NB I

A magyar-román legszebb góljai

Hrutka János szabadrúgása utat talált a léc alá, de a románok is lőttek nagy gólokat.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szombaton Romániában játszik Európa-bajnoki selejtezőt a magyar válogatott. A két együttesnek ez lesz a 24. hivatalos találkozója. A korai sikereknek köszönhetően csapatunk mérlege még mindig pozitív: 11 győzelem mellett hat-hat döntetlen és vereség a mieink szemszögéből, 47 rúgott és 28 kapott góllal.

Azonban az elmúlt évtizedek mérlege már nem ilyen pozitív: utoljára 1981 májusában tudott nyerni a magyar válogatott, azóta három döntetlen és hat vereség a mutatónk. Sajnos a gólkülönbség is igencsak gyatra: mindössze két meccsen találtunk a kapuba – összesen háromszor –, míg 16-ot kaptunk – csak az 1981 őszén játszott idegenbeli vébéselejtezőt sikerült lehozni kapott gól nélkül.

Összeállításunkban a magyar-román párharc legszebb találatai között szemezgetünk – mivel javarészt csak az elmúlt évtizedekből maradt fent mozgókép a találkozókról, így többségben vannak a román gólok, de szubjektív TOP5-ös összeállításunk első helyére magyar találat került.

5. Tiberiu Ghioane

2009 augusztusában a Puskás-stadionban játszott felkészülési mérkőzést a magyar csapat a románok ellen. Erwin Koeman alakulata 1-0-s vereséget szenvedett – a meccs egyetlen gólját Tiberiu Ghioane jegyezte, aki egy lecsorgó labdát belsőzött a léc alá 15 méterről.

4. Fazekas László

Utolsó győzelmünket 1981. május 13-án arattuk soros ellenfelünk ellen. Az 1982-es világbajnokság selejtezősorozatában idehaza 1-0-ra verte a Mészöly-csapat a románokat. A meccset Kiss László ziccere, majd Törőcsik pazar lökete nyitotta, de gólt csak Fazekas László szerzett egy szemfüles helyzetfelismerés után.

3. Doru Pintilii

Kovács Zoltán stúdióban elhangzott szavaival élve: Doru Pintilii élete gólját lőtte a két együttes legutóbbi találkozóján. Mint ismert, a mieink nagy reményekkel vágtak neki a bukaresti vébéselejtezőnek, ám a tavaly szeptemberi kiruccanás végül 3-0-s vereséget, és ami még fájóbb, teljesen tanácstalan játékot hozott. A meccs második gólját jegyezte Pintilii, aki mintegy 25 méterről bombázott a léc alá.

2. Adrian Ilie

Adrian Ilie remek helyzetfelismerése nyitotta a 2001 szeptemberében rendezett vébéselejtezőt. A román csatár kilépett a védők közül, majd laza mozdulattal emelte át a labdát Király Gábor felett.

1. Hrutka János

Szinte napra pontosan 16 évvel a mostani meccs előtt 1-1-es döntetlent ért el a magyar válogatott a hazai Európa-bajnoki selejtezőn. Egészen a 83. percig a vendégeknél volt az előny, de ekkor Hrutka János csodálatos szabadrúgása utat talált a hálóba.

Olvasói sztorik