NB I

Világhírű kapus szeretne lenni

Nagyra törő tervei vannak a fiatal kapusnak, Kalender Mehmetnek, aki meghívót kapott az U19-es válogatottba.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Néhány napja hirdették ki a nyári, hazai rendezésű Európa-bajnokságra készülő U19-es válogatott bő keretét. A hétfőtől Telkiben készülő csapat névsorában egy újonc is feltűnt, Kalender Mehmet személyében, akinek az édesanyja magyar, az édesapja török, és itt született Magyarországon. A török Kayserisporban védő fiatal hálóőr a Rangadó.hu megkeresésére elmondta, hogy a Szeged és a Kecskemét csapata után 16 évesen került Törökországba, ahol eleinte a Fenerbahce edzésein is részt vett.

– Szegeden kezdtem a pályafutásomat Bóka Ferencnél. Tizenhárom éves koromig ott játszottam, majd Janiga László szólt, hogy Kecskemétre igazolhatok, ők akkor jutottak fel az NB I-be – mesélte Kalender Mehmet. – A KTE-ben szerepeltem egészen kétezer-tizenkettőig, majd a Fenerbahcéhoz kerültem, ebben édesapám segített, akinek voltak kapcsolatai Törökországban. Ott az első csapattal edzettem, de nem voltam még kettős állampolgár, és tizenhat évesen még fiatal voltam az isztambuli élethez, ezért vissza kellett utasítanom a Fener ajánlatát. Fél évvel később a Kayserispor együttesénél voltam próbajátékon, és az első edzés után mondták, hogy kellek nekik. Itthon be kellett fejeznem az iskolát, ezért tavaly nyáron tudtam kiigazolni. Tizenhét évesen a klub második csapatával edzettem, majd felvittek a felnőtt csapathoz. Egy edzőváltás után visszakerültem a második kerethez, és azóta is ott vagyok. A második számú csapatoknak is van külön bajnokságuk, és mi ugyanúgy az első osztályban szerepelünk.

A fiatal hálóőr szeretne bizonyítani Mészöly Gézának, hogy ott lehessen a nyári, hazai rendezésű Európa-bajnokságon.

– Nagyon örültem a meghívónak. A teljesítményemen múlik, hogy a későbbiekben is számít-e rám Mészöly Géza. Úgy érzem, képes vagyok rá, nagyon szeretnék a nyári Európa-bajnokságon szerepelni. Mindenkinek ez a célja, és a többi kapus is rendkívül jó képességű.

A kettős állampolgárságú Kalender elárulta, hogy mihamarabb szeretne debütálni az élvonalban.

– Világhírű kapus szeretnék lenni, tehát mindenképpen nagyra törő céljaim vannak. Jó lenne, ha minél előbb a török első osztályban tudnék védeni – mondta végül a fiatal kapus, aki a szülei miatt magyarnak és töröknek is tartja magát.

Olvasói sztorik