NB I

Cél a világbajnoki kvalifikáció

Mészöly Géza és Pisont István Győrben egyeztetett a korosztályos válogatottak idei feladatairól.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Magyar Labdarúgó Szövetség néhány hete hozta nyilvánosságra, hogy az utánpótlásképzésben szinte az összes szövetségi edzőt, valamint Both József utánpótlás szakmai igazgatót és Nyilasi Tibor sportigazgatót is felmenti tisztségéből. Ketten maradtak mindössze a trénerek közül: Mészöly Géza és Pisont István. Ők kedden Győrben jártak, hogy az ETO szakmai stábjával az idei feladatokról egyeztessenek.

Az U19-válogatott idén nyáron hazai rendezésű Európa-bajnokságon vesz részt, amelynek egyik helyszíne éppen Győr lesz. A lehetséges ellenfelek még nem ismertek, hiszen a kvalifikáció még tart, az azonban biztos, hogy a korosztályában kiváló magyar válogatottra nagyon nehéz mérkőzések várnak majd.

A Győri ETO honlapjának adott videóinterjúban Mészöly Géza elmondta, ha egy fiatal dominánsan jól szerepel, azzal felhívja magára a figyelmet.

– Miről egyeztetett a Győri ETO szakmai stábjával?
– Elsősorban a játékosokról, akár az U18-as csapatnál, illetve az U19-es válogatottnál, akiknek komoly feladatai vannak a klubnál, és hazai rendezésű Európa-bajnokságon vesznek részt júliusban. Arról, hogy ebben a csapatban a győri játékosok közül kikre számítunk, illetve a programokat egyeztettük végig Vincze Ottótól kezdődően Horváth Ferencen keresztül, végig az utánpótlásedzőkön át Klement Istvánnal. Mindig nagyon jó volt a kapcsolatunk a Győrrel, és most is biztosítottak, hogy a játékosokat olyan állapotban fogják odaadni, hogy mindenképpen erősségei legyenek akár az U18-as, vagy az U19-es válogatottnak – mondta Mészöly Géza.

– Mennyire fontos a hazai rendezésű Európa-bajnokság?
– Azt hiszem, a magyar futballnak most egy nagyon fontos eseménye lesz ez a hazai rendezésű Európa-bajnokság. Nagyon ki van már éhezve a közvélemény is, talán a futball-szakma is. Úgy látom, a klubok vezetői részéről is, különösen itt Győrben. Tarsoly Csaba nevét is említhetném, aki most hangsúlyozta a találkozónkon, hogy ezeket a játékosokat, és az egész csapatot menedzselni kell, illetve a kollégái is megtesznek mindent, hogy ez tényleg egy sikeres Európa-bajnokság legyen magyar szempontból.

– Összeállt már a fejében a keret?
– A mag már kialakult, de sosem lehet tudni, főleg, ha valaki tud dominánsan jól szerepelni, és akár egy NB I-es csapatban játszani, azzal felhívja magára a figyelmet. Gondolok itt például Lenzsér Bencére, aki kilencvenos születése ellenére benne van most a győriek Törökországba induló felnőtt keretében, mert beverekedte magát az első csapatba. Számára sem lehetetlen, hogy felhívja magára a figyelmet, ráadásul az U18-as csapatban ott is van. A februári első találkozásunkkor mindkét csapat együtt lesz Telkiben, és február huszadikán egymás közti játékkal zárjuk majd az összetartást. Akkor majd Lenzsér Bencén is láthatom, hogy milyen állapotban van éppen, és akár a későbbiekben csatlakozhat ehhez az Európa-bajnoki csapathoz is.

– Milyen eredménnyel lenne elégedett?
– Abban bízunk, hogy egy sikeres Európa-bajnokság lesz, ami annyit jelent, hogy két négyes csoportban megy majd a küzdelem, és az első hat hely valamelyikét kell megszereznünk ahhoz, hogy a jövő évi, új-zélandi világbajnokságra kvalifikáljuk magunkat. Mindenképpen szeretnénk, hogy ez összejöjjön, és egy világversenyen újabb tudjon részt venni ez a korosztály, amivel olyan rutint szerezhetnek, hogy később az A-válogatott lehetősége is megnyílhat számukra. Ebben nagyon bízunk és a hazai rendezésű Európa-bajnokságnak minden előnyét megpróbáljuk majd kihasználni.

Akár 18 évesen is lehet valaki életében először válogatott – véli Pisont István aki Mészöly Gézával együtt kedden Győrben egyeztetett az idei év feladatairól. A szövetségi edző saját példáját említette, mint mondja, a legfontosabb ebben a korban a képességek mellett a bizalom: ha valaki rendszeresen lehetőséget kap egyesületében, akkor megelőzheti azokat a teljesítményével, akiknek kevesebb játéklehetőségük van. A korosztály bővebb keretében négy ETO-játékos szerepel, ők tavasszal Olaszország, Ausztria és várhatóan Nigéria ellen bizonyíthatnak.

– A kétezer-tizenhárom–tizennégyes év tulajdonképpen a korosztály háttérbázisának kialakításáról szólt. Ez volt a fő feladat – kezdte Pisont István. – A célkitűzés az volt, hogy mindazokat a fiatalokat, akik a kerethez tartoznak, tehetségesek és megérdemlik, hogy itt lehessenek velünk, azokat versenyeztessük és figyeljük, hogy mire képesek. Illetve azt, hogy több olyan játékost adjunk a kilencvenötös korosztálynak, akik a tehetségükkel kivívták azt az elismerést, hogy egy szinttel feljebb tudjanak versenyezni. Itt egy bővebb játékosanyagról beszélek. Durván negyven fő, plusz négy kapus van figyelembe véve. A győrieket illetően négy olyan játékos van a keretünkben, akire számítok. Horváth Dániel kapusposzton, Nagy Ádám és Lenzsér Bence a védelemben, és Mayer Milán, aki a középpályán, vagy a támadósorban tudna a korosztálynak segíteni. Nagy Ádám és Horváth Dániel már bent volt a bővebb keretben, végül Nagy Ádám került be a szűkebb keretbe, és nagyon jól szerepelt, de most Lenzsér Bencével kiegészülve ők azok a futballisták, akiket idén a Győri ETO-ból számításba lehet venni. Úgy gondolom, ők később nagy hasznára lehetnek az idősebb korosztálynak is.

Piston István ismertette a korosztály tavaszi menetrendjét is, hiszen az utánpótlás válogatott számos felkészülési mérkőzést játszik majd.

– Minden hónapban egyszer fogunk találkozni. Az elsődleges szempont a kilencvenötös korosztály foglalkoztatása, hiszen rájuk a nyári időszakban Európa-bajnoki döntő vár. Több olyan játékos is van, aki feljebb játszhat, és fel tudjuk adni őket, de a korosztályt tovább menedzseljük, és továbbra is figyeljük. Több olyan foglalkozásunk lesz, ahol egy nagyobb, bővebb keret lesz együtt. Most a februári időszakban harmincnégy fő lesz ott az összetartáson. Márciusban Olaszországban lesz mérkőzésünk, majd áprilisban valószínűleg Nigériát fogadjuk két nemzetközi mérkőzésen, májusban pedig egy osztrák mérkőzés vár ránk, úgyhogy jó kihívások, jó meccsek elé nézünk, és tovább tud épülni a csapat a remek programok által – mondta végül Pisont István.

Olvasói sztorik