Hírek

Reálisak a világbajnoki álmok

Róth Antal és Török László szerint is bekerülhet a legjobb hat közé a magyar U19-válogatott.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az első hatba kerülés, azaz a jövő évi U20-as világbajnokságra való kijutás a minimális kitűzött cél az U19-es magyar válogatottal szemben, amely szombattól hazai környezetben szerepel az Európa-bajnokság nyolccsapatos döntőjében. Mészöly Géza szövetségi edző tanítványai a csoportkörben sorrendben az osztrákokkal, a portugálokkal és az izraeliekkel találkoznak.

A szakember az MLSZ honlapján elmondta: a felkészülés utolsó napjaiban sok videózás szerepelt a programban, az edzéseken elsősorban a taktikai elemek gyakorlására helyezték a hangsúlyt. Hozzátette: a játékosok már nagyon várják az első mérkőzést, az orvosi mérések szerint pedig egyre jobb formában vannak, így szombatra remélhetőleg mindenki legjobb tudását mutatja az Ausztria elleni, roppant nehéznek ígérkező mérkőzésen.

A Rangadó.hu olyan szakemberek véleményére, várakozására volt kíváncsi, akik jelenlegi is az utánpótlásban dolgoznak, vagy korábban sokáig tevékenykedtek fiatalokkal. Róth Antal, Török László és Simon Attila egyetért abban, hogy magyar szinten valóban kiemelkedően tehetséges korosztályról van szó, arról viszont már megoszlanak a vélemények, hogy mennyire lesz nehéz feladat a legjobb hat közé kerülés.

Róth Antal,

az U21-es válogatott korábbi szövetségi edzője

Nagy öröm, hogy egy ilyen rangos tornát, egy Európa-bajnoki döntőt rendezhet Magyarország, ráadásul ilyen magas korosztály számára. Bizonyára ennek a lehetősége és a terhe is ott van a csapat életében, hiszen ez egy óriási lehetőség, hogy kvalifikáljanak a világbajnokságra. Nagy kérdés, mennyire tudják a nagy elvárástól függetleníteni magukat. Nyilván szeretne kijutni a válogatott, és erre szerintem reális esélye van, de egy Európa-bajnoki döntőben – ahogy a nemrég véget ért vébé is – nagyon komoly csapatok szerepelnek, nagyon kiegyensúlyozott a nemzetközi élmezőny. Aki itt van, az nem véletlenül tudott idáig eljutni, hiszen az elitkörben sokan elvéreztek. Több meglepetés született, de ez nem azt jelenti, hogy gyengébb lenne a színvonal.

Magyar vonatkozásban lehet tudni, hogy ez egy tehetséges korosztály, de erre leginkább a játékosok magas szintű versenyeztetése ad választ. Korábban egyáltalán nem volt jellemző, hogy tizenkilenc évesek, vagy annál fiatalabbak be tudtak mutatkozni az NB I-ben. Ebben a korosztályban több olyan játékos is van, aki már szerephez jutott a klubcsapatában, és ez mindenképp üdvözítő, pozitív dolog a csapatépítés szempontjából. Reméljük, a pályájuk ugyanilyen töretlenül ível tovább.

Török László,

a Kecskeméti TE utánpótlás-igazgatója

A felkészülés többfelé ágazhatott, biztosan gyakorolniuk kellett az alaptaktikát, ezért az eredményekkel nem szabad foglalkozni, az üzbégek elleni vereségből és döntetlenből sem kell komoly következtetéseket levonni. A felkészülésre, a variációk gyakorlására megfelelő idő állt rendelkezésükre. Biztosan igaz, hogy ezt egy nagyon tehetséges korosztály, nagyon szorítok nekik, de leginkább akkor derül ki, mennyire tehetségesek valójában, ha képesek lesznek szállítani a megfelelő eredményt.

Az öt évvel ezelőtti világbajnoki bronzérmes csapat játékosai nyilatkozták, hogy a mostani fiatalok próbálják meg utánozni őket, és én is ezt mondom, hiszen akkor valami elindult az utánpótlásban. Zömmel elitakadémiákról kerültek ki a jelenlegi keret tagjai, tehát a szereplésük egyfajta visszaigazolása is lesz annak, hogy milyen munka folyik ezeken a helyeken. Számos klub utánpótlás-csapatai ingyen tekinthetik meg a mérkőzéseket, tehát a fiatalok testközelből láthatnak egy Európa-bajnokságot, külföldi csapatokat, és megnézhetik, hova kellene eljutniuk. A hazai pálya a mieinknek mindenképpen előny lesz, reméljük, szurkolás tekintetében a magyarok kitesznek magukért.

Simon Attila,

a szombathelyi Illés Akadémia korábbi szakmai igazgatója

Az 1989-1990-es korosztály az 1995-1996-os az a generáció, amely Európa középmezőnyének elejébe tartozik. Ezt az eredmények is igazolják, bár az igazi nagy fegyvertény az elitkörből való továbbjutás lett volna. Nagy lehetőség előtt áll a válogatott, hogy hazai pályán vehet részt egy ilyen tornán, de én nem vagyok olyan optimista, mint a szakemberek többsége, szerintem nagyon nehéz ágra kerültünk. Azt mondják, egy győzelem elég lehet a hat közé kerüléshez, de olyan kiegyensúlyozott a csoportunk, hogy szinte biztosnak tartom, hogy egy siker önmagában még kevés lesz.

A mieink közül különösen sok játékos mutatkozott már be felnőtt csapatban, vagy szerepel külföldön, ilyen szempontból valóban kiemelkedő korosztálynak számít hazai szinten. Az erős ellenfelekkel szemben az lehet a hátrány, hogy náluk többen szerepelnek rendszeresen felnőtt bajnokságban. Az olaszok kölcsönben, a második ligában edződnek – és aki ismeri a nemzetközi futballt, az tudja, hogy az olasz másodosztály erősebb, mint a magyar élvonal –, az izraeliek pedig hazájuk első osztályában.

Olvasói sztorik