindea az első félidőben vezetést szerzett csapatának, ám a második negyvenöt perc a miénk volt, és Lázár Gyula a 65., majd Toldi Géza a 83. percben szerzett góljával megfordította a barátságos találkozót.

A magyar csapat összesen 47-szer vette be a románok kapuját, míg az ellenfél 28 gólnál jár.

Olvasói sztorik