NB I

Mészöly újonc kapust tesztel

Bemutatkozhat a válogatottban Kalender Mehmet, a török Kayserispor csapatának kapusa.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Pénteken kihirdették a nyári, hazai rendezésű Európa-bajnokságra készülő U19-válogatott keretét. A fiatalok vasárnap este találkoznak, és hétfőtől négy napon keresztül együtt edzenek Telkiben.

A névsorban feltűnt egy újonc is, Kalender Mehmet személyében. A 19 éves kapus 2003 és 2007 között Szegeden védett, Bóka Ferenc volt az edzője, majd Kecskemétre, onnan pedig 2012-ben Törökországba került, manapság a Kayserispor csapatában szerepel, és először kapott meghívást az U19-válogatottba. A Rangadó.hu megkeresésére Mészöly Géza szövetségi edző elmondta, hogy a tehetséges játékost nemrég ajánlották a figyelmébe, és mindenképpen ki akarja próbálni Telkiben.

– Kalender Mehmet édesanyja magyar, az édesapja pedig török. A Kayserispor csapatában, Törökországban véd. Megnéztem a róla készült DVD-t, és nagyon elégedett voltam a látottakkal, így elhívtam a soros összetartásra, ahol most négy kapussal fogunk készülni – kezdte Mészöly.

Az MLSZ egyik visszatérő problémája, hogy az idegenlégiósok nem mindig vehetnek részt az összetartásokon, mert a klubok csak a FIFA-napokon kötelesek elengedni őket a válogatotthoz.

– Ebből szerencsére nem lesz probléma. Szerencsére több olyan játékosunk is van, aki külföldön játszik. Tamás Krisztián például több éve focizik a Milánban, és nagyon jó kapcsolatot ápolunk az olasz klubbal, még soha nem volt ilyen problémánk, pedig nem is mindig FIFA-napokon hívtuk el. Varga Szabolcsot és Vida Krisztofert ugyan a holland csapatok most nem engedték el, de remélem, hogy a finnek elleni, márciusi mérkőzéseinken már számíthatok rájuk.

Az utóbbi években több olyan futballista is játszott az utánpótlás-válogatottban, akinek lehetősége lett volna más országot is választani, elég csak Koman Vladimirt, vagy Otigba Kennethet említeni, de Kalander Mehmet pályafutása során most szerepel először a válogatottban, tehát a törökök még nem figyeltek fel a kapusra.

Az U19-válogatott idén még fontosabb szerepet tölthet be a magyar futballszurkolók életében, mint a felnőtt csapat. Pintér Attila együttese szeptemberben lép pályára először tétmérkőzésen, míg a fiatalok nyáron a hazai rendezésű Európa-bajnokságon vesznek részt.

– Nagy potenciál van ebben a csapatban. Tavaly már jól sikerült a szereplésünk, hiszen felkészülési mérkőzésen megvertük az olaszokat, a franciákat, majd Portugáliában tornát nyertünk. Nagyon fontos lenne, hogy a hazai rendezésű Európa-bajnokság előtt minden segítséget megkapjanak ezek a fiatalok, mert jó lenne, ha nyáron ki tudnánk használni a hazai pálya előnyét az erős ellenfelekkel szemben.

A 46 éves tréner ismertette csapata programját, ami egy magyar szinten egyedülálló orvosi vizsgálattal kezdődik, végül egy edzőmérkőzéssel zárul majd csütörtökön.

– Vasárnap este egy programértekezlettel kezdődik az összetartás, majd hétfőn egy vérvétellel, és egy nagyon komoly orvosi vizsgálattal folytatódik. Szeretném majd bemutatni az új orvosi stábot, amely a csapat mögött sorakozik fel. Hétfőn Magyarországon egyedülálló vizsgálatokat fogunk elvégezni, mert ilyen az utánpótlásnál még biztosan nem volt, de megkockáztatom, hogy a felnőtt válogatottnál is csak ritkán. Este még lesz egy regenerációs edzés, kedden és szerdán napi két-két foglalkozásunk lesz, amikor a védekezést és a támadást gyakoroljuk. Végül csütörtök délután egykor a Szekszárd elleni mérkőzéssel zárjuk az összetartásunkat. Valószínűleg négyszer huszonöt perces lesz a meccs, és minden játékos legalább ötven perc lehetőséget fog kapni – mondta végül Mészöly Géza.

Az U19-válogatott kerete

Kapusok: Hrabina Alex (Budaörs), Leindler Domonkos (Szolnok), Székely György (1860 München, német), Mehmet Kalender (FC Kayserispor, török)

Védők: Medgyes Zoltán (Haladás), Lorentz Márton (Puskás Akadémia), Asztalos Dávid (MTK), Talabér Attila (MTK), Lenzsér Bence (Győri ETO), Bobál Dávid (Honvéd-MFA), Tamás Krisztián (AC Milan, olasz), Nagy Dominik (Ferencváros), Spandler Csaba (Puskás Akadémia)

Középpályások: Csábi Mihály (Honvéd-MFA), Pongrácz Viktor (Győri ETO), Hahn János (Puskás Akadémia), Németh Márió (Haladás), Berecz Zsombor (Vasas), Vida Máté (Vasas), Mervó Bence (Győri ETO)

Támadók: Tóth László (Puskás Akadémia), Farkas Zoltán (Győri ETO), Zsótér Donát (Szolnok), Csilus Ádám (Ferencváros), Bobál Gergely (Honvéd-MFA), Tóth Martin (Illés Akadémia)

Olvasói sztorik