NB I

Legyen előny a hazai pálya

Mészöly Géza elmondta, hogy négy hónappal a hazai rendezésű U19 Európa-bajnokság kezdete előtt még mindig nem dőltek el végérvényesen a helyszínek.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A magyar labdarúgás viharvert jelenének üde színfoltja az U19-es válogatott, amely három év alatt hatvan nemzetközi meccsen edződve komoly sikereket is elért. Legutóbb a finneket 4-0-ra verték, és készülnek a hazai rendezésű, nyári Európa-bajnokságra, ahol éremért és világbajnoki részvételért szállnának harcba. A csapat szövetségi edzője, Mészöly Géza a DigiSport kedd reggeli műsorában mesélt a csapatról, és a nyári várakozásairól.

– Az U19-es válogatott egy kivétel csapat a magyar futball egén?
– Nem tudom, hogy mennyire kivétel, de az biztos, hogy megpróbálunk a lehető legjobban felkészülni a hazai rendezésű Európa-bajnokságra, ami július közepén kezdődik – mondta Mészöly Géza. – Reményeink szerint a hazai pálya összes előnyét ki tudjuk használni. Gondolok itt arra, hogy tavasszal a stadionokban tudunk játszani felkészülési meccseket, és lesznek nézők, akik egyre jobban megismerik a csapatot, és buzdítanak minket, hiszen nagyon nehéz, kemény ellenfelekkel játszunk. Májusban lesznek az elitkörök, ahonnan csak a csoportgyőztesek vesznek részt az Európa-bajnokságon, és mi vagyunk a nyolcadikok.

– A finnek elleni két meccsen már úgy játszott a csapat, ahogy a nyáron várja tőlük?
– Természetesen lehet még alakítani a formát, illetve azt tudni kell, hogy a finnek nem játszanak az elitkörben. A felkészülési meccseinken lesznek olyan csapatok, akik az elitkörben fognak szerepelni, ezek erősebb gárdák lesznek. Azokat az elemeket és elveket, amiket megbeszéltünk a mérkőzés előtt, és amelyek már három éve rögzülve vannak a fejekben, most viszontláttuk, és ez mindenképp pozitív.

– Mik ezek az elvek, amelyeknek rögzülniük kell a fejekben?
– Az elvek, hogy támadunk, és labdabirtokláson alapuló támadófutballt akarunk játszani szinte bárki ellen. Azonnali visszatámadás már az ellenfél térfelén, és tényleg egy bátor játék. Amin javítani kell, az a kapott gólok száma. Volt olyan mérkőzés, hogy egy négyesbe is belefutottunk, vagy éppen egy ötöst kaptunk. Ezeket redukálnunk kell, és az egész csapat védekezésén javítani kell, mert nem voltak meg azok a biztonsági kettes vonalak, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy nemzetközi szinten helyt tudjunk állni.

– Mi az, amivel elégedett?
– Most a finnek ellen az egy-nullás győzelmünknél a gól előtt egy gyönyörű labdabirtoklásunk volt az ellenfél térfelén, és egy szép háromszögelés. Aztán kellett egy egyéni megvillanás Kalmár Zsolt részéről, ki tudott cselezni négy játékost, és abból adta a gólpasszt. Gyönyörű jelenet volt. Ott voltak szép számmal a felnőtt válogatott játékosai, és örömteli volt számunkra, hogy utána odajöttek gratulálni, hogy mennyire tetszett nekik a csapatunk játéka és felfogása.

– Milyen szakmai munkamegosztásban működnek Pisont Istvánnal?
– Abszolút egy húron pendülünk, és azonosan gondolkodunk a futballról. Amikor Both József elkezdte a munkát három évvel ezelőtt, akkor Pistáék voltak azok, akik kiválasztották ezt a korosztályt, és elindultak. Nagyon bízom benne, és hiszem azt, hogy jól tudja segíteni a munkámat. Régóta ismeri a játékosokat, és az említett elveket ő is szépen megtanulta. Én pedig a felnőtt futballból jöttem egy picit, és nagyon jól össze tudunk dolgozni. Ezt elmondhatom Hegedűs Györgyről, aki a kapusedzőnk. Most Garami Zsolttal egészültünk ki, aki egy kicsit az erőnléti részért, a bemelegítésért, és az új elemekért felelős.

– Mennyire alakult ki a végleges keret?
– Még nem alakult ki teljesen, tehát be lehet azért kerülni. Azok a játékosok sem érezhetik magukat biztonságban, akik az eddigi találkozók zömén játszottak. Mindenkinek teljesítenie kell, és már a finnek ellen is éreztem rajtuk, hogy néhány hónap múlva is szeretnének odakerülni. Szerencsére jó néhány új játékos neve is felvetődött, és ezért egyre jobban kezd kialakulni a versenyhelyzet.

– Lehetnek akkor még berobbanó játékosok?
– Pisont István volt kinn egy fiatalabb korosztály bajnoki mérkőzésen, amikor a Ferencváros ellen játszott a Debrecen, és ott szúrta ki magának a játékost. Utána közösen néztük meg az ősz folyamán Balogh Norbertet, aki kilencvenhatos születésű, és most a finnek ellen mutatkozott be a magyar utánpótlás-válogatottban. Letette a névjegyét, többen felszisszentek, hogy hol volt eddig ez a fiú. Neki is esélye van, hogy akár a nyári keretbe bekerüljön.

– Hány légiós lesz a csapatban?
– Jó néhány légiósunk van, és fontos szerepet játszanak. Tamás Krisztián az AC Milanban nagyszerű teljesítményt nyújt, és hihetetlenül sok mérkőzést játszik. Korosztályos BL-meccseken is pályára lép, amelyektől még rutinosabb lesz. Varga Szabolcs a Heerenveenbe kezd egyre jobban beépülni, és egyre jobb teljesítményt nyújtani. Forgács Dávid az Atalantában szerepel, ő is jó formában van, és reményeink szerint számíthatunk majd rá.

– Az elmúlt évek teljesítménye alapján kiket szán kulcsembernek? Kik a legérettebb játékosok a csapatban?
– Az látszik, hogy akik több szerephez jutnak az első osztályban, vagy a felnőtt csapataikban, azok akár kiugró teljesítményre lehetnek képesek. Gondolok elsősorban Németh Márióra, a csapatkapitányra, aki a Haladás labdarúgója. Kalmár Zsolt éppen a hétvégén szerezte első NB I-es gólját, és már második alkalommal játszott kilencven percet az élvonalban. Reméljük, hogy ez így is folytatódik tavasszal. Meg kell említenem a Vasas-játékosokat is, akik igaz, hogy az NB II-ben játszanak, de ott szinte már nélkülözhetetlenek, és ez nagy dolog.

– A győztes pályázat szerint Újpest és Győr mellett Székesfehérvár és Pápa lettek volna a helyszínek az Európa-bajnokságon. Hogyan lett ebből Felcsút?
– Nem tudom, és ez minden nap változik is. Az MLSZ vezetői kérték, hogy ezt bízzam rájuk. Nagyon izgulok, és bízom már abban, hogy ez el fog dőlni. A tavasz folyamán játszunk még a törökökkel, a szerbekkel, és az angolokkal is. Remélem, hogy a stadionokban tudunk pályára lépni, és már a közönséget szokva tudunk játszani. Egy-két stadiont jó lenne belakni, ahol majd esetleg játszunk. Bízom benne, hogy hamarosan ez véglegesen eldől.

– Az első hat helyezés jelentené a világbajnoki részvételt, de a dobogóra kerülés a csapat célja?
– Természetesen szeretnénk minél jobban szerepelni. Az biztos, hogy azt a cél szeretnénk kitűzni magunk elé, hogy ott legyünk a világbajnokságon. Szeretnénk megismételni ezzel a korosztállyal a nyolcvankilencesek világbajnoki bronzérmes szereplését. Természetesen először ezt a hazai rendezésű Európa-bajnokságot szeretnénk úgy lehozni, hogy a csapat és a szurkolók egymásra találjanak, és szurkoljanak a magyar utánpótlás-válogatottnak.

– Van olyan csapat a mezőnyben, amelyre azt mondja, hogy egyértelműen kevés az esély ellene?
– Olyat nem tudnék mondani. Tavaly a németeket is megvertük három-kettőre, de akár ki is kaphattunk volna, tehát nüánszok dönthetnek. A spanyolokat is megverhettük volna, de tőlük éppen kikaptunk. A spanyolok az elitkörben pont együtt vannak a németekkel, tehát egy nagy már ki is esik. A belgák is egy csoportba kerültek a portugálokkal, így onnan is kihullik egy erős csapat. Hátra azonban így sem dőlhetünk, mert aki kijut, az ugyanolyan erős lesz.

– Mit gondol, ha sikerülne a hatba jutás, akkor megkapnák a bizalmat, és Pisont Istvánnal önök vezetnék csapatot az új-zélandi világbajnokságon?
– Szóbeli ígéret már volt a főtitkár és az elnök részéről, hogy ha meglesz a hatba kerülés, akkor mehetünk tovább. Én ezt vállalnám is, érzek magamban annyit, illetve a csapat is átérzi ennek a jelentőségét. Már ebben a korban is eredményre kell játszani, ezért a játékosok is tudják, hogy mi a tét számukra, és mi a tét a szakmai stáb részéről, de vállaljuk is.

– Kik lehetnek azok a játékosok, akiket Pintér Attila a felnőtt csapatba is beépíthet a közeljövőben?
– Úgy érzem, hogy a szövetségnél is kiemelten fontos ez a korosztály és ez a hazai rendezésű kontinensviadal. Ezért mindent megtesznek, és ha látják, hogy a tavasz folyamán jól mennek a dolgok, akkor úgy érzem, ez elsőbbséget fog élvezni, és minden lehetőséget megadnak nekünk, hogy sikeres tudjunk lenni.

Olvasói sztorik