NB I

Őket kellene megverniük a fiataloknak

Már felnőtt szinten is felfedeztek néhány játékost a hazai U19-es kontinenstorna mezőnyéből.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szombaton, vagyis ma kezdődik a hazai rendezésű U19-es Európa-bajnokság, amelynek nyolccsapatos mezőnyében házigazdaként természetesen ott van a magyar válogatott is. A mieink Ausztria, Portugália és Izrael ellen szeretnék kiharcolni a továbbjutást, vagy legrosszabb esetben a csoport harmadik helyét, amely szintén világbajnoki kvalifikációt ér.

A mezőnyben meglepetéscsapatok ugyanúgy szerepelnek, mint felnőtt szinten is felfedezett játékosokkal rendelkező válogatottak. Az MLSZ háttéranyagának segítségével most a magyarok riválisait mutatjuk be.

AUSZTRIA

Az Európa-bajnoki selejtező elitkört egyetlen kapott góllal teljesítő osztrákok a kontinensviadal titkos esélyesének számítanak.

Eredményei az őszi selejtezőben: Ausztria–Finnország 6-0, Ausztria–Szerbia 0-1, Ausztria–Kazahsztán 3-1

Eredményei az elitkörben: Ausztria–Oroszország 0-0, Ausztria–Norvégia 3-1, Ausztria–Románia 5-0

Az osztrák válogatott játékstílusa jelentős hasonlóságokat mutat kirakatcsapatuk, a Red Bull Salzburg futballjával. Agresszív letámadás és dinamikus támadójáték jellemzi az együttest, erről az Európa-bajnoki selejtezőbeli ellenfelek, például a románok és a norvégok is nagyon sokat tudnának mesélni. A sógorok védekezése rendkívül szervezett, ezt mutatja, hogy az elitkör utolsó meccsén, amikor már egy döntetlen is továbbjutást ért nekik, Oroszország jóformán helyzetig sem jutott ellene.

Eddigi Európa-bajnoki szereplése:

2006 – elődöntő

2007 – nem jutott tovább a csoportból

2010 – nem jutott tovább a csoportból

Meghatározó játékosuk: Sinan Bytyqi

Az osztrák keretben három-négy szélvészgyors támadó szerepel, rájuk nagyon oda kell figyelni, közülük is kiemelkedik Sinan Bytyqi, az angol Manchester City labdarúgója, aki a hat Európa-bajnoki selejtezőn öt góllal és három gólpasszal vette ki a részét a sikerből. Bytyqi a vérbeli támadó középpályás, középen és a két szélen is nagyszerűen teljesítményre képes, a Manchester Citynél a jövő egyik legnagyobb tehetségének tartják.

PORTUGÁLIA

Portugália rendszeres résztvevője a korosztályos Európa-bajnokságoknak, ezúttal is rendkívül erős csapattal érkezik Magyarországra. A portugálok U19-es válogatottja tavaly és tavalyelőtt ugyancsak résztvevője volt az Európa-bajnoki döntőnek, most az 1995-ös korosztály is magabiztosan harcolta ki a részvételt a kontinensviadalon, pedig az elitkörben az utánpótlásfutballban Európa legjobbjai közé tartozó Belgium is az ellenfelei között volt (a mindent eldöntő meccsen 0-2-ről verték 3-2-re a belgákat).

Mészöly Géza csapata tavaly év elején 1-0-ra legyőzte idegenben a portugálokat, de az még egy kísérleti csapat volt, tavaly ősszel viszont már a legerősebb összeállításában érkezett Telkibe Hélio Sousa együttese. Akkor fordulatos, izgalmas mérkőzésen, tíz emberrel játszva 1-3-ról mentették 3-3-ra a meccset a mieink. A portugálok támadófocit játszanak, ezt mutatja, hogy az összes selejtezőjükön legalább három gólig jutottak.

Eredményei az őszi selejtezőben: Portugália–Luxemburg 3-0, Portugália – San Marino 6-0, Portugália–Norvégia 3-2

Eredményei az elitkörben: Portugália–Görögország 3-0, Portugália–Wales 3-2, Portugália–Belgium 3-2

Eddigi Európa-bajnoki szereplése:

2003 – 2.

2006 – nem jutott tovább a csoportból

2007 – nem jutott tovább a csoportból

2010 – nem jutott tovább a csoportból

2012 – nem jutott tovább a csoportból

2013 – elődöntő

Meghatározó játékos: Marcos Lopes

A brazíliai születésű irányító középpályás négyévesen költözött Portugáliába, fiatalon a Benficában pallérozódott. 16 évesen elvitte a Manchester City, Ligakupa- és FA Kupa-meccseken gólokat, gólpasszokat jegyez az angol bajnoknál, ő a ManCity történetének legfiatalabb gólszerzője, 17 évesen és kilenc naposan vette be a Watford kapuját egy kupamérkőzésen. Az elitkörben három meccsen egy gól és három gólpassz a mérlege, a korosztályos válogatott házi gólkirálya. Már bemutatkozott a portugál U21-es válogatottban is.

IZRAEL

Izrael a védekezés nagymestere, ritkán tudnak gólt szerezni ellene riválisai. Nem ismeretlen rivális a mieink számára, a két válogatott tavaly ősszel, a szerbiai Vilotics-tornán már találkozott egymással. Akkor az izraeliek megmutatták, hogy képesek szervezett, jó játékra, 1-0-ra megnyerték a mérkőzést. Csapatuk legnagyobb erénye a jól szervezett védekezés. Nem csak a mieinknek nem sikerült gólt szerezniük ellenük, de a hat Európa-bajnoki selejtezős ellenfelük közül öten ugyanebben a cipőben jártak. Az elitkörben az előzetesen valamivel esélyesebbnek tartott Grúziát és Svájcot egyaránt 1-0-ra győzte le Izrael. A válogatottat az izraeli labdarúgás legendás alakja, Eli Ohana irányítja, aki annak idején Pisont Istvánnal alkotott nagyszerű párost a Beiter Jerusalemben, kettősük két bajnoki címhez segítette a csapatot.

Eredményei az őszi selejtezőben: Izrael–Olaszország 2-0, Izrael–Dánia 1-3, Izrael–Liechtenstein 9-0

Eredményei az elitkörben: Izrael–Ciprus 4-0, Izrael–Svájc 1-0, Izrael–Grúzia 1-0

Eddigi Európa-bajnoki szereplése: még nem vett részt U19-es kontinenstornán.

Meghatározó játékos: Michael Ohana

Ohana csak névrokona a szövetségi edzőnek, de a posztjuk ugyanaz, támadó középpályás. Michael tehetségét alapul véve könnyen bejárhat hasonló utat, mint Eli, akit korszakos klasszisnak tartanak Izraelben. Az Ashdod gólerős támadó középpályása már szerzett kellő tapasztalatot felnőtt szinten is az izraeli élvonalban, és hogy ezt kamatoztatni is tudta, jól példázza az Európa-bajnoki selejtezőben elért mutatója: hat meccsen négy gól, két gólpassz.

NÉMETORSZÁG

A német labdarúgás erősségét aligha kell bárkinek is bemutatni, az A-válogatott néhány napja nyerte meg a világbajnokságot, de U19-es válogatottjuk ettől függetlenül is az Európa-bajnokság nagy esélyeseként érkezik Magyarországra. A torna nyolc résztvevője közül a németek dolga volt talán a legnehezebb a kvalifikáció kiharcolásában. Válogatottjuk Spanyolországban szerepelt selejtező minitornán, a roppant erős dánokat 4-0-ra verte, míg a házigazda spanyolokat 3-1-re múlta felül. A magyar válogatott tavaly nyáron, Dunaújvárosban 3-2-re legyőzte ugyan a németeket, de akkor nem lépett pályára az összes kulcsemberük. A keretből többen már felnőtt szinten is bizonyítottak, egyesek jelentősnek mondható Bundesliga-rutinnal rendelkeznek.

Eredményei az őszi selejtezőben: Németország–Fehéroroszország 2-1, Németország–Lettország 5-0, Németország–Skócia 1-1

Eredményei az elitkörben: Németország–Litvánia 2-0, Németország–Dánia 4-0, Németország–Spanyolország 3-1

Eddigi Európa-bajnoki szereplése:

2002 – 2.

2004 – nem jutott tovább a csoportból

2005 – elődöntő

2007 – elődöntő

2008 – 1.

Meghatározó játékos: Max Meyer

Meyert a nem is olyan távoli jövő szupersztárjának könyvelték el Németországban. Még nincs 19 éves, de már játszott például a Chelsea ellen is a Bajnokok Ligájában, az elmúlt egy évben harminc meccsen lépett pályára, így alapembernek nevezhető a Bundesliga-bronzérmes Schalkéban, középpályás létére csak eggyel szerzett kevesebb gólt (hatot) az idény során, mint magyar klubtársa, Szalai Ádám. Két éve Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett a német U17-es válogatottal, akkor a torna gólkirálya lett és a legjobb játékosnak is megválasztották. Elképesztően cselez, ráadásul gyors is, zseniális technikáját saját bevallása szerint annak köszönheti, hogy évekig futsalozott a nagypályás játék mellett. Stílusa alapján Lionel Messihez és Mario Götzéhez hasonlítják, becsült értéke 18 millió euró.

SZERBIA

A szerb utánpótlásfutball erejéről árulkodó tény, hogy déli szomszédunk címvédőként érkezik Magyarországra. A szerbek utánpótlásban tudnak valamit, a legutóbbi öt Európa-bajnokságból négyszer is a nyolcas döntő tagja volt az aktuális U19-es válogatottjuk, 2009-ben és 2011-ben elődöntőt játszott, 2013-ban pedig aranyéremmel zárta a tornát. A tavaly Európa-bajnokságot nyert játékosok közül többen fiatalabbak voltak a korosztálynál, így idén ismét harcba szállnak az első helyért. A selejtezők során öt győzelem és egy döntetlen volt a mérlegük, egyáltalán nem lenne meglepetés, ha idén is a döntőig masíroznának.

Eredményei az őszi selejtezőkön: Szerbia–Kazahsztán 3-0, Szerbia–Finnország 1-0, Szerbia–Ausztria 1-0

Eredményei az elitkörben: Szerbia–Törökország 1-1, Szerbia–Izland 6-0, Szerbia – Észak-Írország 3-1

Eddigi Európa-bajnoki szereplése:

2005 – elődöntő

2007 – nem jutott tovább a csoportból

2009 – elődöntő

2011 – elődöntő

2012 – nem jutott tovább a csoportból

2013 – 1.

Meghatározó játékos: Veljko Simics

A Basel támadó középpályása kulcsszereplő volt a kvalifikációs úton. Hat meccsen szerzett öt góljával oroszlánrészt vállalt az Európa-bajnoki szereplés kiharcolásában. A svájci bajnoknál az elmúlt idényben ugyanakkor nem tudott bizonyítani, mert hiába szerződtette a klub, a hatóságok nem adtak munkavállalási engedélyt számára.

BULGÁRIA

A bolgár válogatott Európa-bajnoki szereplését előzetesen kevesen várták, de Aleksandar Dimitrov csapata az Európa-bajnoki selejtező elitkörben a svéd, a cseh és az olasz válogatottat megelőzve biztosította a helyét a tornára. A bolgár válogatott az Európa-bajnokság „sötét lova”, ebben a korosztályban még nem játszott ellene a magyar válogatott. Az egy évvel idősebbek azonban 2012 őszén Magyarországon jártak U19-es Európa-bajnoki selejtezőn, és akkor nem bírtak velük a mieink, 1-1 lett a végeredmény (érdekesség, hogy válogatottunkban már akkor pályára lépett Kalmár Zsolt és Varga Szabolcs is, és Mészöly Géza irányított).

Eredményei az őszi selejtező tornán: Bulgária–Szlovákia 2-1, Bulgária–Görögország 1-1, Bulgária–Albánia 1-1

Eredményei az elitkörben: Bulgária–Svédország 2-1, Bulgária–Csehország 2-0, Bulgária–Olaszország 1-1

Meghatározó játékos: Antonio Vutov

A Levszki Szófia együttesében 15 éves és 307 napos korában mutatkozott be a felnőttek között tétmérkőzésen, ezzel a klub valaha volt legfiatalabb labdarúgója lett, aki szerepelt a bolgár első osztályban. Vutov idén januárban az olasz Udineséhez igazolt, és barátságos mérkőzésen be is mutatkozott az olasz együttes felnőtt csapatában. Gyors, dinamikus, gólerős játékos, aki bármelyik pillanatban képes váratlan húzásra. Bár egy évvel fiatalabb a többieknél (1996-os születésű), kulcsembere a bolgár U19-es válogatottnak.

Eddigi Európa-bajnoki szereplés:

2008 – nem jutott tovább a csoportból

UKRAJNA

Az ukrán válogatott az elitkör utolsó meccsén hajtotta végre eddigi legnagyobb dobását, a szigetországban győzte le Anglia válogatottját. Ezzel a sikerrel megnyerte a csoportot, és az Európa-bajnoki címre pályázó briteket megfosztotta egy álomtól. Érdekesség, hogy két héttel a bravúros eredmény előtt Magyarországon jártak az ukránok, és 4-1-es vereséggel zárták az elitkör főpróbáját. Akkor az első negyedórában nagyszerűen játszottak, de kihagyták a helyzeteiket, az első magyar gól után pedig szétesett a játékuk. Mészöly Géza azóta többször is elmondta: hiba lenne legyinteni Ukrajnára, ha tavasszal ők szerzik az első gólt ellenünk, könnyen lehetett volna fordított eredmény is.

Eredményei az őszi selejtezőben: Ukrajna–Észtország 3-1, Ukrajna–Málta 4-0, Ukrajna–Oroszország 1-1

Eredményei az elitkörben: Ukrajna–Skócia 0-0, Ukrajna–Montenegró 4-0, Ukrajna–Anglia 1-0

Eddigi Európa-bajnoki szereplés:

2004 – elődöntő

2009 – 1.

Meghatározó játékos: Artem Radcsenko

A Metaliszt Harkiv akadémiájának neveltje még nem hagyta el szülővárosát, de tehetsége alapján erre hamarosan sor kerülhet. Még éppen csak bemutatkozott az ukrán élvonalban, vagyis felnőtt szinten nincs sok rutinja, a korosztályos válogatottnak viszont abszolút vezére. Alacsony, 169 centis termete egyáltalán nem hátrány az irányító szerepkörében, ezt bizonyította ellenünk is tavasszal. Hat Európa-bajnoki selejtezőn négy gólt és egy gólpasszt jegyez.

Az U19-es Európa-bajnokság programja

A-csoport

Július 19. szombat, 18.30, Újpest: Magyarország–Ausztria (TV: Eurosport2)

Július 19. szombat, 18 óra, Felcsút: Portugália–Izrael (TV: Eurosport)

Július 22. kedd, 18 óra, Újpest: Ausztria–Izrael (TV: Eurosport2)

Július 22. kedd, 20.30, Felcsút: Magyarország–Portugália (TV: Eurosport2)

Július 25. péntek, 18 óra, Újpest: Izrael–Magyarország (TV: Eurosport2)

Július 25. péntek, 18 óra, Felcsút: Ausztria–Portugália (TV: Eurosport)

B-csoport

Július 19. szombat, 17.15, Győr: Ukrajna–Szerbia

Július 19. szombat, 20.15, Győr: Bulgária–Németország (TV: Eurosport)

Július 22. kedd, 18 óra, Pápa: Németország–Szerbia (TV: Eurosport)

Július 22. kedd, 21 óra, Pápa: Bulgária–Ukrajna

Július 25. péntek, 20.15, Győr: Németország–Ukrajna (TV: Eurosport)

Július 25. péntek, 20.15, Pápa: Szerbia–Bulgária

Elődöntő

Július 28. hétfő, 18 óra vagy 21 óra, Felcsút (TV: Eurosport)

Július 28. hétfő, 18 óra vagy 21 óra, Budapest (TV: Eurosport)

Döntő

Július 31. csütörtök, 19 óra, Budapest (TV: Eurosport)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!