NB I

Komoly háttér, komoly célok

Mészöly Géza továbbra is optimista a nyári, hazai rendezésű U19-es Európa-bajnoksággal kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az utóbbi időszakban jelentős sikereket tudhat a magáénak a magyar U19-es válogatott. A fiatalok idén eddig hatszor nyertek, legutóbb szerdán, Ukrajnát győzték le 4-1-re. A Mészöly Géza vezette csapat a nyári, hazai rendezésű Európa-bajnokságra készül. A szövetségi edző a SportKlub televízió Dodzsem című műsorában beszélt játékosairól, a felkészülésről és nyári esélyekről.

– Milyen esélyeik vannak a kontinensviadalon?
– Bízom benne, hogy jó esélyeink vannak. Azokkal a csapatokkal az elmúlt hónapokban már megmérkőztünk, akik még kvalifikálhatják magukat, és jó eredményeket tudtunk elérni. Voltak persze vereségek is, de bátran mondhatom, hogy ebben az Európa-bajnoki nyolcasban akkor is benne lenne a csapatunk, ha éppen nem mi rendeznénk a kontinensviadalt – kezdte Mészöly Géza.

– Akkor ez az U19-es egy jó korosztály?
– Azt hiszem, hogy egy olyan korosztályról van szó, mint a nyolcvankilences születésűek, akik ugye világbajnoki bronzérmet szereztek. Nagyon remélem, hogy ez a korosztály is bizonyítani fogja, hogy lehet rájuk építeni, és a magyar futballnak van jövője. Persze nem lesz könnyű, hiszen az elmúlt hónapokban a felkészülési mérkőzéseken éreztük, hogy nagyon jó ellenfelek várhatóak, de a mi csapatunk is egyre jobban összeáll, és egyre többen játszanak a felnőtt csapatainkban. Bizakodóak vagyunk, de nagyon kell, hogy a hazai rendezés minden előnyét ki tudjuk majd használni.

– Legutóbb Ciprust és Törökországot is legyőzték. Ezek az ellenfelek erősnek számítottak?
– Mindkét csapat elitkört játszik május végén, úgyhogy akár ellenfelünk lehet az Európa-bajnokságon. Mindkét gárda másféle stílust képviselt, a ciprusiak nagyon szervezetten védekeztek, amit nehéz volt feltörni. A törökök pedig hihetetlenül jó futballt játszó nemzet, az utóbbi tíz évben már többször bizonyított az utánpótlásuk. Ez a korosztályuk is játssza a futballt, hasonlóképpen hozzánk. Nagyon jó napot fogtunk ki ellenük, jól használtuk ki a helyzeteinket, és öt-kettőre nyertünk. Nagyon klassz, motivált csapat benyomását keltette a magyar válogatott, és nagyszerű élményben volt részük a srácoknak az új Pancho Arénában, ahol majd a második csoportmeccsünket is játsszuk.

– Hol és milyen szinten játszanak a csapat tagjai?
– A legnevesebb játékosa a csapatnak Kalmár Zsolt, aki egyre többet játszik a Győri ETO-ban az NB I-ben, és több kérő is bejelentkezett érte, valamint akár a felnőtt válogatottban is bemutatkozhat ebben az évben. Rá nagyon építenénk és bízunk benne, hogy rendelkezésre áll majd. Ott van még Németh Márió, aki a Haladás játékosa, és NB I-ben játszik, illetve a szintén szombathelyi Medgyes Zoltán. A Bobál-testvérek a Honvédban szerepelnek, és bízom benne, hogy az edzőváltás után még többet tudnak játszani a hátralévő meccseken. Sokat számít, hogy a felnőttek között játszanak, mert az ellenfeleink egytől-egyig felnőtt csapatokból érkeznek.

– A világklasszis játékosok már tizenhét-tizennyolc évesen berobbannak a klubjaikba. Nálunk miért van az, hogy még a huszonhárom éves játékosra is azt mondjuk, hogy tehetséges, miközben alig-alig játszik?
– Meggyőződésem, hogy ezeket a játékosokat fel kell építeni. Én is fiatalon kerültem oda, és azért a hullámvölgy benne van a pakliban. Építeni kell őket, ha van egy-egy gyengébb meccs, akkor pihentetni kell a játékost, de nem szabad végleg elfelejteni. Hamar elmegy a fiatalok önbizalma, ezért építgetni kell őket, ami nem könnyű dolog. Nagyon fontos, hogy a felnőttekkel eddzenek, és lehetőség szerint minél több játéklehetőséget kapjanak. Azt látom, hogy a klubok is egyre jobban teret biztosítanak az utánpótlásnak, és teljes mellszélességgel támogatnak minket is, hogy a játékosok rendelkezésre álljanak. Hosszabb felkészülést biztosított számunkra a szövetség, június végén elkezdjük már a közös munkát, ami remélhetőleg a döntőig, július végéig tart.

– Milyen körülmények vannak biztosítva az U19-es válogatott számára?
– Büszkén mondhatom el, hogy nagyon kiemelten veszik a szövetségben az U19-es válogatott Európa-bajnoki szereplését. Olyan orvosi hátteret rendeltek a csapat mellé, ami talán még Európában is egyedülálló. Hatalmas pszichológus-csapat van a fiúk mellett, és ennek már érezzük jótékony hatásait. Az egész program februárban indult Varga Péter Pál vezetésével. Ő az MLSZ orvosi bizottságának elnöke, és velem együtt megszervezett egy olyan csapatot, ami egyedülálló. A legfontosabb számunkra, hogy kvalifikáljuk magunkat a kétezer-tizenötös új-zélandi világbajnokságra, amihez idén nyáron a hatban kell lennünk. Ha ezt elérjük, akkor sikeresnek mondhatjuk a szereplésünket. A többi korosztályos csapatnál és a felnőtt válogatottnál is meglehet ez a felépítettség, és ez nagyon fontos. A felkészülés során láttuk, hogy az ellenfelek milyen stábokkal érkeznek. Irigykedve néztem, hogy minden rendben van. Nálunk is minden fantasztikus már, Telkiben tudunk készülni nagyszerű körülmények között. Persze vannak nehézségeink is, de erről nem szívesen beszélek. Megoldjuk, és bízom benne, hogy sikeres lesz az Európa-bajnokság. Fontos, hogy minél több szurkolóhoz, nézőhöz jusson el, hogy ott kell lenni, és buzdítani kell a fiúkat. Május huszonhetedikén az angol U23-as csapattal játszunk a Szusza Ferenc Stadionban felkészülési meccset.

– Az kemény ellenfélnek tűnik…
– Igen, vállaltuk a négy évvel idősebb korosztályt, de nagyon fontos, hogy a lehető legerősebb ellenfelekkel mérkőzzünk.

– Mivel lenne elégedett, ha ebből az U19-es csapatból hány játékos tudna bemutatkozni később majd a felnőtt válogatottban?
– Valóban, a másik feladatunk, hogy ebből a kiemelt korosztályból játékosokat tudjunk adni az A-válogatottnak. A nyolcvankilences születésűek bizonyítottak, de talán nem sikerült annyira jól a klubválasztás, emiatt nem tudtak annyira jól felívelő pályát bejárni. Bízom benne, hogy legalább öt-hat játékos oda fog érni a felnőtt válogatotthoz két éven belül.

Olvasói sztorik