NB I

Szükségtelen tucatlégiósok

Glázer Róbert szerint a következő szezonban a Videoton és a Diósgyőr is előbbre léphet az idei teljesítményéhez képest.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Videoton 1-1-et játszott hazai pályán a Diósgyőrrel az élvonal utolsó fordulójában, és mivel a Fradi megverte a Paksot, a székesfehérváriak lemaradtak a dobogóról, illetve a nemzetközi kupaszereplésről. A mostani idényben semmit nem nyertek, hiszen a Magyar Kupából decemberben kiestek, a Ligakupa fináléját pedig elvesztették. A szurkolók elpártoltak a csapat mellől, José Gomes vezetőedző pedig távozik. A miskolciak ezzel szemben klubtörténeti sikerként tekintenek erre az idényre, hiszen két döntőben is érdekeltek voltak, az Újpest büntetése miatt pedig Európában is megmutathatnák magukat.

A Rangadó.hu állandó szakértője, Glázer Róbert vasárnap a helyszínen tekintette meg a találkozót. Elemzésében nem csak a mérkőzést, hanem a két csapat közelmúltját, illetve kilátásait is értékelte.

Szép számmal jöttek szurkolók Miskolcról, több százan voltak, és ezúttal is jó hangulatot teremtettek. A Videoton drukkerei nem elégedettek kedvenc csapatuk egész éves teljesítményével, ezért a vezetők által engedélyezett molinóval üzentek, az edzőnek angolul, illetve a játékosoknak magyarul. A lényege az volt, hogy mindent meg kell tenni a pályán is, nem csak a pénztárnál – kezdte Glázer Róbert.

Nem ütik meg a klasszis szintet

Azt gondoltam, hogy gyengécske meccs lesz. A Videoton csak akkor játszott két csatárral, ha égett a ház, most viszont már a kezdéskor négy-négy-kettes felállást választottak. A Diósgyőr felállása a szokásos volt: elől Futács Márkó, mögötte pedig három mozgékony játékos. Nagyon jó mérkőzés volt, kimondottan jó hangulattal. Nagyon keményen indult a találkozó, a fehérváriak léptek fel támadólag. Továbbra is az a véleményem, hogy sok külföldi nem üti meg a klasszis szintet, három-négy olyan játékost vasárnap is láttam, akit rögtön ki tudtam volna tenni a csapatból, és helyettük magyarok játszanának.

A Videoton jobban futballozott és nagyon sok helyzetet kidolgozott, a rögzített helyzetei is veszélyesek voltak. A Diósgyőr szervezetten, erőszakosan, harcosan játszott. Bár az első félidőben nem született gól, taps kísérte a csapatokat az öltözőbe. Nagyszerűen játszott mindkét együttes, főleg a Videoton, amely sok helyzet kihagyott, ellenfelének néha szerencséje is volt.

A második felvonásban fokozódott az iram, és kontrából a DVTK szerzett vezetést, de Nikolics nagyon szép góllal egyenlített. Ha a Vidi rátesz egy lapáttal, akkor megnyeri a meccset, a diósgyőriek viszont nagyon szépen passzolgattak, egyre veszélyesebbé váltak a kontráik, nagyszerű játékot nyújtottak. Amikor átálltak kétcsatáros játékra, sokkal veszélyesebbé váltak. Sokkal több helyzete volt a házigazdának, de a mezőnyben nagyon sok tetszetős megoldást láthattunk mindkét oldalon, ezért a döntetlen igazságos.

Európában is lépegethetnek

A Diósgyőr nem kezdte jól az őszt, de aztán szépen araszolgatott a Ligakupában, a Magyar Kupában és a bajnokságban is. A kupában döntőbe kerülni egész más szituáció, mint a bajnoki szereplés. Ahogy megindultak, a dobogóra vártam őket a normalizálódó háttér, és a nagyszerű közönség miatt. Nagy erőket mozgósítottak a kupákban, nagyon szép teljesítményt nyújtottak, de a bajnokságban lehettek volna acélosabbak is.

Vasárnap beszélgettem Tomiszlav Sziviccsel. Nem tudom, van-e anyagi hátterük, de ha meg tudja erősíteni a keretet még négy-öt minőségi játékossal, akkor a nemzetközi mezőnyben is lépegethetnek, ami komoly fejlődést eredményezhet a klubnál.

A Videotonnál évek óta fegyelem és rend van, a stadion egyre szépül, ehhez képest csalódás az idei szereplésük, mert bajnoknak gondoltam őket. Jól indultak ősszel, de valami megtört, ezért a szurkolók fokozatosan elpártoltak a csapattól, ami rettenetesen rossz érzés egy játékos számára. A portugál vonal érvényesült, de nagyon sok játékost nem vittem volna oda. Szembetűnő volt Kleinheisler László, Haraszti Zsolt, Kovács István és Gyurcsó Ádám hullámzó teljesítménye, de rajtuk kívül is sok tehetséges magyar fiatal van Székesfehérváron. Elvtelenül nagy előnyt élveztek a külföldiek, ez megtörte azt a játékot, amit produkálhattak volna.

Burcsa Győzőtől sokat várnak

Most is nagyon sok veszélyes pontrúgásuk volt, ami szakmailag pozitívum, de azt is vártam, hogy megtalálják az optimális felállási formát, ez viszont nem sikerült. A sok gond és probléma mellett szakmailag is sokat hibáztak, ha pedig lejtmenetben van egy csapat, akkor könnyebben hibáznak, kapkodóvá válnak. Ezt éreztem a Videotonon, de ezúttal igazi szép futballt mutattak.

Burcsa Győzővel hosszabban beszélgettünk vasárnap, hiszen akkor idején együtt futballoztunk a Rába ETO-ban. Fantasztikusan profi szemléletű játékos volt, aki a játékosokról, az edzői karról és az infrastruktúráról később is kendőzetlenül elmondta, mit kell javítani. Ha csak egy kicsit is képes lesz javítani ezeken a dolgokon, már megérte kinevezni. Vissza kell hozni a szurkolókat, egyértelműen el kell fogadtatni az ő személyét, ami nem lesz nehéz, hiszen Győrben, Fehérváron és a válogatottnál is remek eredményeket ért el, illetve külföldön is futballozott, később pedig edzőként dolgozott.

Ha az említett négy fiatal ottmarad, biztos vagyok benne, hogy ugrásszerű lesz a fejlődésük, és több lehetőséget kapnak. Burcsa Győzőnek meg kell szabnia a szakmai munka hosszú távú irányvonalát, meg kell határoznia egy játékrendszert, azon belül pedig egy alapfelállást, és a klubnál 16-17 éves kortól ezt a játékrendszert kell meghonosítani. Kell egy edző, akinek a habitusa olyan, ami a klub filozófiájának megfelelő. Ha nem gyengülnek, és a jó külföldieket megtartják, biztosan előrelépnek a következő szezonban – mondta végül Glázer Róbert.

Olvasói sztorik