Nemzetközi foci

Szombaton rajtol az U19-csapat

A hazai rendezésű Európa-bajnokságon Ausztria, Portugália és Izrael lesz az ellenfél a csoportkörben.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Magyarország ad otthont a július 19-én kezdődő U19 Európa-bajnokságnak. A nyolccsapatos torna négy helyszínen kerül megrendezésre. A házigazda magyarok mellett az A-csoportban Ausztria, Portugália és Izrael, a B jelű négyesben pedig Bulgária, Németország, Ukrajna és Szerbia kapott helyet.

Felcsút, Pápa, Győr, Szusza-stadion

A tornának a budapesti Szusza Ferenc Stadion, a felcsúti Pancho Aréna, a győri ETO Park és a pápai Perutz-stadion ad otthont. Az A-csoport mezőnye előbbi, a B-csoporté utóbbi két stadionban játssza mérkőzéseit. A két elődöntőnek Budapest és Felcsút lesz a helyszíne, míg a július 31-i finálét a Szusza-stadionban rendezik.

Több nagy is lemaradt

Erős mezőny gyűlt össze a magyarországi döntőre, ám így is több nagy válogatott maradt le a tornáról: nincs itt a három legeredményesebb csapat, az egyaránt kilenc-kilenc elsőséggel rendelkező Anglia és Spanyolország, valamint a hétszeres győztes francia válogatott.

A mostani mezőnyben a magyar, a bolgár és a portugál csapat számlálhatja a legtöbb sikert: mindhárom együttes háromszoros U19 Európa-bajnoknak mondhatja magát.

Csak a szerb és a portugál duplázott

A 2013-as, litvániai U19 Európa-bajnoksághoz képest szinte teljesen kicserélődött a mezőny: csak a szerb, valamint a portugál válogatott maradt meg hírnöknek, igaz előbbi egyenesen címvédőként érkezik Magyarországra.

A szerbek tavaly veretlenül, két győzelemmel és egy döntetlennel előzték meg csoportjukban a francia, török, grúz triót, majd az elődöntőben Portugáliát, a döntőben pedig Franciaországot legyőzve aranyérmet szereztek.

A bronzérem óta az első fellépés

A magyar válogatott 2008 óta nem szerepelt U19-es kontinensviadalon: akkor a Sisa Tibor vezette együttes bronzérmet szerzett.

A mieink eddig háromszor értek fel a dobogó tetejére: 1953-ban a belga, 1960-ban az osztrák, 1984-ben pedig a szovjet rendezésű tornán lettek elsők. Egy ezüstérem és három bronzérem csillog még a vitrinben: másodikként zártunk az 1976-os hazai rendezésű tornán, míg bronzérmet Bulgáriában (1959), Svájcban (1976) és Csehországban (2008) ünnepelhettünk.

Amikor még Jordi Alba kapta a kötényeket

Ahogy említettük, a magyar U19-válogatott 2008-ban a harmadik lett a csehországi Európa-bajnokságon, majd egy évvel később az U20 világbajnokságról is bronzéremmel tért haza. Annak az együttesnek a csapatkapitánya Koman Vladimir volt, aki az mlsz.hu kérésére felidézte néhány élményét az Eb-ről. A ma már az A-válogatottban számításban vett középpályás elmondta: érmes helyezést vár Mészöly Géza csapatától.

– Mindenképpen érdemes megnézni a torna mérkőzéseit és szurkolni a magyaroknak az U19-es Európa-bajnokságon, mert úgy érzem, jó esély van egy sikeres szereplésre – mondta az mlsz.hu-nak Koman Vladimir. – Sok tehetséges fiatal játszik nálunk, a győri középpályással, Kalmár Zsolttal már többször is találkoztam a felnőtt válogatottban, és nagyon jó játékosnak tartom. Szívesen emlékszem az 1989-es korosztály U19-es Eb-szereplésére attól függetlenül, hogy akkoriban kicsit csalódottan éltük meg, hogy lemaradtunk a fináléról, mert igen közel álltunk a döntőbe kerüléshez. Persze, utólag a bronzérem miatt sem kellett szégyenkeznünk. Kitörölhetetlen élmény a spanyolok elleni csoportmérkőzés, amikor Nagy Olivér kétszer is kiosztott egy kötényt Jordi Albának, aki azóta szép karriert futott be. Abból a spanyol csapatból David De Gea, Alba és César Azpilicueta már a felnőtt világbajnokságon is szerepelt. Nagyon remélem, hogy a mi U19-eseink továbbjutnak a csoportból, nekik is összejöhet egy szép sikersorozat. Hazai közönség előtt minden támogatást meg kell kapniuk a srácoknak, hogy hosszú idő után ismét sikernek örülhessünk a magyar labdarúgásban.

U19 Európa-bajnokság, program

A-csoport

Július 19., szombat, 18.30, Budapest: Magyarország–Ausztria (Tv: Eurosport2)

Július 19., szombat, 20.15, Felcsút: Portugália–Izrael (Tv: Eurosport)

Július 22., kedd, 18.00, Budapest: Ausztria–Izrael (Tv: Eurosport2)

Július 22., kedd, 20.30, Felcsút: Magyarország–Portugália (Tv: Eurosport2)

Július 25., péntek, 18.00, Budapest: Izrael–Magyarország (Tv: Eurosport2)

Július 25., péntek, 18.00, Felcsút: Ausztria–Portugália (Tv: Eurosport)

B-csoport

Július 19., szombat, 18.00, Győr: Bulgária–Németország (Tv: Eurosport)

Július 19., szombat, 21.00, Győr: Ukrajna–Szerbia

Július 22., kedd, 18.00, Pápa: Németország–Szerbia (Tv: Eurosport)

Július 22., kedd, 21.00, Pápa: Bulgária–Ukrajna

Július 25., péntek, 20.15, Győr: Németország–Ukrajna (Tv: Eurosport)

Július 25., péntek, 20.15, Pápa: Szerbia–Bulgária

Elődöntő

Július 28., hétfő, 18.00 vagy 21.00, Felcsút (Tv: Eurosport)

Július 28., hétfő, 18.00 vagy 21.00, Budapest (Tv: Eurosport)

Döntő

Július 31., csütörtök, 19.00, Budapest (Tv: Eurosport)

Olvasói sztorik