NB I

Majdnem mindenkit kirúgtak

Az előrelépést hiányolják; brutális tisztogatás történt az MLSZ-ben; új korszak az utánpótlásban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az elmúlt hároméves időszak lezárását követően értékelte az utánpótlás-válogatottak mellett végzett szakmai munkát a Magyar Labdarúgó Szövetség vezetése, és a jövőbeni sikerek reményében személyi változásokról döntött – írja a szervezet honlapja.

Türelemmel kezelték

A tavalyi év végén az MLSZ elnöksége előtt részletesen beszámolt Nyilasi Tibor sportigazgató, Both József szakmai és képzési igazgató, valamint Róth Antal az U21-es válogatott szövetségi vezetőedzője. A beszámolókat meghallgató elnökség értékelése szerint bár az elmúlt három évben a korosztályos válogatottak játékszínvonala és eredményessége egy-egy mérkőzésen, vagy tornán időnként elfogadható és reménykeltő volt, de kiváló eredménnyel járó lényeges vagy tartós változás a megelőző időszakhoz képest nem történt. Mivel a csapatok mellett dolgozó vezetők és szakemberek elhivatottsággal, ambicionáltan végezték munkájukat, ezért a szövetség vezetése hosszú ideig türelemmel kezelte a szakágat, azonban az elvárt – sikerességben is mérhető – előrelépés három esztendő letelte után sem történt meg. Sajnálatosan arra is akadt példa, hogy a korosztályos válogatottak az elvárásoknál lényegesen gyengébben teljesítettek mind az eredményesség, mind a fegyelem terén.

Tény, hogy a jelenlegi versenyrendszerben roppant nehéz bejutni a korosztályos Európa-bajnokságok döntőibe, hiszen a házigazdák mellett csak hét-hét csapat kvalifikálhatja magát, de ez nem ment fel az alól, hogy három év alatt egyetlen korosztálynak (U17, U19) sem sikerült a döntőbe jutás, sőt, tavaly a fiatalabb generáció tagjainál még a selejtező elitkörbe (azaz a legjobb 28-ba) jutás is elmaradt.

Sikertelenség jellemezte

Hasonlóképpen az U21-es válogatott sem tudott eredményes selejtezősorozatot teljesíteni. Az U21-es válogatottat vezető Róth Antal kettős feladattal irányította korosztályát. Egyrészt feladata volt a tehetséges fiatalok felkészítése a felnőtt válogatottságra, hiszen ez a korosztály az A-válogatott közvetlen előszobáját jelenti, másrészt cél volt a minél eredményesebb nemzetközi szereplés. Róth Antal és stábja az első feladatkörben jelentős, és a mindenkori szövetségi kapitány számára hasznos munkát végzett a korosztály mellett, ám a teljes időszakot tekintve sikertelenség jellemezte hároméves működését. Ami a tavalyi évet illeti, a csapatnak négy selejtező mérkőzést követően minimális esélye maradt az Európa-bajnoki kvalifikációt jelentő helyek megszerzésére, miközben Albánia ellen, hazai pályán elfogadhatatlanul gyenge teljesítménnyel szenvedett fájó vereséget.

A magyar labdarúgás jelenlegi helyzetében az elvárások igen magasak a korosztályos válogatottakkal szemben, hiszen a közvélemény és a szakma is várja a terület eredményességét, ezért a szövetség vezetése úgy döntött, hogy egy korosztályt kivéve az utánpótlásszakág teljes személyi állományát megújítja. Ebből következően az elnökség eddigi munkájuk megköszönése mellett, felmentette Nyilasi Tibor sportigazgatót, Róth Antal U21-es vezetőedzőt, továbbá kezdeményezte Both József szakmai-képzési igazgató, valamint a férfi utánpótlás szakág összes szövetségi edzőjének felmentését.

Februárban lehetnek utódok

Az U19-es korosztály ez év júliusában rendező jogán részt vesz a hazai rendezésű Európa-bajnoki döntőben. Tekintettel a felkészülésre rendelkezésre álló idő rövidségére, az elnökség az U19-es korosztályt több mint egy éve felkészítő edzőpáros esetében nem kezdeményez változást, a csapatot változatlanul Mészöly Géza és Pisont István vezeti a döntőben. A felmentett személyek mindegyike elhagyja az MLSZ-t, kivéve a hetvenszeres válogatott Nyilasi Tibort, akinek munkájára a továbbiakban más területen, a labdarúgás népszerűsítésében számít a szövetség.

Az MLSZ vezetése a változtatás ellenére elismeréssel mond köszönetet Nyilasi Tibornak, Róth Antalnak, Both Józsefnek és szakmai stábjának az elmúlt három esztendőben végzett elkötelezett, jobbító szándéktól vezérelt, odaadó munkájáért.

Az MLSZ a megüresedő tisztségekre várhatóan a következő, februári elnökségi ülésen, és az azt követő napokban jelöli ki az új szakembereket, akikkel szemben magas elvárásokat fogalmaz meg a magyar labdarúgás fejlődése érdekében.

Nyilasi Tibor megszólalt

– Természetesen nem örülök a változásnak, de az élet már csak ilyen. Mivel az utánpótláscsapatainknál átgondolt szerkezeti és szervezeti átalakítás lesz, ezért megértem és tudomásul veszem, hogy ez a feladat már egy új csapatra hárul majd – fogalmazott az MLSZ honlapján Nyilasi Tibor. – Annak nagyon örülök, hogy a kollégák közül Mészöly Géza valamint Pisont István marad az MLSZ kötelékében, és továbbra is ők készítik fel az U19-es csapatunkat a nyári, hazai rendezésű Európa-bajnokságra. Őszintén hálás vagyok a sorsnak, hogy három évet együtt dolgozhattam a képzési és szakmai igazgatóval, Both Józseffel, aki hihetetlenül komoly szakmai tudással rendelkezik, rengeteget dolgozott, és olyan munkatempót diktált a kollégáknak, ami felért egy önálló edzői kurzussal. Az utánpótlás-válogatottjaink körül olyan kollektíva alakult ki az elmúlt három esztendőben, amelyben öröm volt dolgozni. Ami a személyemet illeti, Vági Márton főtitkár jelezte, hogy az eddigi szerteágazó feladataimból több is megmarad, így az OTP Bank Bozsik-programban, a Grassroots területén, az UEFA Futball Bizottságában és a Magyar Labdarúgás Fejlesztésért Alapítványban végzendő tevékenységem is, ez utóbbi főként az infrastruktúra-fejlesztésekkel összefüggő feladat, úgyhogy unatkozni a jövőben sem fogok. Egyúttal bízom benne, és azt kívánom, hogy az utánpótláscsapatainkat érintő változások nyomán a korábbinál sikeresebb és eredményesebb legyen a magyar futball utánpótlása, hiszen mindannyian ezért dolgozunk!

Olvasói sztorik