NB I

Mészöly emelt fővel távozik

Az U20-as válogatott éléről menesztett szakembert a hazai rendezésű Európa-bajnokság első két meccse miatt váltották le.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Kedden este jelentette be az MLSZ elnöksége, hogy menesztette az U20-as válogatott szövetségi edzőjét, Mészöly Gézát, akinek helyét Szalai László veszi át. Mint ismert, a hazai rendezésű nyári Európa-bajnokságot két vereséggel kezdte a Mészöly-csapat, majd a harmadik csoportmeccsét megnyerve kvalifikálta magát a 2015-ös új-zélandi világbajnokságra. A szakember az MTV szerda reggeli műsorában beszélt a leváltásnak okairól.

– A hazai rendezésű Európa-bajnokság sajnos két olyan mérkőzéssel kezdődött számunkra, ami nem volt éppen felhőtlen. Hiába sikerült elérnünk a célunkat, amit vállaltunk, hogy az új-zélandi világbajnokságra kvalifikáljuk magunkat, két olyan meccsel kezdtünk, amit az MLSZ elnöke nehezményezett, és nem bírta lenyelni ezt a pirulát – kezdte Mészöly Géza. – Való igaz, hogy mi sem volt boldogok, és nem lehettünk teljesen elégedettek magunkkal, mégis kijutottunk egy világbajnokságra, ami mindenképpen klassz dolog. Azt hiszem, hogy emelt fővel távozhat az egész szakmai stábom. Mindent megkaptunk, és az MLSZ vezetése mindent elkövetett, hogy ez a csapat úgy tudjon felkészülni erre a hazai rendezésű tornára, hogy minden tökéletes legyen. A fiatal játékosok nem bírták a nyomást, de a két fájó vereség után a harmadik mérkőzésen nagyon odatették magukat. Ráadásul teljesen a padlóról tudtunk felállni, a világbajnokságon láthattuk, hogy ez a brazil válogatottnak is nehezen ment, sőt egyáltalán nem is sikerült.

– A Portugália elleni vereséget élte meg a legnehezebben?
– Nagyon irreális talajon játszottuk azt a meccset, és ott valóban voltak fegyelmezetlenségek, és mindenféle olyan dolog összejött, ami ettől a csapattól azért ritkán látható. A felkészülés során szinte végigvertük egész Európát. A harmadik összecsapáson hihetetlenül odatette magát a csapat, és egy nagyon fontos mérkőzést nyert meg.

– Az ön menesztésével az egész szakmai stábot leváltották?
– Tulajdonképpen az egész szakmai stáb lett velem együtt menesztve, sőt még az az orvosi csapat is, amit Varga Péter Pál vezetett. Ő is azt mondta, hogy így nem tudja vállalni.

– Ez kihat a többi korosztályra is?
– Nem, teljesen külön van. Az U15-től az U19-ig lévő korosztály Róth Antal vezetésével működik.

– Egy világbajnokság következik ennek az U20-as korosztálynak, amelynek akár egy olimpiai szereplés is kinézhet…
– Ezért is fájó számomra, hogy elkezdtem egy munkát, és nem tudom befejezni. Mindent megkapott a csapat, és nem tudtuk igazolni, hogy ez egy tehetséges korosztály. Éppen ezért abban bíztam, hogy majd a világbajnokságon lehet ezt bizonyítani. Ezt az is mutatja, hogy ebből a csapatból Dárdai Pál három játékost beválogatott a bő keretbe. Kalmár Zsolt, Nagy Dominik és Tamás Krisztián kerülhettek oda. Feladata egy utánpótlás-válogatottnak, hogy ezeket a játékosokat az A-válogatottnak kinevelje. Remélem, hogy élnek a lehetőséggel.

– Lehetett olvasni, hogy ki lehet az utódja. Ez már hivatalos?
– Nem tudom, én is csak a sajtóból értesültem arról, hogy Szalai László veszi át az én posztomat. Nem tudom a részleteket.

– Hogyan tovább? Mik a tervei a jövőben?
– A Mészöly Focisulival most jobban tudok foglalkozni. Egyébként elkészítettünk a szakmai vezetéssel egy olyan anyagot, amelyben leírjuk a tapasztalatainkat, és felhívjuk a figyelmet, hogy miképp lehet kicsit jobb minőségű játékosokat képezni. Bízom benne, hogy erre picit odafigyelnek majd, és a hattól tizenkét éves korosztályra jobban fókuszálunk, ami által érettebb, jobb játékosokat tudunk majd kinevelni. Remélem, hogy továbbra is megtalálnak a feladatok az utánpótlásban.

Olvasói sztorik