NB I

Már nem fog bővülni a keret

Az U18-as válogatott szövetségi edzője, Pisont István látott pozitívumokat is a Gibraltár elleni mérkőzésen.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A magyar U18-as válogatott a közelmúltban 2-2-es döntetlent játszott Gibraltár U19-es csapata ellen. A mérkőzés óta sokan köszörülték a nyelvüket a játékosokról és a szövetségi edzőről is. A fiatalok trénere, Pisont István viszont látott biztató jeleket a találkozón, és optimistán tekint a jövőbe. A Rangadó.hu megkeresésére elmondta, hogy Magyarországon a médiumok nagy részre csak a negatívumokat látja, holott nagyon sok pozitívumot is lehetne találni a fiatalok teljesítményében.

– Sok ember felkapta a fejét a Gibraltár ellen döntetlenre. Kudarcnak fogta fel az eredményt?
– Az eredmény mindenképpen az volt, de a mutatott játék nem – kezdte Pisont István. – Sajnos Magyarországon úgy hozták le a cikket, hogy egy szövetségi edző indokait kamunak minősítik. Borzasztóan bánt, hogy ha nem egy külföldi edző mond valamit, akkor az már nem is ér semmit. Minden médium kritizál minket, miközben nem is látták a mérkőzést. Ettől viszont csorbul a tekintélyünk. Ezek a médiumok nem fogadják el a véleményünket, és a szakmai megítélésünkben is csak a negatív okokat keresik. Ezzel nagyon nehéz szembeszállni. Visszatérve a mérkőzésre: a játék képe és a gibraltári sajtó visszajelzései alapján – szerintük a magyar válogatott megérdemelte volna a győzelmet – nincs okunk szégyenkezni. A magyar csapat dominált, és meghatározta a játék képét. Nyolcvan százalékos volt a labdabirtoklás a javunkra, benyomtuk az ellenfelet a saját térfelére, bár a mérkőzést nem tudtuk megfordítani. A magyar sajtó nem tudja elfogadni, hogy Gibraltár ellen játszottunk döntetlent, pedig ez a csapat egy évvel idősebbekből állt össze, és tíz éve együtt futballoznak. Ők napi szinten, klubmodellként dolgoznak, hazahozzák az Angliában élő labdarúgóikat – mert angol gyarmatról beszélünk. Komoly szurkolótábor is állt mögöttük, mert ezerötszázan bíztatták Gibraltárt. Nehéz volt mentálisan feldolgozni az eredményt. Ha nem lett volna ennyi meccs a lábunkban, és nincs ekkora nemzetközi tapasztalatunk, akkor ezt a meccset el is veszthettük volna.

– Milyen elemeket látott a mérkőzésen, ami a jövőre nézve bíztató?
– A labdabirtoklást nagyon magas szinten csináltuk. Mi irányítottuk az egész mérkőzést, pedig különböző betegségek miatt sok hiányzónk volt. Tizennégy mezőnyjátékossal és két kapussal utaztunk a találkozóra. Nem volt könnyű dolgunk, mert a körülmények nem voltak a legideálisabbak. Persze, mi is elkövettük a saját hibáinkat, de összességében voltak nagyon jó momentumaink, még akkor is, ha az egyik magyar magazin azt mondja, hogy ez nem igaz. Legalább várnák meg a csapat kapitányát, aki Felcsúton futballozik, hogy elmondja a véleményét a mérkőzésről. Ehelyett csak a negatívumok jöttek. A mai világban nemzetközi szinten bárki bárkit megverhet, vagy elérhet meglepő eredményt. Ilyen a futball. Szerdán az U19-es válogatott rúgott egy ötöst a törököknek. Ez mennyire volt benne a pakliban? Magabiztosan játszottunk, kihasználtuk a helyzeteinket és ilyen különbséggel is megérdemeltük a győzelmet. Ha valaki azt mondja, hogy Magyarország öt-kettőre legyőzi Törökországot, és összehasonlítjuk, hogy a két nemzeti futballistái milyen csapatokban játszanak, akkor ez képtelenség is lehetne. Mégis nyertünk, de a törökök nem fogják blamálni magukat, mert a jövőt építik és tanulni fognak a vereségből. Mi is tanultunk a Gibraltár elleni mérkőzésből, pláne, hogy ezek a srácok még sosem játszottak ezerötszáz néző előtt. Ráadásul nálunk is van eredménykényszer, emellett kettő-nullás hátrányban, ilyen hangulatban, gyenge minőségű pályán vissza tudtunk jönni a mérkőzésbe, és ez igenis nagy dolog. Aki nem ért hozzá, az nem tudja ez felmérni.

– A szakmabeliek dicsérték a csapat teljesítményét?
– Akik látták a mérkőzést, elismerték a teljesítményünket, és mondták, hogy látszik, előre tart a magyar futball. A labdabirtoklásban és a játék felépítésében nagyon tudatos játék folyik nálunk.

– Nemrég egy interjúban Mészöly Géza mondta, hogy az U18-as és az U19-es válogatott között van átfedés. Mennyire állt össze a júliusi Európa-bajnokságra készülő keret?
– Mészöly Géza húsz-huszonöt fővel dolgozik, mert a kilencvenhatos korosztály legjobbjait is figyelemmel kíséri. Július tizennyolcadika az utolsó határidő, amikor le kell adni a tizenhat plusz két nevet, akik a keret tagjai lesznek. Addig van még időnk, és lesznek mérkőzéseink is, de a keret valószínűleg már nem fog bővülni.

– Szerdán, Felcsúton győzték le a törököket. A Pancho Aréna a júliusi Európa-bajnokság egyik színhely lesz. Mi a véleménye a létesítményről?
– Fantasztikus, és mindenképpen szeretnék gratulálni a felcsúti vezetőknek és mindenkinek, akinek szerepe volt az épülésében. A miniszterelnök is kiemelte, hogy Mezey György nagyon sok ötlettel járult hozzá a végeredményhez. Meccset nézni is nagyon jól lehet ebben az arénában, de játszani talán még jobb. A srácok nagyon fel voltak dobva. Fantasztikus a pálya minősége. Lehet rajt élvezni a játékot, egy-két érintővel focizni. Nem is kell lenézni, mert a fűről jól jön vissza a labda. Az átadások és a passzok is pontosak, ezáltal gyorsabb lesz a játék, és a döntési mechanizmusok is gyorsulnak. Nagyon sokat dobhat a játékosok közérzetén, hogy egy igazi stadionban futballozhatnak.

– Ez mekkora előny lehet az Európa-bajnokságon? Három-ezerötszáz férőhelyes arénáról beszélünk, ahol biztosan remek lesz az akusztika…
– Remélem, minél többen ki fognak jönni a meccsekre. Szerintem meg fog telni a stadion, és lesz érdeklődés nyáron erre az eseményre. Fontos, hogy már az első mérkőzésen olyan eredményt tudjunk elérni, hogy utána még többen akarjanak kijönni a meccseinkre. Bízom benne, hogy a magyar szurkolótábor sokat fog segíteni, és ezt szeretnénk is kihasználni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik