NB I

Az északírek génjeiben van az ívelgetés

Mátyus János hiányolja, hogy nagyon kevés légiósunk érkezik nívós bajnokságból a válogatottba.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Vasárnap este Észak-Írország ellen kezdi meg szereplését a magyar válogatott a 2016-os Európa-bajnokság selejtezőjében. A ferencvárosi Groupama Arénában rendezendő mérkőzést a helyszínen fogja megtekinteni a Lombard Pápa nyáron kinevezett, de csütörtökön váratlanul távozó vezetőedzője, Mátyus János, akinek van tapasztalata az északír válogatottal kapcsolatban, hiszen 2000-ben a győztes magyar csapat tagja volt Belfastban. A 39 éves szakembert a 14 évvel ezelőtti barátságos meccsről és vasárnapi várakozásairól is kérdezte a Rangadó.hu.

– Nagyszerű emlék, hiszen Belfastban nyertünk egy-nullra – kezdte Mátyus János. – Annak idején rengeteg játékos szerepelt külföldön a magyar válogatott tagjai közül, és a dolog furcsasága, hogy valamelyik repülőtéren találkoztunk egymással. Nem emlékszek pontosan, hogy hol, de ott jöttünk össze, és úgy utaztunk tovább Észak-Írországba. A meccs maga nagyon brusztolós volt, de úgy emlékszem, hogy simán nyertünk, Horváth Ferenc lőtte a gólunkat. Igazi, brit esős időben játszottunk, az északírek próbáltak ívelgetni, de elég magas védelmünk volt, és az általuk akkoriban nagyon erőltetett beíveléseket gyakorlatilag hiba nélkül levédekeztük.

– Vasárnap is erre az ívelgetős játékra lehet számítani az északírektől?
– A világ futballja azért változik. Ha megszorulnak, akkor biztosan nem fognak tétovázni és felívelik a labdát, de szerintem a világon most már bármelyik csapat elsősorban talajon próbál minél többet kombinálni. Ha azonban esetleg hátul beragadnak, vagy az idő szorítja őket, akkor biztosan elő fogják venni a génjeikben lévő régi dolgot.

– Mire számít vasárnapi összecsapáson?
– A helyszínen fogom megtekinteni a mérkőzést, és nagyon bízom benne, hogy sikeres lesz a rajtunk. A szurkolók, nézők számára unalmassá válhat már, de én is azt gondolom, hogy óriási esélyünk van a változtatások miatt. A minimális cél szerintem egyértelműen a harmadik hely megszerzése, és ehhez az kell, hogy az ilyen mérkőzéseket mindenképpen nyerjük meg, főleg, ha itthon játszunk.

– Hiányol valakit a válogatott keretéből?
– Azt hiányolom, hogy nagyon kevesen tudnak nívós bajnokságból segíteni a válogatottnak. Nem hiányolok senkit, mert nem az én dolgom, hogy összerakjam a keretet, de azt hiányolom, hogy nagyon kevés légiósunk játszik folyamatosan komoly bajnokságban. Annak idején mi sem kerültünk ki az Európa-bajnokságra és a világbajnokságra, de rengetegen szerepeltünk rendszeresen nívós bajnokságokban. Ez a trend most valahogy megszakadt, de nagyon bízom benne, hogy ettől függetlenül is sikeres lesz a rajtunk.

Olvasói sztorik