Hírek

Ezek a mai fiatalok…

Mészöly Géza szövetségi edző bemutatja a szombaton rajtoló U19-es kontinenstornán résztvevő magyar játékosokat.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Szombaton kezdődik a hazai rendezésű U19-es Európa-bajnokság, amelynek nyolccsapatos mezőnyében házigazdaként természetesen ott lesz a magyar válogatott is. A mieink Ausztria, Portugália és Izrael ellen szeretnék kiharcolni a továbbjutást, vagy legrosszabb esetben a csoport harmadik helyét, amely szintén világbajnoki kvalifikációt ér.

A mérkőzésekre egységesen ötszáz forintba kerülnek a jegyek, de tízfős csoportok fejenként kétszáz forintért, ötven fős csoportok fejenként száz forintért juthatnak be a meccsekre. A jegyeket interneten lehet megvásárolni a meccsjegy.mlsz.hu oldalon, valamint személyesen országszerte a Ticket Express irodáiban. Az Európa-bajnokság mérkőzéseit csak névre szóló jegyekkel lehet látogatni.

A Gyermekszektor-program keretében ismét lehetőség nyílt ingyenes belépőket igényelni intézmények, egyesületek részére, minimum tízfős csoportok esetében. A jegyek ingyenesek a 14 éven aluli gyerekeknek és kísérőiknek egyaránt.

A magyar válogatott kerete

A játékosok szöveges bemutatását Mészöly Géza és Pisont István jellemzése alapján készítette az MLSZ. A válogatottságnál csak az ebben a korosztályban teljesített meccseket vették figyelembe. Zsótér Donát például a jelenlegi U18-as válogatottban már több tucat meccsen játszott, és gólokat is szerzett, de ebben a korosztályban még csak hat válogatottsága van.

Székely György, kapus

Születési hely, idő: Budapest, 1995. 06. 02.

Magasság/súly: 188/85

Klub: 1860 München (német)

Korábbi klubok: Bp. Honvéd, Goldball, MTK, Milbertschafen, SV Planegg

Válogatottság/gól: 12/0

Mentalitása, profizmusa alapján is könnyen kitalálható, hogy évek óta Németországban játszik. Pontos, precíz, fegyelmezett labdarúgó, aki jól használja ki gyorsaságát, átlagon felüli reflexeit és lábmunkáját. A pályán kívül csendes, visszahúzódó, de amikor pályára lép, igazi győztes típusú játékos.

Hrabina Alex, kapus

Születési hely/idő: Nyíregyháza, 1995. 04. 05.

Magasság/súly: 190/82

Klub: Nyíregyháza Spartacus

Korábbi klubok: Budaörs, Nyírsuli

Válogatottság/gól: 49/0

A kezdetektől ő volt az első számú kapusa ennek a korosztálynak, ő védett magasan a legtöbb meccsen a válogatottban. Remek adottságai vannak, de gyorsaságban még fejlődnie kell. Nagyon jól meccsel, a legfontosabb összecsapásokon nyújtja a legjobb teljesítményt. Vezéregyéniség a pályán kívül is. Idén volt egy mandulaműtétje, ami hosszú távon javíthat a teljesítményén, de emiatt tavasszal alig tudott védeni klubjában és a válogatottban.

Talabér Attila, védő

Születési hely/idő: Budapest, 1996. 05. 29.

Magasság/súly: 185/80

Klub: MTK

Korábbi klubok: MAC Népstadion

Válogatottság/gól: 32/2

A keret legfiatalabb tagja. Korábban többnyire a védelem tengelyében szerepelt, de tud középpályást is játszani, tavasszal pedig bizonyította, hogy a védősor jobb szélén is megbízható teljesítményre képes. Jelenleg jobbhátvédként számít rá a szakmai stáb. Nagyon jó mentalitású, megbízható, fegyelmezett játékos, erős a párharcokban. Régóta alaptagja a saját korosztályánál idősebb válogatottnak, ma már a többiek is úgy tekintenek rá, mintha 95-ös születésű lenne.

Asztalos Dávid, védő

Születési hely/idő: Cegléd, 1995. 03. 09.

Magasság/súly: 182/80

Klub: MTK

Korábbi klubok: Ceglédi VSE

Válogatottság/gól: 59/5

A kezdetektől, a kiválasztótól kezdve tagja a válogatottnak középhátvéd poszton. Ő játszotta a legtöbb meccset az együttesben a teljes keretből. Korábban ő volt a csapatkapitány is, de tavaly lemondott erről a szerepről. Jó adottságokkal rendelkezik: erős fizikum, kiemelkedő gyorsaság és dinamika. Az MTK-nál évekig csatár volt, tavaly gólkirályi címet is szerzett az U19-es NB I-ben. Most már a klubcsapatában is középhátvéd, ennek is köszönhetően egyre tudatosabban magabiztosabban, labdabiztosabban focizik.

Bobál Dávid, védő

Születési hely/idő: Salgótarján, 1995. 08.31.

Magasság/súly: 187/85

Klub: Bp. Honvéd

Korábbi klubok: Salgótarjáni BTC, Vasas

Válogatottság/gól: 40/0

A Bobál-ikerpár védő tagja. Néhány éve nagyszerű pályafutást jósoltak neki a szakemberek, Egervári Sándor korábbi szövetségi kapitánynak is komoly tervei voltak vele, sajnos egy keresztszalag-szakadás miatt egyelőre nem futhatott ki úgy a pályafutása, mint lehetett volna. Óriási akaraterőről bizonyságot téve visszatért a válogatottba, de közel egy évet ki kellett hagynia, és ez sokáig meglátszott a teljesítményén. Jól lép fel a középpályára, ha a játékszituáció ezt igényli, tiszta passzai vannak. Meghatározó személyisége a csapatnak.

Lenzsér Bence, védő

Születési hely/idő: Győr, 1996. 04. 09.

Magasság/súly: 183/72

Klub: Győri ETO

Korábbi klubok: Integrál DAC

Válogatottság: 6/0

A korosztálynál egy évvel fiatalabb, egyik nagy reménysége a magyar futballnak. Csak nemrégen robbant be és került a 95-ös születésűek közé, de e rövid idő alatt is jól beilleszkedett a csapatba. Sokat fejlődött az elmúlt egy évben, de még le kell egyszerűsíteni a játékát, megfelelő szakmai munkával sokra viheti. Technikás védő, aki jól lép be a játékba, jók a megelőző szerelései, jól játssza meg a labdákat. A középhátvéd-poszt mindkét oldalán tud játszani.

Tamás Krisztián, védő

Születési hely/idő: Budapest, 1995. 04. 18.

Magasság/súly: 181/80

Klub: AC Milan (olasz)

Korábbi klubok: Haladás, Újpest FC, Illés Akadémia

Válogatottság/gól: 49/7

A kezdetektől tagja a korosztályos válogatottnak, roppant dinamikus, gyors játékos (az egyik leggyorsabb a keretben), és az utóbbi egy-két évben rengeteget fejlődött védekezésben. Korábban jellemző volt rá a sok védekezési hiba, de látszik, hogy a Milannál kiemelten foglalkoztak ezek kijavításával. Erős fizikumú játékos, aki jól segíti a támadásokat, és egyre tudatosabb futballt mutat be, korábbi szétszórtsága már nem jellemző rá.

Forgács Dávid, védő

Születési hely/idő: Szeged, 1995. 06. 29.

Magasság/súly: 179/69

Klub: Atalanta (olasz)

Korábbi klubok: Tisza Volán

Válogatottság/gól: 23/0

Közel két éven keresztül sérült volt, rövid időn belül elszenvedett két keresztszalag-szakadásából nehezen jött vissza. Nagy akaraterővel és rengeteg munkával visszaküzdötte magát a válogatottban, de még nincs azon a szinten, mint korábban. Több poszton is bevethető, a bal szélen bármelyik poszton el tud játszani. Gyors, mozgékony, óriási munkabírású játékos, aki végigzakatolja a kilencven percet, de pontosságban még fejlődnie kell.

Nagy Dominik, középpályás

Születési hely/idő: Pécs, 1995. 05. 08.

Magasság/súly: 176/68

Klub: Ferencváros

Korábbi klubok: Bólyi SE, PVSK, Pécsi MFC, Kozármisleny

Válogatottság/gól: 43/3

Ő a csapat motorja, szíve. Rendkívül sokat dolgozik, hasznos, hatékony középpályás, jól olvassa a játékot. Játékintelligens, jól látja át a pályán a különböző szituációkat, mélységből képes irányítani a játékot. Vezérré nőheti ki magát, de a pályán néha csinál még hajmeresztő dolgokat, ugyanolyan csibész itt is, mint a pályán kívül.

Németh Márió, középpályás

Születési hely/idő: Sárvár, 1995. 05.01.

Magasság/súly: 175/71

Klub: Szombathelyi Haladás

Korábbi klubok: Illés Akadémia

Válogatottság/gól: 51/7

A kezdetektől ő volt a karmestere a csapatnak, az U17-es Európa-bajnoki selejtezők során nagyszerűen irányította a válogatottat mélységben és elöl is. Rengeteg jó passza van, kiemelkedő rúgótechnikával rendelkezik, szabadrúgásai rendre veszélyesek. A Haladásban inkább támadót játszik, ez változtatott a játékstílusán a válogatottban is. A keretből elsőként mutatkozott be az NB I-ben, jelenleg ő a fiatalok csapatkapitánya, a pályán kívül is vezéregyéniség. Idén több kisebb sérüléssel bajlódott, ezért hullámzó volt a formája. Ő az első számú büntetőrúgó, a válogatottban még sosem hibázott tizenegyest.

Mervó Bence, középpályás

Születési hely/idő: Mosonmagyaróvár, 1995. 03. 05.

Magasság/súly: 183/82

Klub: Győri ETO

Korábbi klubok: MTE

Válogatottság/gól: 13/8

Ő is az elmúlt fél évben robbant be a válogatottnál. Jó alkatú, jó adottságú, kellően gyors focista, aki mélységből rendre jól érkezik a kapu elé, az utóbbi időszakban ő szerezte a legtöbb gólt a csapatban. Már évekkel ezelőtt is kerettag volt, majd hosszú időre eltűnt a szem elől, mert három térdműtétje (két keresztszalag-szakadás és egy porcműtét) miatt közel két éven keresztül nem volt teljes értékű játékos. Sérüléseit az idei évre hagyta végleg maga mögött, visszatért a válogatottba, ahol meccseket döntött el, szinte minden mérkőzésén gólt szerzett.

Kalmár Zsolt, középpályás

Születési hely/idő: Győr, 1995. 06. 09.

Magasság/súly: 184/81

Klub: Győri ETO

Korábbi klubok: –

Válogatottság/gól: 41/9

Talán az egyik legnagyobb értéke a magyar labdarúgásnak, már a felnőtt válogatottban is bemutatkozott, a Győri ETO-ben az előző idényben meghatározó játékosnak számított. A válogatott legnagyobb erőssége a belső középpályás sor, ennek egyik kulcsembere Kalmár Zsolt. Technikailag képzett, nagyszerűek a rágyorsításai, kitűnő ütempasszokat tud adni. Egy az egyben játékban kiemelkedő, jó rúgótechnikája van, felvállalja a ziccerpasszokat. Egymaga le tud venni egy embert a pályáról

Medgyes Zoltán, középpályás

Születési hely/idő: Kistarcsa, 1995. 07.23.

Magasság/súly: 170/70

Klub: Szombathelyi Haladás

Korábbi klubok: RKSK, Monor SE

Válogatottság/gól: 51/4

Rendkívül technikás, hihetetlen érzéke van a focihoz, jó meglátásai, ütempasszai vannak, kreatív, kombinatív, improvizatív játékos. Alapvetően támadó, ott tud a legtöbbet profitálni a kreativitásából, de univerzális futballista, aki a védelemben és a középpályán is bármikor bevethető. Az utóbbi időben a jobb oldali védő posztján szerepelt, de támadó középpályásként, illetve a szélen is bevethető, fontos szerep várhat rá az Európa-bajnokságon.

Zsótér Donát, középpályás

Születési hely/idő: Szeged, 1996. 01. 06.

Magasság/súly: 170/67

Klub: Dunaújváros PASE (kölcsönben)

Korábbi klubok: Tisza Volán, Puskás Akadémia, Szolnoki MÁV, Videoton FC

Válogatottság/gól: 5/0

Ő is fiatalabb a korosztálynál. A játékában kezdetben az erő dominált, de egyre érettebb teljesítményt mutat, jót tett neki a tavaszi NB II-es szereplés. Kezdi felvenni a felnőtt futball ritmusát. Egyre tudatosabb, okosabb játékot produkál. Jó rúgótechnika és ragyogó küzdőszellem jellemzi, igazi győztes típus. Nincs benne félsz, nem ismer elveszett helyzetet, a tét nagyon jót tesz neki.

Farkas Zoltán, csatár

Születési hely/idő: Kistarcsa, 1995. 08. 11.

Magasság/súly: 172/71

Klub: Győri ETO

Korábbi klubok: MTK

Válogatottság/gól: 54/22

Rendkívül gólerős, robbanékony, gyors játékos. A támadósorban bárhol bevethető, akár a két szélen, akár centerben képes kiemelkedő teljesítményre. Abszolút kétlábas, jó rúgótechnikája és cselezőképessége van. Egy-egy megvillanásával meccseket tud eldönteni, jók a beindulásai. Idei formája hullámzó, tavasszal óriási terhelést kapott klubjában, ezért volt némi lemaradása a többiekhez képest.

Bobál Gergely, csatár

Születési hely/idő: Salgótarján, 1995. 08. 31.

Magasság/súly: 187/86

Klub: Bp. Honvéd

Korábbi klubok: Salgótarjáni BTC, Vasas

Válogatottság/gól: 57/28

Ő az a center, akire minden csapat vágyik: veszélyes, jó döntéseket hoz, remek bal lába van. Hatékony a kapu előtt, pozíciós játékban, labdatartásban is erős. Nem tartozik a leggyorsabb játékosok közé, de lendületes megindulásai vannak, jól focizik egy-két érintőben és remekül érkezik a beadásokra. Idei sérülését követően voltak formahanyatlásai, tavasszal egy-két kiemelkedő meccse után akadt visszafogottabb teljesítménye is.

Balogh Norbert, csatár

Születési hely/idő: Hajdúböszörmény, 1996. 02. 21.

Magasság/súly: 195/80

Klub: Létavértes

Korábbi klubok: Debrecen

Válogatottság/gól: 5/0

Ő is 1996-os születésű, az idei év nagy felfedezettje. Nemrég került be a csapatba, ő rendelkezik a legkevesebb nemzetközi rutinnal, de nagyon látszik, hogy vérbeli futballista. Technikailag jól képzett, sokat cselez (ezt rengeteget gyakorolja edzéseken kívül is), szeret visszalépni üres területbe labdáért. Sokat kell még tanulnia, de olyan képességei vannak, mint keveseknek. Nagyon érzi az ütempasszokat, inkább kiszolgáló, mint befejező játékos. A kapu előtti érkezésekben, a párharcok felvállalásában javulnia kell, így eredményesebb lehet a későbbiekben.

Varga Szabolcs, csatár

Születési hely/idő: Székesfehérvár, 1995. 03. 17.

Magasság/súly: 173/65

Klub: SC Heerenveen (holland)

Korábbi klubok: Videoton FC, Vasas Kubala Akadémia, MTK

Válogatottság/gól: 26/7

Gyors, egy az egyben rendkívül veszélyes játékos. Technikás, jól cselez, sokat dolgozik a szélen, sokszor nagyon el is fárad a meccs hajrájára, ezért gazdaságosabbá kell tennie a játékát. Mozgékonysága, kreativitása nagy értéke a válogatottnak. Gólra törő játékot, jó beadásokat vár tőle a szakmai stáb.

A magyar válogatott legutóbbi eredményei

2014

Magyarország–Üzbegisztán 2-2, gólszerzők: Kalmár Zsolt, öngól

Magyarország–Üzbegisztán 1-2, gólszerző: Németh Márió

Magyarország–Anglia U23 4-2, gólszerzők: Bobál Gergely, Mervó Bence, Varga Szabolcs, Tóth László

Magyarország–Ukrajna 4-1, gólszerzők: Kalmár Zsolt, Mervó Bence (3)

Magyarország–Törökország 5-2, gólszerzők: Bobál Gergely (3), Mervó Bence, Farkas Zoltán

Magyarország–Ciprus 2-1, gólszerzők: Farkas Zoltán, Varga Szabolcs

Magyarország–Ciprus 1-0, gólszerző: Mervó Bence

Magyarország–Finnország 4-0, gólszerző: Asztalos Dávid (2), Lorentz Márton, Medgyes Zoltán

Magyarország–Finnország 1-0, gólszerző: Mervó Bence

2013

Magyarország–Anglia 1-4, gólszerző: Talabér Attila

Magyarország–Spanyolország 1-4, gólszerző: Kalmár Zsolt

Magyarország–Portugália 3-3, gólszerzők: Bobál Gergely, Németh Márió, Varga Szabolcs

Magyarország–Szlovákia 2-0, gólszerző: Vida Krisztopher, Berecz Zsombor

Belgium–Magyarország 5-1, gólszerző: Bobál Gergely

Franciaország–Magyarország 1-3, gólszerzők: Németh Márió, Kalmár Zsolt, Nagy Dominik

Izrael–Magyarország 1-0

Magyarország–Németország 3-2, gólszerző: Farkas Zoltán, Németh Márió, Bobál Gergely

Egyesült Államok – Magyarország 1-2, gólszerző: Varga Szabolcs, Nagy Dominik

Csehország–Magyarország 0-0

Portugália–Magyarország 0-1, gólszerző: Bobál Gergely

Magyarország-Olaszország 5-2, gólszerző: Farkas Zoltán (3), Kalmár Zsolt, Németh Márió

Olvasói sztorik