NB I

A dobogón maradna a Diósgyőr

Árki Gábor sportigazgató szerint a miskolciak kerete erősebb és stabilabb a tavalyinál.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Egyelőre veretlen, és a dobogó harmadik fokán tanyázik a bajnoki tabellán a Diósgyőr, amely szerdán a Magyar Kupában is bejutott a legjobb 16 közé. Az Európa Liga selejtezőiben a Krasznodar ellen búcsúzó együtteshez a nyáron Árki Gábor személyében új sportigazgató érkezett, aki korábban évekig a Lombard Pápa menedzsereként tevékenykedett. A sportvezető a DigiSport televízióban beszélt a DVTK bajnoki szerepléséről, és a klub fényes jövőjéről.

– Ez a Diósgyőr éve lehet?
– Nagyon bízunk benne. A jelen állapot és az indulás alapján nagyon bizakodóak vagyunk, és nyilván így tekintünk a jövő elé is. Reméljük, hogy ezt a jó sorozatot tudjuk folytatni tovább – kezdte Árki Gábor.

– Mit gondol, a keret erősebb lett a nyáron, annak ellenére is, hogy Futács távozott?
– Az eddigi eredmények alapján bátran mondhatjuk, hogy erősebb lett. Az új játékosok érkezésével stabilabbá vált a csapat. Minden játékos egyforma erőt képvisel. Az elmúlt mérkőzéseken is látható volt, hogy Tomiszlav Szivics bármelyik labdarúgóhoz nyúlt is hozzá, ugyanazt a teljesítményt tudták leadni. A kiegyensúlyozottság nagyon fontos szempont.

– Griffiths és Kim Ho Jung érkezése nem jelenti az eredeti koncepció feladását? Továbbra is hazai fiatalokból akarnak építkezni?

– Ez egy egyveleg. Ha vannak olyan hiányposztjaink, amit nem tudunk magyar játékossal megoldani, akkor a külföld felé kell nyúlni. Griffiths egy ismert játékos volt, hiszen közel két éve itt játszott Magyarországon, és nagyon jó statisztikai eredményekkel rendelkezik, a csapatunk játékához pedig tökéletesen illeszkedik. Gólokat lőtt, gólpasszokat adott már, tehát eredményesen játszott.

– Ha az utánpótlást nézzük, akkor mennyi fiatalt és milyen tempóban kell beépíteni? Van ebben kiszabott penzuma Szivics mesternek?
– A jövőkép mindenféleképpen az, hogy az utánpótlásból próbáljuk kitermelni a csapat gerincét. Az utánpótlásnál az elmúlt háromnegyed évben Bene Ferenc irányításával elkezdődött egy teljesen új szisztéma, és már látványos a fejlődés. Az U16-os csapatunk Olaszországban járt, és megnyert egy tornát a Bologna, az Inter és az AC Milan előtt. Az U21-esek veretlenek a bajnokságban. Még egy kis időt hagyni kell, hogy ez a munka kiforrja magát, de a közeli jövőkép mindenképp azt vetíti előre, hogy a saját nevelésű játékosainkra szeretnénk a későbbiekben építeni.

– Mit szól az MLSZ terveihez, amellyel Európa legszigorúbb szabályozását vezetnék be a hazai fiatalok alkalmazásával kapcsolatban?
– Üdvözítőnek tartom, de a megfelelő harmóniát és egyensúlyt fenn kell tudnunk tartani. Nyilvánvaló, hogy az NB I-es klubok közül mindenki nem fogja tudni csakis az utánpótlásra, vagy hazai játékosokra építeni a csapatát, hiszen vannak olyan együttesek, ahol az eredményesség nagyon fontos szempont. Én is azt tartanám jónak, ha minél több hazai, főleg az utánpótlásból felkerült játékos alkotná a csapatok gerincét.

– Diósgyőrben a tulajdonosi elvárások szempontjából az azonnali eredményesség fontosabb, vagy a türelmes építkezés?
– Mindkettőt próbáljuk valamilyen szinten megvalósítani. A DVTK-nak eredményesnek kell lennie, hiszen hihetetlenül nagy szurkolótáborral rendelkezünk, és nekik megvan az elvárásuk. Természetesen a tulajdonosnak is megvan az elvárása, hogy a csapat minél eredményesebben szerepeljen. Az elmúlt néhány év bizonyítja, hogy lépcsőfokról lépcsőfokra lép feljebb a DVTK, tehát ebben az építkezés is benne van. Természetesen egy-két évnek még el kell telnie ebben az építkezésben ahhoz, hogy tényleg kimondhassuk, az első három hely megszerzésére szeretnénk törekedni.

– Vasárnap komoly erőpróba vár a csapatra a Videoton vendégeként. Mire számít?
– Egy bajnokesélyes csapat otthonába látogatunk. A vesztett pontok tekintetében a második helyen állunk, tehát ez egy komoly rangadó lesz, és nagyon remélem, hogy rangadóhoz méltó mérkőzést láthatunk. Minden meccset meg szeretnénk nyerni, sportemberek vagyunk, úgy megyünk fel a pályára, hogy nyerjünk. Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy ezt a mérkőzést abszolválni tudjuk. Nyilván ez a hétvégi meccsen is így lesz.

– A Magyar Kupában a legjobb tizenhat közé jutott a csapat. A kupát idén is ugyanolyan fontosnak tartják, mint az előző szezonban?
– Minden mérkőzést fontosnak tartunk. Soha nem fogunk úgy kimenni egyetlen meccsre sem, hogy ezt feladjuk, és ezzel nem foglalkozunk.

– Ugyanez a helyzet a Ligakupával is?
– A Ligakupát azért tartjuk fontosnak, mert az U21-es csapatunk játssza a mérkőzéseket. A fiataloknak is megadjuk azt a lehetőséget, hogy felnőtt csapatok ellen edződjenek, szokjanak hozzá a felnőtt futballhoz, és annak a követelményeihez.

– A nemzetközi szereplést csalódásként élték meg, vagy őszintén ki kell mondani, hogy ekkora a különbség a magyar és az orosz bajnokság között?
– Nem hiszem, hogy csalódás lenne a szereplésünk. Az első két fordulót sikeresen vettük, és azt gondolom, nagy fegyvertény volt továbbjutni a Litex Lovecs ellen. A bolgár csapat nagyon sok jó játékosból áll, és a bolgár bajnokság meghatározó klubja, amely évek óta szerepel a nemzetközi kupákban. Utána megkaptuk a Krasznodart, amely az orosz bajnokságban az utóbbi időben nagyon jó helyezéseket ért el, és az idei évben még jobban megerősödött. Azt gondolom, hogy a pályán volt a legkisebb különbség.

– Ha az ember belenéz a klubok hátterébe, akkor láthatja az igazi különbséget…
– Amikor kint voltunk Oroszországban, akkor a krasznodari vezetők nagyon szolgálatkészek voltak. Rengeteg kérdést tettünk fel, illetve megmutatták az utánpótlásközpontjukat. Olyan volt, mintha a Marson lettünk volna.

– Mire számít nézőszámban ezen az őszön? A Diósgyőrnek nem nagyon lehet panasza a közönségére…
– Abszolút nem lehet panaszunk, élmény ott lenni a hazai mérkőzéseken. A diósgyőri szurkolók buzdítását meccsről-meccsre átélni óriási élmény. Imádok otthoni meccsre járni. Nagyon nagy segítség nekünk a szurkolótáborunk. Az idegenbeli meccseken is nagy létszámban ott vannak a drukkerek, és a csapat mögött állnak.

– Nagyon sok klubnál kialakult konfliktus a szurkolókkal a szurkolói kártya miatt…
– Ez egy nagyon érzékeny pontja a jelenlegi labdarúgásunknak, és nagyon sajnálom, hogy kialakult ez a helyzet, hogy a drukkerek ennyire a szurkolói kártya ellen vannak. Mi megpróbáljuk megtenni azt, amit meg lehet, hogy minél szélesebb körben tudjuk a szurkolóinkat kielégíteni ezzel a kártyával kapcsolatosan. Mi is megtettük azokat a lépéseket az MLSZ felé, amelyekkel könnyíteni tudunk ezeken a problémákon, és az élét ki tudjuk venni a kártyának.

– Hogyan lehet kivenni az élét?
– Volt egy halasztási kérelmünk, nehogy a szurkolók nyakába öntsük azokat a problémákat, hogy záros határidőn belül mindenki kártyához jusson, mert a csapatunknál több tízezerre tehető az igény. Ilyen nagy igényt ilyen rövid idő alatt nem lehet kielégíteni. Semmiképp nem szeretnénk, ha a szurkolók mérkőzés nélkül lennének, és nem tudnának kilátogatni a stadionunkba, vagy az idegenbeli meccsekre nem tudnának eljönni. Megtettük azokat a lépéseket, amelyek szükségesek voltak. A halasztási kérelmünket elfogadták, és azt gondolom, hogy teljesíteni lehet majd az igényeket annyi idő alatt, amennyit kiszabtak számunkra.

– Lesz új stadion is, de amíg felépül, addig albérletbe kell költöznie a csapatnak. Lehetséges, hogy Miskolcon maradnak?
– Ez egy terv, hogy Miskolcon maradjunk, és remélhetőleg ez meg is fog valósulni. Rengeteg követelménynek kell majd megfelelni, de bízom abban, hogy ezeknek eleget tudunk tenni. Remélem, hogy a futball valóban Miskolcon marad, nem kell albérletbe költözünk.

– Az építkezés idején viszont kevesebb szurkoló fog beférni stadionba…
– Sajnos lesz ebből probléma, mert ötezer férőhelyre fogják csökkenteni a stadiont. A mostani látogatottságunk alapján ez a befogadóképesség kevés lesz, de ez csak egy átmeneti állapot. Amikor megépül az új stadionunk, akkor remélhetőleg az a tízen-egynéhány-ezer ember újra visszatér, és megtölti a létesítményt.

– Megtartható a dobogós helyezésük?
– A bajnokság negyedén vagyunk túl, tehát korai lenne bármit is kijelenteni. A csapat eddigi szereplése nagyon biztató a jövőre nézve is. Szeretnénk megtartani ezt a pozíciót, nyilván lesznek más csapatok, akik ebben meg akarnak gátolni, de arra törekszünk, hogy ott maradjunk az élmezőnybe.

Olvasói sztorik