NB I

Előttem az utódom

Mészöly Kálmán minden mérkőzést a lelátóról néz majd a júliusi, hazai rendezésű U19-es Európa-bajnokságon.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az aranyköpéseiről és szókimondásáról híres, egykori legendás szövetségi kapitány szinte mindig szigorú. Egyetlen téma van, ami meglágyítja a szívét, és ez a kisebb fia, a szeme fénye: Géza, aki ma az U19-es válogatottat vezeti. Mészöly Kálmán ahol tudja, segíti fia munkáját, így mostanában a fiatalok meccsein is ott van a pálya szélén. Fiával együtt dolgoztak a Vasasban, a válogatottban és Cipruson is.

– Önkéntelenül összehasonlítottak minket a szurkolók, a sajtó képviselői is, hogy itt a Szőke Sziklának a fia. Ezért csak Szőke Kavics lehettem. Ez nehézség volt, de úgy érzem, megküzdöttem ezzel, és nem véletlen, hogy hét évig tudtam futballozni komoly külföldi csapatokban, ebből Franciaországban négy évet – mondta Mészöly Géza.

A fiatal edzőgeneráció egyik legtehetségesebb tagjáról a SportKlub televízió Meztelenül című műsorában elhangzott, hogy az elvárás mindig nagyobb volt vele szemben.

– Tőlem mindig többet várt, mint az átlag játékosoktól, ebből voltak konfliktusok. Elhíresült történet, amikor ő felkötött karral játszotta végig a mérkőzést. Volt egy eset, amikor az MTK ellen játszottunk, és megsérültem, aláfordult a bokám. Ezt akkor még nem érzi az ember, mert be van melegedve. Visszalökött a pályára, és mondta, hogy menjél, ez nem sérülés. Utána fél évet gipszben töltöttem, mert szalagszakadásom volt – folytatta a kisebbik Mészöly.

Mészöly Géza már akkoriban is edzői fejjel gondolkodott, és nem titkoltan azzal a céllal követte édesapját külföldre, hogy mindent ellessen példaképétől. Vannak hasonlóságok a karrierjükben, hiszen Géza is volt a Vasas edzője, és már a válogatottat is vezeti, csakúgy, mint édesapja, habár nem a felnőttet. Egymás bosszantása ebben a témakörben sem tabu.

– Gézukám! Én harminckilenc éves voltam, amikor szövetségi kapitány lettem. Te már a negyven nem tudom hányadikban vagy. Mikor leszel már szövetségi kapitány? Majd, ha jobb szelek fújnak – kezdte a zrikát Mészöly Kálmán.

A tréfát félretéve, nem tagadják, hogy Pintér Attila januári kinevezésekor nem volt őszinte a mosolyuk.

– Hazudnék, ha azt mondanám, hogy tapsmámorban törtem ki, amiért nem Gézát választották. Szerettem volna, de mindennek eljön az ideje. Majd akkor kell vele élni – folytatta Mészöly Kálmán.

Azt mondja, kiváló szövetségi kapitány lesz fiából. A Mészöly Focisuliban is figyeli a munkáját. Büszke fiára, ez világosan látszik.

Ha Mészöly Kálmánról van szó, akkor egy téma kikerülhetetlen: a káromkodás. Ennek kapcsán még Facebook-oldala is van, és a TrollFoci egyik kedvenc áldozata.

– Géza a lehető legjobb úton jár. Örülök, hogy nem beszél olyan csúnyán, mint az édesapja. Nem is fog kapni Kazinczy-díjat, nekem az megvan örök életemre! Néha mondom is neki, hogy Géza, szólj már nekik egy kicsit keményen. De mindig kapom a választ, hogy öreg, maradj már. Nem kell idegeskedni. Jó jegyben született, ügyesen csináltuk – mondta Mészöly Kálmán.

– Szerintem a középutat kell megtalálni – tette hozzá Mészöly Géza.

De vissza Telkibe, ahol az édesapa elmondta, mit gondol a fiáról.

– Géza igazi profi. Higgadt. Nem azért, mert a fiam, és sokkal fiatalabb, hanem ahogy hozzáállt a dologhoz, amikor edzőként kezdett dolgozni az utánpótlásnál. Tizenkilenc évesekkel dolgozni nem egyszerű dolog, de biztos vagyok benne, hogy a későbbiek során neki ennél sokkal nagyobb feladatai lesznek.

Vitáik ellenére Géza rendszeresen igényli édesapja tanácsait a futballról, aki sosem rejti véka alá a véleményét.

– Kell az eredmény. Beszélhet itt a papa erről-arról, de nem Géza fogja a gólt rúgni, vagy hárítani, hanem a csapata. Nagyon oda kell figyelni, hogy jöjjön az eredmény, mert anélkül nem ér az egész semmit.

Az eredmény pedig a július 19-én kezdődő, hazai rendezésű Európa-bajnokságon való jó szereplés, amivel a válogatott kijuthat a világbajnokságra. Egy biztos: Mészöly Kálmán a lelátón fog szurkolni minden mérkőzésen. Nem csak a csapatnak, hanem a fiának is.

Olvasói sztorik