NB I

Fittyet hányt az emberhátrányra a Diósgyőr

A DVTK hazai pályán 2-1-re győzött a 75 percig létszámfölényben játszó Bp. Honvéd ellen.
OTP Bank Liga, 8. forduló
Diósgyőri VTK – Bp. Honvéd 2-1 (0-1)
Diósgyőr, 5000 néző. Játékvezető: Szabó Zs.
DVTK: Antal B. – Okuka, W. Alves, Kádár, Huszics – Bognár I., Egerszegi, Elek Á., Barczi (Rados, 19.) – Bacsa (Takács T., a szünetben), Griffiths (Grumics, 87.). Edző: Tomiszlav Szivics
Honvéd: Kemenes – Alcibiade, Kosznics, Marku, Ikenne-King (Ignjatovics, 67.) – Portilla, Vécsei (Bobál, 89.), Hidi, Job – Traoré (Holender, 71.), Youla. Edző: Pietro Vierchowod
Gólszerzők: Bognár I. (tizenegyesből 59.), Takács T. (86.), illetve Hidi (45+1.)
Kiállítva: Antal B. (15.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Bár a Diósgyőr és a Honvéd szombati mérkőzésének csapatait a kezdés előtt csupán egy hely választotta el a tabellán, a vendég kispestiek nem reménykedhettek helycserében, hiszen négy pont volt a különbség a két együttes között. A DVTK-ból Gosztonyi András és Németh Milán kisebb sérülés miatt hiányzott. A találkozót Szabó Zsolt vezette, akinek ez volt a 272. élvonalbeli meccs, ezzel magyar csúcstartó lett.

Jó iramban kezdődött a mérkőzés, mindkét oldalon adódtak helyzetek. A hetedik percben Youla lövése Antal Botond lábáról pattant ki. Másfél perccel később egy kispesti szöglet után Youla, Alcibiade és Portilla is gólt szerezhetett volna, de a hazaiak mindháromszor mentettek. A 14. percben Hidi Patrik távoli lövése a kapu fölé szállt. Egy perccel később Youla sprintelt a kapu felé, Antal Botond a kapujából messze kifutva mentett előle, de becsúszás közben a karjához ért a labda, ezért a játékvezető kiállította! Tomiszlav Szivics lecserélte Barczi Dávidot, helyette lépett pályára a cserekapus, Ivan Rados.

Négy és fél percig állt a játék, majd a szabadrúgás után Traoré közeli lövése a hálóba vágódott. A diósgyőriek megrohamozták a partjelzőt, mert szerintük les volt. A bíró előbb megadta a gólt, majd les miatt mégis érvénytelenítette. A 26. percben egy szöglet után Elek Ákos fejelt a kapu fölé. A folytatásban egyik kapu előtt sem alakult ki veszélyhelyzet, mert a létszámkülönbségnek köszönhetően kiegyenlítődtek az erőviszonyok. A szünet előtt Youla a tizenhatoson belül az ígéretes helyzetben lévő Traoré elé passzolt, ő visszajátszotta a labdát a feladóknak, aki lőtt, de a diósgyőriek blokkoltak. Nem sokkal később Hidi Patrik távoli bombája utat talált a hálóba (0-1). A középkezdést követően ismét Traoré került helyzetben, de ismét túlbonyolította.

Az 54. percben Traoré lapos beadása után Youla került helyzetbe, de rosszul találta el a labdát. Négy perccel később Griffiths a földre került a tizenhatoson belül, és a játékvezető úgy látta, hogy Marku szabálytalankodott vele szemben, ezért jelentős fáziskéséssel tizenegyest ítélt. Tény, hogy a vendégek fiatal védője hozzáért a borsodiak csatárához, de az elefántcsontparti leginkább esett hanyatt, mert feldobta magát. A büntetőt Bognár István magabiztosan értékesítette (1-1).

A 76. percben Portilla távoli lövését Rados ujjheggyel szögletre mentette. A nyolcvanadik percben Huszics labdáját térdmagasságban kapta Elek Ákos a tizenhatoson belül, ezért nem tudta megszelídíteni, odalett az ígéretes lehetőség. Az emberhátrány ellenére rendületlenül próbálkozott a házigazda, de majdnem gólt kapott: a 86. percben Youla tört kapura, de Kádár nagyot mentett előle. A másik oldalon Griffiths került ziccerbe, lövését Kemenes kivédte, de visszapattant az elefántcsontpartihoz, aki Takács Tamáshoz továbbított, ő pedig közelről a hálóba lőtt (2-1).

A 91. percben Hidi Patrik lőtt közelről, de Rados testéről a kapufára, onnan pedig szögletre pattant a labda. A Honvéd nem tudott élni a 75 perces emberelőnyével, és pont nélkül távozott Diósgyőrből. a hazaiak nagyot küzdöttek, megérdemelten nyertek.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Herédi Attila, az Újpest egykori kiváló játékosa, majd vezetőedzője értékelte:

Elég sok faramucinak tűnő ítélete volt a játékvezetőnek, de végül kiderült, hogy majdnem mindegyiknél jól döntött, de a szerencse is mellé áll. A tizenegyesnél azonban ki kellett volna állítania Markut. A Honvéd csak saját magát okolhatja, hogy nem nyert, hiszen tisztán kézben tartotta a meccset, és összességében jobban futballozott. De bántóan rossz játékosai vannak a kispestieknek, mert ha jók lennének, kivégezték volna a Diósgyőrt, olyan ziccereik voltak. A Honvédra nézve nagyon szomorú, hogy egy ilyen mérkőzést el tudnak veszíteni.

Emberelőnyben háromszor kontrázták le őket létszámfölényes helyzetben a második félidő végén, ilyenből született a győztes gól is. Nem azt mondom, hogy a DVTK nem érdemelte meg a győzelmet; megérdemelte, mert megtette, ami tőle tellett, de ehhez a kispestiek képességbeli hiányosságai is kellettek. A világbajnok edző most nyilván fogja a fejét, hogy egy uralt, agyonnyert találkozót elveszítettek. Számtalan lehetőségük volt, jól indultak be. Tomiszlav Szivics a kiállítás után úgy szervezte át a csapatot, hogy két csatárt hagyott bent, ez szakmailag érdekes történet. De ezzel a középpályán csak hárman maradtak, innentől kezdve a Honvéd bűne, hogy azt a három embert nem futtatta meg úgy, hogy hatvan perc után nem kapnak levegőt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik