NB I

Nagyon hangos a Fradi-aréna

Az építővállalat vezérigazgatója szerint a múzeum kellemes meglepetést ígér a látogatóknak.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Hangos lesz a Fradi-stadion, a múzeum kellemes meglepetést ígér a látogatóknak, a Market Zrt. pedig el fog indulni minden stadionpályázaton – tudtuk meg Scheer Sándortól, a Groupama Arénát építő Market Zrt. vezérigazgatójától, aki a Sport TV Mai helyzet című műsorának vendége volt.

Két hónappal a tervezett határidő előtt készült el a Ferencváros stadionja. Az építővállalat vezérigazgatója elmondta, milyen adatokat érdemes tudni a stadion építkezéséről.

– Előre gyártott vasbeton szerkezetből készült, kétezer-ötszáz elemet kellett egymásra rakosgatni, amiben nincsenek benne a lépcső elemei, ami újabb ezerötszáz elem. Nap mint nap be kellett építeni azt a mennyiséget, amellyel kiszolgáljuk az ütemtervet. Az acélszerkezet, ami a tetőt tartja, háromezer tonnát nyom – ismertetett néhány számadatot Scheer Sándor, aki elárulta, a tető burkolatát is úgy választották meg, hogy növelje a meccsélményt. – Azt az anyagot választottuk, amely akusztikában a legjobban szolgálja a stadion működését. Választhattunk volna más jellegű anyagot is, de ebbe a burkolatba beszorul a hang, és jobb lesz a hangulat.

A vezérigazgató szerint egy konkrét minta nem lebegett előttük, de Németországból, ahol a stadionépítéseket tökélyre fejlesztették, a két legújabb, a mainzi és a hoffenheimi stadion jó példa volt.

– Ez a két stadion, ahonnan sok példát vettünk át. A német stadionokban professzionális az üzleti szféra kiszolgálása, és a sportszakmai részek is kifogástalanok. Ezek beépültek a Fradi-stadionba, sőt bekerültek azok a plusz elemek, amelyek az ország első számú klubjánál meg kell valósítani, a múzeum, a száztizenhat év, az a hagyomány, ami nincs meg Németország általam említett klubjainál – nyilatkozta Scheer.

A technikai újdonságokra áttérve kifejtette, minden, az utóbbi öt-tíz évben épült stadion pozitívumait összegyűjtötték, elemezték, és integrálták azokat, amelyek előremutatóak, és vagy a sportszakmai részt szolgálják ki, vagy a bevételnövelést segítik. Célként határozta meg, hogy minden a szurkolók igényeihez igazodjon a létesítményben. Erre szolgál a stadionkommunikációs rendszer is, még a meccs utáni sajtótájékoztatókat is tudják élőben közvetíteni a stadionban.

A stadion része az FTC-múzeum, amely szerinte egyedülálló lesz hazánkban, de az egész világon kevés ilyen intézmény van.

– A kialakítása egy időben kezdődött a stadion építésével. Hihetetlen energiát fordított a Ferencváros arra, hogy összegyűjtse az összes hanganyagot, filmanyagot és képet, beszerezze az összes régi mezt, relikviát, és mindent katalogizáljon. Fél év elteltével, amikor a stadion éppen szerkezetkész állapotban volt, akkor kialakult a végleges múzeumkoncepció, hogy mit szeretne megmutatni a Ferencváros ebből a történelemből. Ehhez elkészültek a múzeum tervei, és mára már az összes hanganyag és digitális anyag is. Úgy gondolom, kellemes meglepetés lesz ez a múzeum – jellemezte a gyűjteményt Scheer Sándor.

Bár a Groupama Aréna már elkészült, a Market Zrt. szeretne még stadionokat építeni.

– Minden stadionpályázaton szeretnénk elindulni, és meglátjuk, hogy mennyi lehetőséget kapunk. Nyilván az ár fogja eldönteni, de igyekezni fogunk – árulta el a Mai helyzetben Scheer Sándor.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik