NB I

Nem jött öt Ronaldinho

Marián Sluka szerint a Lombard hozzáállással kompenzálni tudja a különbséget ellenfeleivel szemben.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Csak ámulunk és bámulunk a Lombard szerepelése láttán. Öt forduló, tehát a bajnokság első hatoda után nyolc ponttal a hetedik helyen állnak a pápaiak. Ki gondolta volna ezt a rajt előtt? A tavaszi gyengélkedés után komoly változások történtek a játékoskeretben és a kispadon is. Az érkezőket a „hozzáértők” nem tartották komoly erősítésnek, az NB III-ból igazolt Mátyus János vezetőedzővel kapcsolatban pedig nem lehetett tudni, mire lehet számítani. A csapatot biztos kiesőnek tituláló vészmadarak véleményét erősített az első forduló, hiszen a Videoton otthonában egy félidőt emberelőnyben töltöttek a pápaiak, mégis három góllal kikaptak.

Aztán kiderült, a klubnál évek óta hangoztatott cél – biztos középcsapattá válni – talán éppen ezzel a kerettel és ezzel az edzővel, idén fog teljesülni. A Ferencváros és a Kecskemét legyőzése, illetve a Dunaújváros és a Győr elleni döntetlen az eddigi munka visszaigazolása, és kiváló alap a folytatáshoz. A Rangadó.hu érdeklődésére a 35 éves szlovákiai középpályás, Marián Sluka úgy vélekedett: a magyar fociban nincsenek olyan nagy különbségek a csapatok között, amit ne lehetne hozzáállással pótolni.

– Öt forduló után már bátran kijelenthetjük, hogy jól rajtolt idén a Lombard?
– Valóban nem rossz, pedig sokan nem gondolták volna, nem ezt várták tőlünk, és az első forduló, a Videoton elleni vereség után alaposan lehúztak minket. De összekaptuk magunkat! Mondjuk én az elejétől fogva biztos voltam benne, az első hét után tudtam, hogy nem leszünk rosszak – kezdte Marián Sluka. – Jó edzőnk van, aki jó ember, és jól tud minket motiválni. Öt forduló után nyolc pontunk van, a bajnokság kezdete óta éppen ma néztem meg először a tabellát. Elég jól néz ki, remélem, így marad, az nagyszerű lenne. Ha úgy fogunk dolgozni a továbbiakban is, ahogy eddig, akkor sikerülhet. Biztosan jön olyan hullámvölgy, amikor nem lesz szerencsénk, és nem megy majd jól, de ha úgy készülünk minden meccsre, ahogy eddig, akkor nagy problémánk nem lehet.

– A magyar fociban az edzők és a vezetők rendszerint panaszkodnak a játékosok hozzáállása miatt, Mátyus János viszont nem győzni dicsérni önöket ebből a szempontból. Minek köszönhető ez a mentalitás?
– Ez valóban pozitívum, de amikor olyan emberekkel játszottam együtt, akik küzdeni akarnak, az a korábbi csapataimnál is mindig jól sült el. Teljesen új csapatot kellett építeni nyáron. Nem jött öt Ronaldinho, viszont érkeztek tehetséges fiatalok és néhány tapasztaltabb, jó futballista. Mátyus János pedig összerakta a csapatot, mi pedig azzal a taktikával játszunk, amit ő kér. Eddig minden összejött, sőt ha egy picivel több szerencsénk van, gólt szerezhettünk volna szombaton, és még több pontunk lenne. Fiatal edzőnk van, aki nagyszerűen tudja motiválni a játékosokat, a magyar fociban pedig nincsenek olyan nagy különbségek a csapatok között – mint láttuk, a Pápa és a Győr között sem –, amit ne lehetne hozzáállással pótolni.

– Hogy tudtak ilyen ítéletidőben futballozni?
– Nem volt könnyű… Pápán egész nap nem esett, hanem szakadt az eső. Szeretem ezeket a körülményeket, de ez már kicsit nekem is sok volt. Szerencsére jó a talaj, az utolsó tíz percet kivéve jó volt a pálya, nem állt rajta a víz. Nem volt annyira rossz meccs, végül is lehetett futballozni. Szombathelyen vagy Zalaegerszegen biztos nem lehetett volna végigjátszani a találkozót.

– Úgy tűnik, nem fáradnak el a meccsek hajrájában, sőt mintha többet is futnának olyankor, mint az ellenfelek. Ilyen jó állapotban vannak?
– Csak a saját nevemben mondhatom: én jól érzem magam. Az első és a második forduló nem volt könnyű, eleinte nem voltunk jó kondícióban, mostanra viszont javult, bár még mindig nem ideális. Az edzőnk is nyilatkozta, hogy ilyen szempontból is voltak különbségek az érkező játékosok között, nem voltunk azonos szinten. Mátyus János azonban nagyon jól tudja, mit kell csinálni, és úgy is készülünk. A harmadik fordulóig még hét közben is beiktatott két-két napot, amikor nagyon erős edzéseink voltak, nem néztük, hogy már megy a bajnokság. Ennek a gyümölcse a mostani állapot.

Olvasói sztorik